Nieuws uit Tiel en de regio, editie 6 december 2020

Geen parkeeroverlast door De Batouwe in Tiel-West

Bewoners hebben via mails en per brief hun zorgen geuit over het gebrek aan parkeerplaatsen nadat de renovatie van de vroegere serviceflat gereed is en De Batouwe bewoond. Het gaat daarbij om 91 sociale huurappartementen en 30 zorgwoningen. In een brief aan de bewoners concludeert de gemeente dat er geen parkeerproblemen te verwachten zijn. Volgens de landelijk gebruikelijke normen zijn voor het appartementencomplex 164 parkeerplaatsen nodig. Op eigen terrein is er plaats voor 107 auto’s. Op een speciaal voor de Batouwe door de gemeente al eerder ingericht parkeerterrein kunnen 34 auto’s gestald worden. 23 auto’s zullen een plekje moeten vinden op de openbare weg in de directe omgeving. In die directe omgeving zijn 108 parkeerplaatsen waar je zonder beperkingen kunt parkeren. Op vier avonden heeft de gemeente de bezetting hiervan geteld. Daarbij bleek dat er op deze vier aaneengesloten teldata per avond 46, 55, 54, en 42 (een onjuist cijfer verwijderd dd. 7-12-2020, BL) parkeerplaatsen niet gebruikt werden. In de brief aan omwonenden beantwoordt de gemeente ook een aantal andere vragen. Uit de vragen en antwoorden blijkt dat de communicatie met de omwonenden niet optimaal is geweest. De verantwoordelijkheid hiervoor lag volgens de gemeente bij woningcorporatie Thius. De parkeerzorgen van de bewoners worden mede veroorzaakt door de mogelijke vestiging van een arbeidsmigrantenhuisvesting op het terrein van het vroegere winkelcentrum Kwadrant.

Raadsfracties hebben geen bezwaren tegen de komst van fruitbelevingspark ‘Streeckerij De Betuwe’ in Wadenoijen.

Op 16 december neemt de gemeenteraad een besluit over de wijziging van het bestemmingsplan om Streeckerij De Betuwe mogelijk te maken. Uit de reacties van de raadsfracties tijdens de behandeling in de Commissie Ruimte kun je concluderen dat de raad hier wel mee akkoord zal gaan. Eerder had het college al besloten om mee te werken aan het mogelijk maken van het plan voor het fruitattractiepark. Ook het regiobestuur ziet de komst van het park wel zitten. Het park past goed bij de twee van de drie economische speerpunten van de regio: recreatie en toerisme en agribusiness. Initiatiefnemer Aart Blom kreeg dit jaar een bijdrage uit het regionaal investeringsfonds om zijn plan verder uit te werken.

Buurtbewoners hebben in totaal 12 zienswijzen tegen het plan ingebracht. Die zijn behandeld en hebben geleid tot enkele aanpassingen van het bouwplan. Er zitten ook verkeersmaatregelen in het vat, die er voor zorgen dat straks maar weinig bezoekers van de Streeckerij door het dorp gaan rijden. Bij de bespreking in de commissie viel op dat enkele commissieleden twijfel hadden bij de economische levensvatbaarheid van het project voor de langere termijn.

Verbreding A2

Vrijwel dagelijks stonden er in de ‘voor-coronatijd’ files in beide richtingen op het weggedeelte van Deil tot Vught. Rijkswaterstaat heeft samen met de regio’s en andere partijen creatief gezocht naar oplossingen. Dat leidde tot een lange lijst van alternatieven die allen op verschillende wijze bijdroegen aan de vermindering van het fileleed. Ondertussen zijn er knopen doorgehakt en is er gekozen voor een rigoureuze aanpak. Het traject tussen de knooppunten Deil en Empel (= knooppunt A2 met A59) wordt met twee rijstroken verbreed en krijgt 2 maal vier rijstroken. Om dat mogelijk te maken wordt er bij Zaltbommel over de Waal en bij Hedel over de Maas een tweede verkeersbrug gebouwd. De verbreding maakt ook ingrijpende aanpassingen van de op- en afritten en aan en afvoerwegen en knooppunt Deil noodzakelijk. Ook verderop in Brabant wordt tot Vught het nodige aangepast. Voor het hele traject is 831 miljoen euro begroot. Het project wordt nu in detail uitgewerkt. De regio Rivierenland zal er ook voor in de buidel moeten tasten. Daarbij is wel bedongen dat nu ook de fileproblematiek op de A15 wat nadrukkelijker op de agenda van Rijkswaterstaat komt. Het idee om de druk op het tracé Deil – Vught van de A2 te verminderen door de aanleg van een nieuwe provinciale weg van de Waalbrug van Tiel naar Oss kreeg weinig steun.

Doortrekken A15 mogelijk vertraagd

Het gaat niet lekker met het doortrekken van de A15 vanaf knooppunt Ressen bij Bemmel naar de A12 tussen Zevenaar en Duiven en het verbreden van de A12 tussen Duiven en de Duitse grens. De aanleg van dit ook voor onze regio belangrijke stuk weg is al met een jaar vertraagd door bezwaren tegen het vastgestelde tracé. De minister heeft gehoor gegeven aan de bezwaren van een lokale milieuorganisatie en alle werkzaamheden die met de bouw van de weg te maken hebben voorlopig stilgelegd in afwachting van een definitieve gerechtelijke uitspraak. Ondertussen gaat de aanleg ruim 100 miljoen meer kosten dan begroot en is de oplevering doorgeschoven naar 2025.

Veel meldingen over vuurwerkoverlast

Het afschieten van vuurwerk is dit jaar verboden. Maar dat zou je wanneer je naar het aantal meldingen van vuurwerkoverlast kijkt niet zeggen. Het vuurwerkmeldpunt van de gemeente heeft nu al meer meldingen ontvangen dan in geheel 2019 het geval was. Politie en Boa’s doen wat mogelijk is om te reageren op de meldingen. Daarbij treden de handhavers ook in burger op. Voor de jaarwisseling krijgen de Boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) de beschikking over een Bodycam om hun veiligheid te vergroten en overtredingen vast te leggen. De bodycam is onder ‘normale’ omstandigheden uitgeschakeld. Meldadres: vuurwerkoverlast@tiel.nl

Oude bioscoop blijft langer jongerensoos

De ontmoetingsplek voor jongeren in de vroegere bioscoop in het Walstraatje / Waterstraat krijgt een tweede termijn tot 13 april 2021. Het initiatief van de jongerenwerkers van Mozaïek blijkt in een behoefte te voorzien. Vele tientallen jongeren hebben ondertussen de tijdelijke ontmoetingsplek bezocht voor een spelletje, een onderling gesprek of voor een gesprek met de jongerenwerkers. In de bioscoop is voldoende ruimte voor dertig jongeren gelijktijdig. Die is er niet in de ruimte in de Vier gravinnen waar de jongeren voor de coronacrisis samenkwamen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights