Giro kost Tiel 21.600 euro en 695 uur werk

Door Walter Post op maandag 22 februari 2016, geplaatst in Openbare ruimte, Nieuws. Start van de Ladies Tour op de Groenmarkt in 2015Start van de Ladies Tour op de Groenmarkt in 2015

TIEL De doorkomst van de wielerronde Giro in Tiel betekent dat de binnenstad op zaterdag 7 mei vanaf ongeveer 12.30 uur drie uur lang zal zijn afgesloten. Dan komen de renners er doorheen tijdens de tweede etappe van die wedstrijd. B en W doen de raadscommissie Samenleving daar een voorstel voor, want dat kost de gemeente 695 ambtelijke werkuren en 21.600 euro. De kosten zijn al gedekt: er is ruim 10.000 euro te halen uit een reserve voor evenementen en de rest komt uit het potje stadspromotie. 

De doorkomst betekent dat de volgende gebeiden die zaterdagmiddag niet of slecht bereikbaar zijn: binnenstad, industrieterrein Latenstein, kantorenpark Westroijen (incl. Van der Valk), de gehele woonwijk Tiel-Oost tot aan de Kijkuit, de woonwijken Hennepe en Schepenbuurt, de woonwijk Kloosterbuurt, parkeergarage Kranshof, parkeerterrein Hasselmanplein, Waalkade, Emté en Taluud. In principe zijn er binnen het parcours geen oversteekmogelijkheden voor gemotoriseerd verkeer. Voor de binnenstad wordt wel een zogenaamd ‘ventiel’ voorgesteld. Dit wil zeggen dat automobilisten in de binnenstad een gecontroleerde ontsnappingsmogelijkheid krijgen om het gebied uit te komen. Calamiteitenroutes worden wel geregeld.

De organisatie van dit evenement en eventuele extra activiteiten van derden kosten in totaal 695 uur ambtelijke inzet. B en W willen die uren ter beschikking stellen vanuit de teams  beleid (veiligheid en sport), stadspromotie, communicatie en publiekszaken.  De Provincie Gelderland heeft samen met de gemeenten Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn een projectorganisatie ‘Giro Gelderland’ opgezet. Vanuit deze organisatie worden een aantal werkzaamheden verricht. De Giro Gelderland richt zich met haar activiteiten met name op het wedstrijdparcours. De insteek van deze organisatie is dat de doorkomstgemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor de communicatie met haar bewoners, ondernemers en bezoekers over de wegafsluitingen. Ook extra maatregelen rond verkeer en parkeren zijn de verantwoordelijkheid van de gemeente. Hoewel de eindverantwoordelijkheid voor dit evenement bij de provincie Gelderland ligt, vraagt de organisatie dus toch heel wat inzet vanuit Tiel. 

De raadscommissie Samenleving vergadert woensdagavond 9 maart vanaf 19.30 in het stadhuis.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights