Voorlopige uitslag verkiezingen Tiel voor de Tweede Kamer van 15 – 17 maart 2021

De voorlopige uitslag verkiezingen Tiel voor de Tweede Kamer van 15 – 17 maart 2021 (Tussen haakjes staat het percentage winst of verlies in vergelijking met de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Partijen met minder dan 0,4 % van de stemmen zijn niet vermeld.

VVD 24, 5 % (+2,0)

PVV 14,1 % (-3,1)

D66 12,1 (+ 1,9)

CDA 7,1 (– 2,4)

SP 6,4 ( -2,2)

PvdA 6,2 (+0,2)

FvD 5,9 (+ 3,6)

DENK 4,5 (=onveranderd)

GroenLinks 3,9 (-4,2)

PvdD 3,3 % (= +0,5)

JA21 2,6 (+2,6)

CU 2,2 (+ 0,1)

VOLT 1,6 (+1,6)

50Plus 1,4 (-1,3)

SGP 0,8 (onveranderd)

Code Oranje 0,6 (+0,6)

Nida 0,5 (+ 0,5)

BBB 0,4 % (+0,4 %)

Wanneer we de uitslagen in Tiel met een slag om de arm omrekenen naar Kamerzetels en deze vergelijken met de landelijke prognose (bron laatste prognose ANP die op 18 maart om 15.00 uur beschikbaar was, waarbij 88 % van de stemmen geteld zijn) dan valt het volgende op.

De VVD zou wanneer de uitslag van Tiel bepalend zou zijn voor de zetelverdeling in de Tweede Kamer een of twee zetels meer krijgen dan op grond van de landelijke verkiezingen (35 zetels) het geval is. D66 zou in plaats van de landelijke verwachte score van 24 zetels uitkomen op 18 a 19. De PvdA scoort vrijwel gelijk aan de landelijke uitslag maar krijgt In Tiel anders dan bij de gemeenteraadsverkiezingen minder stemmen dan het CDA. Het CDA is in Tiel goed voor 10 a 11 zetels, terwijl de landelijke prognose van de uitslag 15 zetels is.

Mijn verklaring is dat veel stemmers met een niet-westerse achtergrond lokaal veelal PvdA stemmen maar landelijk vaker voor DENK en NIDA kiezen. Denk zou als Tiel het alleen voor het zeggen had goed zijn voor 6 a 7 kamer zetels en NIDA bijna 1. GroenLinks zou uitkomen op zes zetels, een minder dan de landelijke prognose. Ook de Christen-Unie blijft met drie zetels in Tiel onder het landelijk verwachte aantal van vijf zetels. De SP kreeg in Tiel naar verhouding nagenoeg evenveel stemmen als het landelijk aantal van negen zetels. De PVV krijgt wat meer stemmen in Tiel, in zetels 17 landelijk en in Tiel 21, het Forum voor Democratie krijgt in Tiel en landelijk waarschijnlijk evenveel zetels (8), de Partij voor de Dieren komt met vijf een zetel lager uit in Tiel. Van de nieuwkomers krijgt JA21 evenals de landelijke verwachte uitslag vier zetels. VOLT is in Tiel goed voor twee zetels, dat is 1 minder dan het landelijk verwachte resultaat. En scoort 50+ in Tiel in plaats van een zetel landelijk, twee zetels.

De SGP doet in Tiel niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen maar zou volgens het in Tiel aantal uitgebrachte stemmen op die partij goed zijn voor 1 zetel. Code Oranje, waarvan de lijsttrekker op RegioTV Tiel uitgebreid geïnterviewd werd en die nadrukkelijk op de reclame borden in Tiel aanwezig was, haalt volgens de prognose geen zetel in de Tweede Kamer maar zou als het aan de Tielse kiezers lag mogelijk wel in aanmerking komen voor 1 zetel. Denk zou als de Tielenaren het alleen voor het zeggen hadden in Tiel 6 a 7 zetels krijgen terwijl de landelijke prognose blijft steken op 2.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights