Wielerwedstrijd voor senioren bij JVR / Batauwers Tiel

´Opa zei dat hij bij de eerste drie zou rijden´

In februari brak hij zijn heup nog.
Voor sterke verhalen moet je bij wielrenners zijn. Niet dat ze het zelf als zodanig vertellen, eerder zijn het de lieden die zich er rondom ophouden en die graag die verhalen optekenen. Zo was dat ook vrijdag 17 augustus weer eens op de Tielse wielerbaan. Drie categorieën senioren reden er tussen vijf uur ´s middags en ´s avonds negen uur. De 50plus, de 60plus en de 69plus. Bij elkaar opgeteld een man of zestig.

tekst gaat door onder de video:

Een ´internationaal´ gezelschap, want slechts twee kwamen er uit het Rivierenland, in de 50plus klasse Gert Mulder uit Ochten (15de) en Theo Wennekes uit Dodewaard (18de). Ze hebben ook zo hun eigen jargon. Wat te zeggen van deze? Een mopperende coureur die 5de werd maar hoger had kunnen eindigen. ´Ze rijden alsof ze nog twintig zijn, en trekken je het vel van de rug…´

Nee, geen vrouwen. Natuurlijk is het momenteel wel een vrouwensport geworden, maar de leeftijdsklassen die vrijdag in Tiel hun rondjes reden kenden nog geen vrouwen toen zij jong waren. Hans van Bavel won bij de 69-plussers. ´Opa Van Bavel´, dat mocht gezegd worden want zijn 11-jarige kleindochtertje Lou mocht dat ook. Dat wil zeggen, ze riep het bijna al die tijd (ruim een uur) dat opa Hans aan het rondrijden was. ´Hij heeft gezegd dat hij bij de eerste drie zou rijden´, zong ze en weg stuiterde ze weer met een zwaargewicht fototoestel om haar nek. Oma van Bavel genoot en noemde en passant nog een sterk verhaal. ´In februari brak hij zijn heup. Met het fietsen ja.´ Een paar minuten later zegt ze dat hij er elf dagen mee rondliep voor hij maar eens besloot naar de huisarts te gaan. ´´s Avonds lag hij op de operatietafel.´ En niet zo heel lang daarna snelde hij weer over de prachtige 1500 meter baan van JVR de Batauwers in Tiel.

De mannen die vrijdag naar Tiel kwamen waren bijna allemaal voor de eerste keer op de nieuwe baan. Ze waren vol lof voor de accommodatie. Voorzitter Marco Blom en zijn vrouw zagen het glunderend aan.

De renners kwamen uit half Nederland, misschien alleen niet uit Groningen en Friesland. Het weer was mooi. Duidelijk was hoe het publiek begint toe te nemen. Vanaf grote afstand is het kleurrijke Zwaan kleef aan over de taluuds dan ook goed te volgen, en dat trekt nieuwsgierigen. In het voorjaar na de opening met Pasen waren er al trainingen en wedstrijden geweest, na de vakantietijd gaat nu weer een druk seizoen beginnen. Woensdag begint weer vanaf half acht de training voor alle leeftijdsgroepen vanaf vijftien jaar. Met als ´lokkertje´ een handvol oud-profs.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights