Carillon in Tiel heeft ‘eigen’ Stichting

Boven in de klokkentoren van de Sint Maartenskerk bevindt zich het Tielse Carillon. Nog maar kort geleden (medio 2019) was er sprake van dat de functie van stadsbeiaardier moest verdwijnen door bezuinigingen van de gemeente. Dat is niet doorgegaan, maar was wel aanleiding actie te nemen voor behoud van het carillon.

video:

Op 5 maart 2021 werd de Stichting Het Carillon opgericht. Gelukkig zijn er Tielenaren die niet willen dat het carillon verdwijnt. Onder andere de Tielse Oudheidkamer spande zich ervoor in. Haar voorzitter Martin van der Mark schreef eerder: ‘dat doe je toch niet!’, als boze reactie op het voornemen te stoppen met het carillon. Hij deed een oproep en stak samen met een aantal Tielenaren de hoofden bij elkaar. Het duurde even voor de stichting werkelijkheid werd, er was onder andere vertraging door corona. Eén van de eerste felicitaties kwam van Wethouder Brink en op 5 maart kon dan toch de handtekening van notaris Kok onder de oprichtingsakte gezet worden.

Buitenlucht
Een bijzondere gebeurtenis, ook omdat de ondertekening plaatsvond in de buitenlucht, in het Kastanjelaantje voor de Sint Maartenskerk. (En de aanwezigen natuurlijk een mondkapje ophadden en op anderhalve meter afstand bleven.) Beiaardier Wim Ruitenbeek zorgde ondertussen voor toepasselijke klanken. Het bestuur bestaat uit Peter Arends (voorzitter), Johan de Noord (secretaris), Els Holleman (penningmeester), Mario van der Linden en Bert van Setten die mede-aanjager van het hele project is. Stadshistorici Peter Schipper en Emile Smit kwamen ook even langs. Laatstgenoemde meldde zich zelfs als eerste donateur van de stichting! Oudheidkamer voorzitter Martin van der Mark overhandigde het nieuwe bestuur een grammofoonplaat uit 1965 en een boekwerkje uit 1968 van de Culturele raad met een verantwoording van oa de opbrengst van 97.000 gulden, bijeengebracht door de bevolking van Tiel. Het carillon is dus feitelijk geschonken door en eigendom van de inwoners van Tiel.

Promotie
Hoog tijd dus dat er meer aandacht voor het monument kwam. De stichting wil zich gaan inzetten het carillon meer onder de aandacht van bewoners te brengen. Zij willen graag een bredere belangstelling onder de Tielse bevolking en zo aan de weg timmeren het carillon te behouden. Hun uiteindelijke doel is dat de politiek niet meer om het carillon heen kan, zodat de klokken én de beiaardier voortaan buiten de bezuinigingen gehouden worden. Het geld van de donaties is voor promotie-doeleinden maar ook om ervoor te kunnen zorgen dat beiaardier Wim Ruitenbeek buiten zijn vaste dienstverband met de gemeente de klokken kan blijven bespelen.

Evenementen
Met zijn muziek opent hij bijvoorbeeld evenementen zoals de jaarlijkse Open Monumentendag, maar hij geeft ook speciale concerten zoals een bevrijdingsconcert op 4 en 5 mei en vorig jaar nog een troostconcert tijdens corona. Vergeet niet dat de carillon-klanken het enige live-concert was dat lange tijd beluisterd kon worden! Tijdens de live-optedens van de beiaaardier verzamelen zich zelfs bewonderaars op het grasveld rond de kerk om maar niets te hoeven missen.

Ook een carillonconcerrt van nabij meemaken? Zorg dan dat u donderdag 11 maart as. op hoorafstand van de Sint Maartenskerk bent. Wim Ruitenbeek doet dan mee aan een eerbetoon aan de Golden Earing. Om stipt 17.15 uur speelt hij hun legendarische hit ‘Radar Love’ op het carillon. Dat tijdstip is niet toevallig gekozen, gitarist Georg Kooijmans is namelijk op 11 maart 1948 om 17,15 uur geboren. Golden Earing stopte abrupt met optreden toen Kooijmans getroffen werd door de ziekte ALS. Om 17.15 uur is Radar Love op alle radionstations in het hele land te horen, maar wordt het ook door alle carillons gespeeld, waaronder die van Tiel.

Ook een mooie herinnering aan het Tielse carillon of een ander goed verhaal? Laat het ons weten, wellicht bent u onze volgende gast-redacteur!  info@detielenaar.nl

klik op de foto voor een vergroting

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights