Parkeergarage Westluidense Poort Tiel onder Zinder open

Door Bert Leenders op vrijdag 25 augustus 2017, geplaatst in Openbare ruimte, Foto.

De parkeergarage in Tiel aan de Rechtbankstraat onder cultuurcentrum Zinder is sinds maandag 14 augustus open.

De projectwethouder van de Westluidensepoort, Laurens Verspuij, en cultuur wethouder Marcel Melissen reden toen gezamenlijk door het lint de garage in, waarna de talrijke toeschouwers een kijkje in de garage konden nemen. De garage, die 588 plaatsen telt, is van de meest moderne snufjes voorzien en ziet er prachtig uit. Bij de ingang wordt het aantal vrije plaatsen per verdieping aangegeven en in de garage zijn de vrije plekken ook op afstand met groene lampjes snel te vinden.

Op elke parkeerlaag zijn door de regionale kunstenaars Sylvia Janssens van Doorn en Cor Litjens kunstuitingen aangebracht die corresponderen met de kenmerkende opdruk op de kolommen. Hoe dieper je de garage inrijdt, hoe verder je teruggaat in de tijd.

De garage is geopend voor inrijden van 7.00 tot 22.00 uur. Uitrijden is altijd mogelijk. Vergunninghouders kunnen de garage gedurende het hele etmaal in- en uitrijden.

De opening had door de nabije ingebruikname van het hele complex een sober karakter. Wethouder Verspuij sprak van een belangrijk moment. “Door de komst van de garage zijn we in staat de Waalkade om te vormen tot een aangenaam verblijfs- en evenemententerrein. Het lelijke blik kan daar nu voor een groot deel weg. Ook bij hoogwater en bij evenementen hebben we geen last meer van een tekort aan parkeerruimte. Ondernemers en bezoekers van de binnenstad beschikken nu over een prachtige parkeerruimte vlak voor de deur voor hetzelfde tarief dat op de overige openbare parkeerterreinen in de stad betaald moet worden. De parkeergarage is een belangrijk onderdeel van de kwaliteitsslag die we in Tiel aan het maken zijn”.
Bakker Gerard van Ooijen heeft erg uitgezien naar dit moment. Hij miste de parkeerplaatsen op het Bleekveld tegenover zijn winkel node. Bovendien was zijn winkel regelmatig moeilijk bereikbaar en dat kostte omzet. Van Ooijen “Dat gaat nu helemaal goed komen”.
Ook binnenstadmanager Gert-Jan van Ingen was blij: “Dit is echt heel belangrijk voor Tiel”.
Tot en met 3 september kan iedereen gratis gebruikmaken van de garage. Daarna kost parkeren 1,38 per uur en 8,35 euro voor een hele dag.
Parkeren gebeurt zonder papier. Bij het inrijden wordt door een camera het kenteken vastgelegd en voor het uitrijden volstaat het intikken van het kenteken bij de betaalautomaat waarna betaald kan worden.
Afrekenen per mobiel is ook mogelijk. Tot in de onderste laag is een 3G internet verbinding.
Verspuij verwacht dat de nog ontbrekende gebruiksvergunning snel komt zonder dat bouwtechnische ingrepen nodig zijn. In afwachting daarvan wordt de brandveiligheid gewaarborgd door twee brandwachten.
Maandag 28 augustus opent de bibliotheek haar deuren in het nieuwe gebouw. Op zaterdag 2 september kan iedereen tijdens een opendag het hele nieuwe complex, dat de naam Zinder draagt, bekijken.

1 maart 2017 Aanbrengen kunstwerken1 maart 2017 Aanbrengen kunstwerken1 maart 2017 Aanbrengen kunstwerken1 maart 2017 Aanbrengen kunstwerken1 maart 2017 Aanbrengen kunstwerken1 maart 2017 Aanbrengen kunstwerken1 maart 2017 Aanbrengen kunstwerken1 maart 2017 Aanbrengen kunstwerken14 augustus 2017 Opening Parkeergarage14 augustus 2017 Opening Parkeergarage14 augustus 2017 Opening Parkeergarage14 augustus 2017 Opening ParkeergarageBrandwachten houden voorlopig extra toezichtBrandwachten houden voorlopig extra toezichtOm na het parkeren toegang tot de garage te krijgen moet het kenteken worden ingetoetstOm na het parkeren toegang tot de garage te krijgen moet het kenteken worden ingetoetst

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights