Geen zee te hoog COLUMN

Door Walter Post op zaterdag 17 oktober 2015, geplaatst in Opinie. Augustus 2002. George presenteert 'Paling ijs' aan Japanse voetballersAugustus 2002. George presenteert ‘Paling ijs’ aan Japanse voetballers

TIEL Hij kwam begin jaren negentig naar Tiel, George van Rossenberg uit Utrecht. Volgens eigen zeggen had hij daar een ijszaak gedreven die hem even wat te veel was geworden. Personeel is geen zegen, begrijpt u? George was -en is- een bonkje energie, behept met een sensibele antenne voor goede dingen bedenken. En hij kan ze nog uitvoeren ook.

Hij verbouwde een deel van de Korenbeurs tot ijssalon, het stuk waar nu een restaurant zit. Op het hoekje stonden de ijsmachines, en die eerste zomer draaide hij heel wat ijs, want Tiel had zoiets in geen jaren meer gezien. Van het een kwam weer  het ander, hij kon het toch niet laten. IJs maken werd ook ijs elders verkopen, bij allerlei gelegenheden serveren in bedrijven en voor overheden, het bedrijf groeide weer en George werd er helemaal door in beslag genomen, zijn priveleven ging erdoor naar de knoppen. Dat was de bedoeling niet geweest.

Om een lang verhaal kort te maken: hij vertrok van de Beurs, kocht een pand op Passewaaij en opende toch weer een zaak in de Weerstraat. Verpachtte die, afijn, u herkent het patroon? George zette er na een tijd een streep onder, hij was het zat door Jan en alleman gedirigeerd en volgens eigen zeggen ook bestolen en bedrogen te worden. Personeel is geen zegen. Zodra hij op tv was geweest schreven leveranciers volgens hem de rekeningen met een vork. Geld zat, die George, dachten ze kennelijk. Hoe ik hier op kom? Omdat Tiel bezig is met zijn binnenstadswinkels, waar het allemaal niet zo voorspoedig meer loopt. En die situatie besprak ik met de ijsman. Hij had de winkel nog, maar die staat inmiddels al heel lang leeg. En toch moet hij reclamebelasting betalen. In plaats van te mauwen dat het slecht ging met de middenstand, moesten de bestuurders  aan dat soort dingen maar eens wat doen, vond hij. Het was een onvriendelijke belasting in tijden die moeilijk zijn.

Hij heeft het gehad met winkels. Maar blijft in Tiel wonen, zijn rustpunt na verre reizen. Want George is gaan zeilen, op de woelige baren van de Noordzee. En verder.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights