Woorden van de Tijd in Weerstraat Tiel

Door Jan Bouwhuis op woensdag 9 november 2016, geplaatst in Openbare ruimte, Nieuws, Foto.

TIEL  Tekst tegels komen in de Weerstraat.

Stoer! Gaaf! Cool! Vet! Elke generatie heeft haar eigen woorden. Stoer en gaaf komen nog uit de oude doos, maar cool en vet zijn inmiddels ook zó van gisteren. Elke tijd kent haar eigen aangevers, zo heeft het duo Koot & de Bie, eind vorige eeuw, onze Dikke Van Dale uitgebreid met woorden als “jemig de pemig” en “krasse knarren”. Daarop volgde Jiskefet met blijvertjes als de lullo’s en goeie `s morgens. De hedendaagse rappers doen dat dan weer op hun manier met een gezongen dichtvorm (rap), die direct overgenomen wordt door de jeugd en als straattaal verder gaat.

Helaas verdwijnen deze woorden ook weer langzaam uit ons geheugen. Het project Woorden van de Tijd probeert deze unieke woorden te vangen voor langere tijd door ieder jaar 3 woorden te laten kiezen door de 4e klassers van de middelbare school. Deze in tegels te beitelen en verspreid neer te leggen in de Weerstraat. Het streven is om er ieder jaar 3 woorden bij te leggen en zo ontstaat er een plek in Tiel met woorden van de tijd. De eerste tegels zullen eind november / begin december onthuld worden.

De 4e klassers van de HAVO van het RSG Lingecollege hebben zich de afgelopen weken hierop gestort. Bijna 200 leerlingen (7 klassen) gingen tijdens het vak CVK (Culturele Kunstzinnige Vorming) onder de bezielende leiding van hun docenten Rosa Bontan, Geertje Lambermont en Floor Bömer op zoek naar hun woord. Eerst werd er grondig onderzoek gedaan naar het fenomeen straattaal. Onder anderen door teksten van de band de Jeugd van Tegenwoordig te ontleden, zoeken naar de betekenis en er achter te komen dat veel nieuwe woorden een verbastering of samenvoeging zijn van anderen.

Nadat ze zelf een woord hadden gekozen, hét woord, hebben ze aan de hand van o.a. Boem Paukeslag van Paul van Ostaijen, maar ook de Gutenberg Bijbel, gekeken naar de rijke grafische vormgeving van de taal. Daarna was het dan eindelijk hun beurt om het woord van 2016 zo mooi mogelijk grafisch vorm te geven, zodat later dit jaar misschien hun ontwerp wel op een tegel komt. Momenteel wordt het werk van de jeugd beoordeeld door de docenten. Daarna gaat er een deskundig jury mee aan de slag. M.a.w. wordt vervolgd.

 Caro Agterberg, vormgever plan SubTiel: Maar even tussen ons; Het zou toch geweldig zijn, als die puber van nu over 20 jaar samen met zijn eigen kids op zoek gaat naar het woord van toen. Zijn ouderwetse woord. “Zo 2016, pa”.

Woorden van de tijd is een van de 40 ideeën van het plan SubTiel, het project van Hart van Tiel voor het boosten van de binnenstad.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights