Nieuws uit Tiel, editie 19 maart 2021

Waalkade wordt opgeknapt

Op de Waalkade zijn bouwhekken geplaatst. Harteman Weg- & waterbouw uit Tiel gaat volgende week aan de slag om de asfalt verharding van de parkeerplaatsen te verwijderen. Het zand onder de reeds verwijderde betonplaten en het asfalt wordt ter plaatse opgeslagen en na goedkeuring elders gebruikt. Het zand moet voor 1 juli weg zijn. Het gehele terrein wordt uitgevlakt en ingezaaid met een stevige grassoort. Dan ziet de Waalkade er weer netjes uit en als de coronamaatregelen het toelaten kunnen er weer evenementen plaats vinden. In de raadsvergadering van 24 maart staat het vervolg van de inrichting en werkzaamheden op de agenda.(jb)

zie:  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/01/verbetering-waalkade-fase2-en-waalfront-keuze-is-aan-de-gemeenteraad-tiel/

Aftrap verbeteren schone leefomgeving Hertogenwijk Tiel

In de Hertog Karellaan zijn donderdagmorgen 3 afvalcontainers vervangen, nu rondom voorzien van een kunststof grasmat. Wethouder Frank Groen en Avri teamleider Patrck van Rooijen kwamen een kijkje nemen.

Het idee is dat bewoners minder afval naast de containers zullen plaatsen. Steeds meer bewoners van de Hertogenwijk ergeren zich aan het (zwerf)afval en ongedierte in hun wijk. Daarom hebben Avri, gemeente Tiel, Mozaïek, woningcorporaties Thius en Kleurrijk Wonen de handen ineen geslagen om de leefomgeving in de Hertogenwijk te verbeteren.

Verbeteren schone leefomgeving
Het plaatsen van grasmatten is niet het enige wat in de Hertogenwijk gebeurt. Alle bewoners krijgen een flyer hoe ze afval moeten aanbieden. Deze uitleg is ook in het Pools, Arabisch en Engels. In de flats komen posters met dezelfde boodschap. Gemeente wijkregisseur Marja van Toorn, nauw verbonden aan het project,  maakte al direct een ronde langs de brievenbussen. Daarnaast gaat Avri extra voorlichting geven. Ook is er de komende tijd extra aandacht voor het zwerfafval in de wijk. Dit doen we samen met vrijwilligers van Stichting Duurzaam Rivierenland en Stichting Tiel Tip Top.

Wethouder Frank Groen: “Niemand vindt het fijn om te wonen in een rommelige omgeving. In de Hertogenwijk zie je dat het aanbieden van afval beter kan. Steeds meer bewoners ergeren zich aan het rondslingerende afval en zien dat het ongedierte van dit afval gretig gebruik maakt. Dat is niet goed voor het woongenot. De komende tijd hebben we extra aandacht voor het afval in de Hertogenwijk. Dit doen we door voorlichting op papier, maar ook door het gesprek aan te gaan.”

Zomer 2019 is een soortgelijk project geweest bij de Kranshof aan de Grotebrugse Grintweg. (jb) zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2019/07/containertuintje-bij-avri-afvalcontainer-tiel/

Een betere wereld, begint op zolder

2017 Margrietschool

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van het inzamelen van elektronisch afval. De helft van het Nederlandse e-waste zoals dat afval ook wel genoemd wordt, wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines, haarrogers e.d. belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Vaak kan 95 % van de materialen hergebruikt worden. Periodiek haakt Avri aan bij de landelijke actie door een E-waste-Race te organiseren tussen scholen in de regio. Uit Tiel doen dit jaar de Prinses Margrietschool en de Prins Mauritsschool mee. Helaas kunnen de leerlingen vanwege – alweer – Corona niet langs de deur gaan om overtollige spullen op te halen. Ze moeten het waardevolle afval nu verzamelen binnen hun eigen cirkeltje van familie, buren, vrienden en kennissen. Kent u een leerling van deze scholen? Maak dan contact en zij zullen u graag van de spullen afhelpen die bij u wellicht al jaren in de weg liggen.

Dag Drie Zussen, welkom Grand Cafe Bellevue

De nieuwe eigenaar van het karakteristieke en uniek gelegen Bellevue in Tiel heeft veel ambities met het pand. Daar past het huidige concept van een restaurant met een bar en loungegedeelte niet bij. Daarom komt er na de pauze een heel nieuw concept, met als naam Grand Café Grand Bellevue. Het interieur is aangepast aan deze nieuwe formule en past bij de eeuwenoude geschiedenis van een van de mooiste monumenten van Tiel. Wilt u meer weten over deze rijke geschiedenis? Kijk dan eens op https://www.oudheidkamer-tiel.nl/docs/nieuwe_kroniek5_2.pdf . U vindt daar in het magazine van de Oudheidkamer, de Nieuwe Kroniek onder de titel ‘Bellevue, parel aan de Waal’ een beschrijving van mijn hand over waarom Bellevue gebouwd werd, wie het betaalde, welke bestemmingen het in de loop der jaren had en waar de naam Surister op de gevelsteen aan de voorzijde van het gebouw vandaan komt.

Beiaardier mag blijven

2014

Kort geleden publiceerden wij een bijdrage over de oprichting van een stichting die zich gaat inzetten om het carillon in de toren van de Sint Maartenskerk beter onder de aandacht van de tielse bevolking te brengen en het oudste instrument van Tiel ook meer gewaardeerd te maken. Het gemeentebestuur is blij met de nieuwe stichting en zet ook een stap om de beiaardier voor Tiel te behouden. Eerder kwam het college met het voorstel om de banden met Wim Ruitenbeek die deze functie in deeltijd voor Tiel vervult en landelijke bekendheid geniet, te verbreken. Om toch nog wat te bezuinigen wordt de taakomvang van de beiaardier met ingang van 2022 wel terug gebracht van acht naar vijf uur per week. Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2021/03/carillon-in-tiel-heeft-eigen-stichting/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights