Kermis herleeft van 1 tot en met 5 oktober op het Tielse Bleekveld

Eeuwenlang was de kermis in Tiel het grootste evenement van stad en streek. De attracties deden meer dan goede zaken en de winkeliers en horeca-ondernemers voeren er wel bij. Begin dit jaar werd bekend dat kermisorganisator, de kermisgids, geen brood meer zag in de organisatie van de kermis. Te gek voor woorden vond de raad. De raadsleden Yvonne Son-Stolk, Wim van Baal, Wim de Boer en Martin Koning staken de koppen bij elkaar en ontdekten dat de kermisexploitanten, waaronder de bekende kermisfamilie

Hans Eckelboom stond in 1999 ook al op de Bleekveld kermis.

Eckelboom er anders dan de kermisgids er wel brood in zagen. Samen met Margriet van Heesch, voorzitter van Hart van Tiel, de vereniging voor centrumondernemers (winkels en horeca) en medewerkers van de gemeente werd een werkgroep gevormd om de mogelijkheden van de kermis voor de toekomst te verkennen en zo mogelijk een doorstart te organiseren. Op het nippertje bleek dat het opheffen van een aantal coronabeperkingen de organisatie van een kermis in 2021 mogelijk maakte. Margriet van Heesch, de enthousiaste voorzitter van Hart van Tiel vertelt over de zoektocht die de werkgroep afgelegde en wat er dit jaar staat te gebeuren.

Waalkade ongeschikt

2004 Laatste oktober kermis op het Bleekveld.

Margriet: “Voor ons was duidelijk dat de afnemende belangstelling voor de kermis van exploitanten en bezoekers vooral te wijten was aan de locatie. De Waalkade, waar de kermis sinds 2005 gehouden werd, biedt zeker nu die grotendeels opgeknapt is tal van mogelijkheden voor recreatie en vertier, maar het is geen gezellig kermisterrein. Daarvoor is het gebied te open en te winderig en is de sfeer van vroeger niet te evenaren. Toen vulde de kermis het Bleekveld en liep via het Plein en de Varkensmarkt naar de Groenmarkt.

Het liefst hadden we de kermis in het winkelcentrum gehouden, maar dat lukt in ieder geval dit jaar niet. Daarvoor zijn de attracties te groot en te hoog en de straten ongeschikt. Bovendien spelen verschillende belangen een rol. Denk aan de terrashouders, die nu een groot deel van het vroegere kermisterrein gebruiken. Wellicht kunnen we wanneer de beoogde centrumstraten straks opgeknapt zijn de binnenstad toch meer bij de kermis betrekken.“

Nog eenmaal op het Bleekveld

“Kort geleden werd duidelijk dat het opheffen van een aantal coronabeperkingen de organisatie van een kermis dit jaar nog mogelijk maakt en je gelooft het niet op ….… het Bleekveld. Dat is wel eenmalig, want er bestaan concrete plannen voor woningbouw op het huidige parkeerterrein voor vergunninghouders. De familie Eckelboom, die de kermis organiseerde ging razendsnel aan de slag en van 1 tot en met 5 oktober komt er een mooie gevarieerd aanbod aan attracties naar het centrum van Tiel. Wij hopen dat ook dat de inwoners van Tiel en de verre omtrek ook weer massaal naar Tiel komen. Dat zou een geweldige stimulans zijn om de kermis weer voorgoed een plaats te geven bij de grootste jaarlijkse evenementen van Tiel.”

Leuke dingen

Margriet vervolgt: “Dit jaar was er weinig tijd om alles wat we in gedachten hadden goed voor te bereiden en werden we gehinderd door het late versoepelen van de coronamaatregelen. Niettemin hebben we enkele leuke dingen bedacht. Zo is een wedstrijd voor leerlingen van de basisscholen. Die kunnen een filmpje maken dat we op de facebook- en instagrampagina’s van Hart van Tiel plaatsen. Een deskundige jury kiest het mooiste filmpje en als prijs mag de winnaar met al zijn klasgenoten op de laatste kermisdag een uur lang gratis gebruik maken van alle attracties. Een andere leuke actie is dat je bij een aankoop bij een van de centrumwinkels een munt krijgt, die recht geeft op een euro korting bij een van de kermisattracties. De gemeente sponsort deze actie.”

Kermis valt samen met Tiel Pakt Uit

“Bijzonder is dat de zaterdag en zondag van de kermis samenvallen met Tiel pakt uit. Dan is door de vele activiteiten in de binnenstad en de mooie aanbiedingen van de winkeliers en Zinder toch al aantrekkelijk om naar het centrum te komen.

Voor volgend jaar hebben we als organisatoren meer tijd om de kermis verder aan te kleden met randactiviteiten en hebbende ook de horecaondernemers meer tijd om in te spelen op de kermis. om allerlei ondersteunende activiteiten te organiseren. We willen dan de kermis laten samenvallen met ‘Tiel Pakt Uit’ en het smartlappenfestival. Dat lijkt ons een geweldige combinatievoor alle categorieën bezoekers van de binnenstad.”

zie ook: https://detielenaar.nl/historie/2021/03/herinneringen-aan-de-tielse-najaarskermis/ en

https://detielenaar.nl/nieuws/2021/04/raadsleden-aan-de-slag-voor-behoud-kermis-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights