Op het stembureau in Tiel

Woensdag 17 maart 2021, de echte dag van de tweede kamer verkiezingen, we maakten een rondje langs wat stembureau’s en een praaatje met wat stembureauleden. Allen vrijwilligers voor één dag, waarbij het opvalt dat zij vaak ook op andere plaatsen als vrijwilliger actief zijn.

Het Oosthonk
Theo Bianchi (60) is vrijwilliger op het Oosthonk. Het is de eerste keer dat hij stembureaulid is. “Ik zag gewoon de advertentie op een gegeven moment”, vertelt hij, “ik heb op het moment niet zoveel werk en ook geen klussen. Het leek me wel een leuke afleiding. Ik dacht, dan kom ik weer eens wat mensen tegen. En het is ook leuk, ik zie ineens heel veel mensen!”
Theo vertelt dat het aardig doorloopt op het Oosthonk. “Het is soms hollen en dan weer even stilstaan.” Hij is tevreden over het verloop van de dag en over het eten! Naast zijn gewone werk is Theo ook nog in Tiel actief als vrijwilliger bij Ypsilon, een organisatie die zich inzet voor mensen met een psychose-gevoeligheid, hij organiseert onder andere eens per maand de aanschuiftafel van Ypsilon in de Vergulde Graaf (Restaurant bij de Vier Gravinnen). Ypsilon won begin 2020 nog de Tielse burger-initiatief-award!

Centrum Westroijen
Het is even zoeken in de grote sporthal van Westroyen, daar zijn namelijk meerdere stembureau’s gevestigd. Allemaal om ruimte te creëren om de corona-maatregelen na te leven. We spreken met Voorzitter Hans Elenbaas. “Het is niet zo druk eigenlijk, er zijn hier namelijk vier stembureau’s, mensen zetten hun auto op het parkeerterrein neer en lopen dan automatisch naar het stembureau hiernaast.” Hans is al zo’n 25 jaar stembureau-lid. Als ambtenaar bij de Gemeente Tiel werd hij gevraagd stembureaulid te worden. “Door Sjaak Pluim, de toenmalige chef burgerzaken. Sjaak heeft wel 40 jaar voor de Gemeente gewerkt.”
Hans maakt alweer een aantal jaren deel uit van hetzelfde stembureau-team. Hij maakte de stem-machine nog mee. “Toen was tellen zo klaar.” Zelf heeft hij geen échte politieke ambities. “Ik volg het wel en geef soms adviezen maar ik ga niet zelf de politiek in!” Hans is ook vrijwilliger bij de stichting Vrienden van Suriname en bij Theole waar hij al acht jaar in het bestuur zit en teamleider is van het eerste elftal.

Voor Gina van Hoorn (51) op een andere stembureau in de sporthal was het ook de eerste keer. “Mijn andere vrijwilligerstaken vielen stil door corona.” In het dagelijks leven werkt zij als werkvoorbereider. “Woensdag is altijd mijn vrije dag.” Verder is zij jeugdcoördinator, tweede penningmeester en algemeen bestuurslid bij muziekvereniging KTSM. Stembureau-leden moesten een on-line training volgen. “Die was best pitttig. Maar nu ik hier zit valt het wel mee, en er wordt goed voor ons gezorgd!”

Drumptse Hof
Van de stembureau’s die we bezochten leek de Drumptse hof de drukste. Kiezers stonden buiten in de rij te wachten en binnen bleek dat er al één stembus vol was en de tweede stembus moest precies aangestampt worden. Janine Goss (53) gebruikte daar een biljartkeu voor! “Ik heb zes of zeven keer op het stembureau op Walstede gezeten”, vertelt ze, “dat mag nu niet coor corona.” Janine werkt bij de brandweer. “De gemeente vroeg ooit aan mijn afdeling of er mensen wilden helpen op het stembureau. Zo ben ik erin gerold.” Janine heeft ook haar sporen verdiend bij de vrijwillige brandweer en in het dierenasiel. Het beloofd een lange dag te worden voor haar en haar team met zo’n grote opkomst. “Straks hebben we een derde stembus nodig! Gelukkig dat er straks een telploeg bij komt!”

Wielersportcentrum de Betuwe
Soms is het stembureau een soort reünie! Jaap Veldhuijzen (76) en Patricia Koedam (37) zien elkaar al zo’n 10 jaar lang steeds weer terug op het stembureau. Jarenlang bemanden ze het stembureau op het ROC. “Maar het mag dit jaar niet op scholen.” Ook hun stembureau loopt lekker door. Patricia vertelt dat ze aan het eind van de middag altijd wel even een slaperig moment heeft. “Vooral als het dan rustig is. Maar dat is na het eten weer over hoor, en dan is de avond zo voorbij en dan begint het tellen en dat houd je wel bezig!”

Een compliment voor al die vrijwilligers die vanaf circa 7 uur vanochtend op de stembureau’s zitten, waarvan de meesten niet voor middernacht thuis zijn. Unaniem werd door de stembureau-leden bevestigd dat er goed te werken was in de stembureau-locaties, ondanks de corona-regels. De gemeente had het goed geregeld en het werd door iedereen wel serieus benaderd. Aan alle teams was een extra persoon toegevoegd, als gastvrouw en er was een corona-coach aangesteld voor ontvangst. Er was overal gezorgd voor voldoende afstand en looprichtingen.

Zinder

Zinder is voor de verkiezingen ingezet in plaats van het Stadhuis. Voor erin en achter eruit zorgde voor een prima doorstroming.

Stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing in Cultuurcentrum Zinder. De hond Bink mag ook mee.

Stembureau Restaurant de Betuwe

 

 

 

 

 

 

Zelf ook een interessant verhaal over stemmen of stembureau’s? Laat het ons weten en wie weet bent u onze volgende gast-redacteur!

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights