Veerpont Pomona terug in een nieuw jasje

Veerpont Pomona terug in een nieuw jasje

Veerpont Pomona is weer terug van weggeweest. Twee maanden lang was het schip uit de vaart. In die tijd is er veel technisch onderhoud uitgevoerd en heeft het schip de kleuren van Swets Nautical Services gekregen. Het zijn niet alleen vrolijke maar ook opvallende en daardoor veilige kleuren. De pont is nu weer in perfecte staat schrijft Swets Nautical Services trots op hun website.

Swets Nautical Services is sinds 2019 eigenaar van de pont en zorgt voor de exploitatie. De gemeente Tiel controleert de goede uitvoering van de gemaakte afspraken en subsidieert het veer jaarlijks met nu ongeveer 160.000 euro per jaar. Ook de gemeente West Maas en Waal draagt een overigens zeer bescheiden bedrag bij. Tot nu toe droeg ook de provincie via het zogenaamde verenfonds wat bij aan de exploitatie. Die bescheiden bijdrage staat ter discussie. De bodem van het Provinciaal Verenfonds is bijna in zicht en dus zal die subsidie stoppen. Provinciale Staten bleken tijdens een bespreking van het veerponten beleid tijdens een statendag van mening dat de provincie de gemeenten op een andere wijze moeten blijven steunen bij de exploitatie van de veelal verlieslatende veren.

De provincie heeft de subsidie voor Tiel vooralsnog geschrapt omdat men de veerverbinding bij de recreatiepontjes heeft ingedeeld. Opmerkelijk is dat in het rapport waarop de provincie zijn besluit baseerde staat dat scholieren wanneer het pontje uitvalt 20 minuten extra moeten fietsen. Kennelijk gaat de provincie er van uit dat de scholieren uit Dreumel en Wamel allemaal wielrenners zijn. De afstand van Wamel naar de scholen is via de brug 15 kilometer enkele reis en ongeveer 12 kilometer langer dan via de pont. Dus zouden volgens de provincie de scholieren de hele afstand onafgebroken 36 kilometer per uur fietsen! Wethouder Melissen heeft goede hoop dat hij de provincie er van kan overtuigen dat de pont van Tiel geen recreatiepontje is maar ook een belangrijke utiliteitsfunctie vervuld.

Veertarieven gaan omhoog

Per 1 januari 2016 worden de veerkaartjes een beetje duurder. De kosten van een overtocht voor een voetganger gaat dan van 1,05 naar 1,10 euro. Een fietser gaat 0,10 meer betalen en is in 2021 1,70 kwijt voor een enkele reis. Ook de 10-rittenkaarten worden iets duurder.

 

zie ook:   https://detielenaar.nl/nieuws/2019/07/overdracht-veerdienst-tiel-wamel-en-pomona-aan-odv-maritiem/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights