Cor Oostveen nam afscheid van voedselbank Tiel

2020 Cor Oostveen, bij zijn woning.

Portret van een actieve vrijwilliger

1995

Hij kwam in 1979 naar Tiel en bekleedde 20 jaar de functie van directeur van Ziekenhuis Rivierenland.

juni 1999 Koninklijke onderscheiding voor ‘Ridder’ Oostveen

In 1999 ging hij met de Vut, dat bestond toen nog. Het was tijd voor allerlei vrijwilligersfuncties. En thans vindt hij het tijd om wat rustiger aan de doen. Maar of dat gaat lukken?

Onlangs, op 1 oktober 2020, droeg hij na 14 jaar voorzitterschap van de Tielse Voedselbank de scepter over aan zijn opvolger. Maar ze zijn hem niet kwijt, gelukkig, hij wilde nog wel aanblijven als adviseur van het bestuur. En terecht want hij heeft zich immers zeer verdienstelijk gemaakt voor de organisatie.
“In 2006 vroeg men mij of ik wilde helpen met de oprichting van een Tielse Voedselbank. Samen met Ria Elferink, Paul Heesen en Elias de Deugd is dat toen gelukt” vertelt Cor die het vanzelfsprekend vindt dat hij positief reageerde. “Je bent er voor elkaar en zeker als het gaat om behoeftige mensen, dat zit in mij gebakken.”

2010 Tijdens een werkbezoek van raadsleden aan de voedselbank.

Cor voegt er meteen aan toe dat hij in de beginjaren wel erg teleurgesteld geweest is in het toenmalige college van de gemeente Tiel. “We kregen geen enkele medewerking, eerder tegenstand, er was een partij die een Voedselbank in Tiel totaal niet zag zitten en die vormde wel een coalitie.

Gelukkig is dat later veranderd, na de verkiezingen van 2010 kwam het goed met de politiek. Nu zijn we bijvoorbeeld zelfs een volwaardige partij binnen het armoedepact van de gemeente.”

Lilianefonds
Maar zijn goede werk voor de voedselbank is niet zijn enige verdienste binnen vrijwilligersland. Tijdens zijn beroepsleven zat hij in allerlei commissies zoals in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en bij zijn afscheid als directeur van het ziekenhuis in 1999 kreeg hij van een goede kennis meteen al een brief waarin hij gevraagd werd voorzitter te willen worden van het landelijk bekende Lilianefonds. Hij deed dat 12 jaar voor het stichtingsbestuur en later voor de Raad van Toezicht. Zo zette hij zich in voor kinderen met een handicap op de armste plekken van de wereld. Hij reisde meerdere malen met hulpverleners mee naar ontwikkelingslanden en maakte daar vaak kinderen met een handicap mee in hun thuis situatie. “Dat was een geweldige ervaring. Ik ben er nog steeds vrijwilliger, ik doe nu bijvoorbeeld nog de nalatenschappen, dan bezoek ik mensen die via een erfenis aan het Lilianefonds willen schenken. Heel dankbaar werk.”

Fusiedirecteur
We laten u graag nader kennis maken met Cor Oostveen. Hij werd 81 jaar geleden geboren in Ouden Rijn, toen nog nabij Utrecht, waar het tegenwoordig bij hoort. Na het gymnasium studeerde hij bedrijfskunde aan de Universiteit van Tilburg, met als bijvak de organisatie van de gezondheidszorg. Aansluitend deed hij ervaring op in de zorg in Heerlen als assistent van de medisch directeur van de Kliniek van de RK vereniging Moederschapszorg & Vroedvrouwenschool. Daarna ging hij in 1979 in Tiel aan de slag als fusiedirecteur van het ziekenhuis Rivierenland. De overheid bepaalde dat de twee Tielse ziekenhuizen (het Bethesda en het Sint Andreas) samengevoegd moesten worden met de twee ziekenhuizen in Culemborg (Beatrix- en Barberakliniek) tot één groot regionaal ziekenhuis.

2020

Na jaren in Heerlen gewoond te hebben verhuisde hij in oktober 1980 naar Kapel Avezaath. “Daar woon ik nog, in het zelfde huis, samen met mijn vrouw. We hebben drie kinderen en twee kleinkinderen. De kinderen zijn uiteraard al uitgevlogen. We wonen in een nostalgische boerderij uit 1923, met veel grond, we hebben onder andere schapen lopen en een mooie grote siertuin. Mijn vrouw doet daar vooral heel veel aan, ze weet ieder plantje te benoemen!”

Politiek
In 1999 ging hij met de VUT, dat kon toen nog, op 60-jarige leeftijd. “Jongeren van nu zullen zich afvragen wat dat is”, zegt hij lachend. “Ik kreeg wel wat tijd voor mijn hobby’s, zoals tuinieren en lezen. Ik ben lid geworden van een filosofie leesgroep en een literatuur-leesclub. Hij maakte aanvankelijk nog een zijstapje naar de lokale politiek, maar dat bleek geen gelukkige keuze. Toen hij met de VUT ging bestond de politieke partij ProTiel zojuist. Hij sloot zich er bij aan en bleef en half jaar actief. “Het lag niet aan de partij zelf, maar politiek bleek gewoon niets voor mij, er is veel te veel papier, overal gaat veel te veel tijd in zitten. Er wordt enorm veel tijd besteed aan bijvoorbeeld vergaderen en commissies. Ik was natuurlijk niet met de VUT gegaan om vervolgens weer vele avonden van huis te zijn…”
Wat wel uitstekend bij hem paste was een functie in de dorpsraad van zijn woonplaats, Kapel Avezaath. Hij kreeg die tip in 2007 van Gerrit van den Heuvel oud-raadslid van de Tielse PvdA. Cor was betrokken bij de oprichting van de Stichting Dorpsraad Kapel Avezaath, samen met Thea van Vlaanderen als voorzitter. “Gemeente Tiel wilde nader contact met de bevolking, ook met de wijk Zennewijnen, Wadenoijen en Kapel Avezaath. Het college kwam twee maal per jaar naar ons toe en dan kon het dorp zeggen wat ze wilden. Als dorpsraad deden wij de voorbereiding.”

Klachtenclub
“In 2011 of 2012 werd ik gevraagd voorzitter van de dorpsraad te worden. Ik heb toen uitdrukkelijk te kennen gegeven géén voorzitter te willen zijn van een klachtenclubje. Ik wilde een positieve insteek en progressie.” Ondertussen was hij in aanraking gekomen met DKK, de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland. Een actieve vereniging die opkomt voor de belangen van bijvoorbeeld dorpen en dorpshuizen, wijken en buurtschappen.

2016 Dorpsontwikkelingsplan gepresenteerd.

“Met ondersteuning van het DKK stelde ik een ‘Dorpsontwikkelingsplan’ op. Het lukte me uiteindelijk de andere bestuursleden hier ook warm voor te maken. Ik kreeg wel de opdracht van hen om eerst 12 mensen bij elkaar te krijgen die het plan ook steunden.

Er is toen een enquete ontwikkeld die naar alle adressen in Kapel Avezaath gestuurd is. Maar liefst 68% van de bewoners reageerde! In 2015 is het Dorpsontwikkelingsplan Kapel Avezaath gemaakt en in 2016 is het aangeboden aan de gemeente.”

Jongeren

2019 Bij Huize Poelzicht AED

Van de in totaal 50 projecten uit het plan zijn er inmiddels acht gerealiseerd of worden thans onder handen genomen. Zoals bijvoorbeeld het ophalen van zwerfafval, buurtpreventie en AED’s. De uitvoering van de overige projecten laat hij graag aan zijn opvolgers over. Op zijn persoonlijke verlanglijstje staan bijvoorbeeld nog het project ouderenzorg in Kapel Avezaath en de bouw van levensloopbestendige kleine huizen zodat mensen in het dorp kunnen blijven wonen en er meer doorstroom komt.

2013 Kunstwerk van kunstenaar Coen Kaayk onthuld. Zie ook video onder de tekst.

“Ook met de Dorpsraad ga ik nu na 12 jaar stoppen”.

Helaas gingen er in de loop der jaren steeds meer bestuursleden weg, uiteindelijk bleven er twee oude mannen over. Ik wilde al wel eerder eruit stappen maar we wilden voor elkaar niet weggaan, we bleven elkaar steunen. Gelukkig hebben zich nu twee jongeren aangemeld en komt er binnenkort zelfs een derde jongere bij. Tijd om plaats te maken.” Dat laatste geldt volgens hem ook voor de voedselbank. “Ik zit er al zo lang in, ik moet er gewoon uit, er moeten nieuwe mensen komen.”

Verdiensten

2010

Zijn verdiensten voor de voedselbank zijn te veel om op te noemen. Onder zijn supervisie wist de Tielse Voedselbank bijvoorbeeld een heel goede relatie op te bouwen en onderhouden met leveranciers van voedsel, zoals regionale voedselproducenten, groothandels in voedsel, supermarkten zoals ook met de kerken. “Zowel in financieel opzicht als wat betreft de aanlevering van voedsel is er nooit een probleem geweest. Ik ben er ook trots op dat we altijd meer dan voldoende trouwe vrijwilligers hebben. Ook dat is nooit een probleem geweest.” Het bestuur kondigde zijn vertrek schriftelijk aan in september. Zij prezen Cor, niet voor niets, voor zijn kwaliteiten als voorzitter en voor het feit dat hij een verbindende factor en inspirerende kracht voor hun vrijwilligers is.
En nu is het dan tijd om het rustiger aan te gaan doen. Cor is van plan om veel te gaan lezen en samen met zijn vrouw musea te gaan bezoeken, zodra Corona dit weer normaal toelaat. Verder gaat hij klussen in zijn huis. “Er is veel blijven liggen.” Stilzitten kan hij waarschijnlijk niet (behalve als hij leest), hij zwemt ook nog iedere morgen in het Tielse zwembad en gaat samen met zijn vrouw twee keer per week naar het sportcentrum om ruim een uur te fitnessen. “We hebben ook al vele jaren een abonnement bij Vredenburg Utrecht voor klassieke concerten. We houden erg van klassieke muziek.”

Cor benadrukt dat hij altijd alles met heel veel plezier gedaan heeft. Zowel de dorpsraad als het Lilianefonds als de voedselbank. De voorzittershamer van de laatstgenoemde organisatie droeg hij overigens over aan Kees van den Broek, die tot medio 2018 directeur-bestuurder van het Lilianefonds geweest is! “Kees heeft het heel goed gedaan, ik heb echt alle vertrouwen in de toekomst van de Tielse Voedselbank”, aldus Cor Oostveen.

foto’s

23 januari 2014 Voedselbank Rivierenland heeft een nieuwe locatie. zie video onder de tekst.

2013
Revabo helpt de Voedselbank
2015 Nieuwe koelbus
2017 Deel koelbus
2013 Voedselbank met gezonde voedselpakketten in samenwerking met Stichting Bladt Charity uit Culemborg.
2010 Voedselbank neemt koelauto in gebruik.

 

Video:

Beeld Coen Kaayk onthuld:  https://youtu.be/57eWiS6L4Pc

Voedselbank geopend:  https://youtu.be/MYJQlBpPu3o

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights