Nieuw winkelcentrum in Tiel-West

Door Bert Leenders op woensdag 21 juni 2017, geplaatst in Openbare ruimte, Nieuws, Foto.

Er zit schot in de ontwikkeling van de bouw van een nieuw winkelcentrum op het braakliggende terrein van het gesloopte pand van verzorgingshuis Westlede aan de Nieuwe Tielseweg. Als alles meezit kan het halverwege 2019 in gebruik genomen worden.

Al enkele jaren is er sprake van de bouw van een nieuw winkelcentrum op het terrein van het vroegere verzorgingshuis Westlede. Na de verhuizing van de bewoners van Westlede naar een deel van het multifunctionele woon- en servicegebouw ‘De Vier Gravinnen’ heeft het gebouw enkele jaren leeggestaan en is het begin 2014 gesloopt. De bouw van het winkelcentrum en enkele tientallen appartementen werd keer op keer uitgesteld. Belangrijkste oorzaak was de kredietcrises, die er op veel plaatsen voor zorgde dat projecten in de ijskast verdwenen of helemaal afgeblazen werden. Destijds zat er druk op de ketel omdat de appartementen die boven en bij het winkelcentrum gebouwd zouden worden, nodig waren voor de bewoners van serviceflat De Batouwe. Dit gedateerde gebouw met 134 kleine appartementen zou gesloopt worden. Ondertussen zijn bijna alle bewoners van de oorspronkelijke serviceflat vertrokken. Woningcorporatie SCW is eigenaar van het vroegere Westlede terrein en het Batouwecomplex. Herman Suijdendorp, directeur van SCW: “De laatste jaren blijkt er een groeiende belangstelling voor kleine appartementen. Daarom hebben we besloten om het Batouwegebouw niet te slopen maar grondig te renoveren.”

“Bij het nieuwe winkelcentrum op het Westledeterrein komen 28 appartementen. Dat worden sociale huurwoningen. Ook daar is in Tiel veel behoefte aan. De komende jaren moeten er in die klasse 350 nieuwe woningen bijkomen.”
Het nieuwe winkelcentrum krijgt aanzienlijk meer vloeroppervlak dan het huidige Kwadrant. Dat centrum in nu erg krap. Vooral de Emté schreeuwt om meer vloeroppervlakte. Daarnaast maakt de verkeerscirculatie en het beperkte aantal parkeerplaatsen het bestaande winkelcentrum minder aantrekkelijk. Of alle winkels meegaan is nog de vraag. Dat beslissen de individuele ondernemers. Maar er is veel belangstelling. Naast de Emté zal ook prijsvechter Aldi een plek krijgen in het nieuwe centrum. Aldi heeft op papier al een hele bouwgeschiedenis achter de rug. Het kleine en gedateerde winkelcentrum aan de Kwelkade, waar het filiaal deel van uitmaakte, staat al weer jaren leeg. Tijdelijk werd op het wat naargeestig terrein aan de Kwelkade een noodwinkel gebouwd in afwachting van nieuwbouw. Lang was daarbij het te bouwen retailcentrum voor huis en tuin op Latenstein op het terrein van sloperij Duijts in beeld. Aldi moest daar een publiekstrekker worden. Maar dat plan werd wegens gebrek aan belangstelling van retailers door projectontwikkelaar en investeringsmaatschappij Reggeborgh uiteindelijk afgeblazen.

In het nu geplande winkelcentrum is overigens afhankelijk van de ruimte die de kwadrantwinkeliers huren ruimte voor meer winkels. Door de ligging en de parkeerruimte, ruim 300 plaatsen, kan het centrum een geduchte concurrent worden van de andere supermarkten in Tiel.
Het plan voor het nieuwe centrum ligt binnenkort ter inzage. Herman Suijdendorp verwacht dat de bouw rond de jaarwisseling kan starten en dat de bouwtijd ongeveer 1,5 jaar zal bedragen.

zie het eerder getoonde en nu vervallen plan: http://detielenaar.nl/openbare-ruimte/voorzichtig-begin-ontwikkelen-wink…

Westlede in 1987Westlede in 1987Sloop Westlede begin 2014Sloop Westlede begin 2014Batouwe aan de WadenoijenlaanBatouwe aan de Wadenoijenlaan

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights