Nieuwe tijdelijke bestemming Bios in Tiel

Burgemeester en wethouder nemen een kijkje

De Tielse Bioscoop sloot eerder dit jaar haar deuren. Geen premiéres meer in Metro Tiel, alleen nog naar de film in het Agnietenhof, ook leuk, maar toch anders. Het gebouw van de bios stond een paar maanden leeg. Inmiddels is er een nieuwe eigenaar maar die gaat een compleet andere bestemming aan het pand geven. Op de plaats waar men jarenlang naar de film kon gaan worden binnenkort appartementen gebouwd. Een mooie plek daarvoor, zo aan de gracht en aan de binnenstad, maar wel jammer.

Jongerenavonden
Maar het is nog niet zover, waarschijnlijk gaat de bouw volgend jaar pas beginnen. Dat bood weer de mogelijkheid voor een heel ander idee: Mozaïek de welzijnsorganisatie van Tiel zocht een grotere ruimte om jongerenavonden in te kunnen houden. Zij hadden een ruimte in de Vier Gravinnen in Tiel, maar die was te klein om de thans geldende strenge corona-maatregelen te kunnen handhaven. “En alle kanten van corona worden uitgebreid belicht”, stelt jongerenwerker Maurice Juliënne, “voor jongeren in corona-tijd is maar weinig aandacht. Wij hebben gezocht naar een grotere ruimte waar we iets met de jongeren kunnen doen, de foyer van de bioscoop is daar perfect voor.”

Media-aandacht

Hoewel het anti-kraak is en slechts voor een paar maanden, werd het Tielse initiatief wel warm onthaald. Het haalde de televisie (TV-Gelderland), dagblad de Gelderlander besteede er uitgebreid aandacht aan en Tiel stond ineens in een grote column in de Volkskrant (door Margriet Oostveen). Wat jongerenwerk Tiel voor elkaar heeft gekregen werd op een hele positieve manier belicht en de Tielse jongerenwerkers worden een groot voorbeeld genoemd. Na al die aandacht kon het natuurlijk niet uitblijven dat ook Burgemeester Beenakker en Wethouder Melissen een kijkje kwamen nemen. Dat gebeurde op donderdag de 29ste tijdens de algemene inloopavond.

Meidenavond
De bioscoop is bedoeld voor jongeren van 10 tot 23 jaar, op dinsdagavond is er een speciale meidenavond (18.30-21.00 uur). Op woensdag en donderdag is er jongereninloop (voor iedereen) van 19.00 tot 22.00 uur. Dinsdag 27 oktober was de eerste echte meidenavond. “Dit zouden we eigenlijk al in maart van dit jaar gaan doen”, vertelt jongerenwerker Ayse Sahin-Sariaslan, “maar toen kwam corona ertussen.” De meidenavond is bedoeld voor dames van alle achtergronden, iedereen is welkom, maar er is écht geen man bij betrokken, zelfs geen mannelijke begeleider! Aanmelden voor de avonden is niet verplicht, maar wel gewenst. In de bioscoop worden de corona-regels natuurlijk in acht genomen, er is een looprichting, registratiesysteem, genoeg ruimte voor de anderhalve meter, de mondkapjesplicht geldt zodra iemand zich verplaatst.

Jongerenwerkers
De foyer van de bioscoop is schoongemaakt door een groep jongens die er nu komen om te chillen. Maar er zijn ook spelletjescomputers, TV-schermen en ‘ouderwetse’ gezelschapsspellen zoals dammen. Alles wat er georganiseerd wordt is in samenspraak met de jongeren. “Wij luisteren echt naar de jongeren” vertelt Maurice, “wat willen ze en wat is haalbaar? We hebben hier een ruime plek gecreëerd voor ze maar wel onder begeleiding.” Modern jongerenwerk blijkt in het algemeen een middel om met jongeren een bepaald doel te bereiken. De bioscoop is niet zomaar een chill-plek ‘om ze van de straat te houden’. De begeleiding door jongerenwerkers zorgt voor toekomstcoaching en talentontwikkeling, het helpt jongeren in hun ontwikkeling. Jongerenwerkers van nu zijn geen hulpverleners volgens Maurice, maar ze doen wel meer dan alleen activiteiten organiseren, ze zijn er ook voor één op één coaching en zijn present in het vrijetijdsdomein. Door aanwezigheid op de Tielse scholen maken ze kennis met de jongeren, maar ze worden ook ingeroepen door sportclubs, wijkteams enzovoorts. “We laten wel veel aan de jongeren zelf over, om ze zelfstandigheid te geven.”

Toekomstplannen
“Jammer dat het maar tot het einde van het jaar is dat we hier mogen blijven”, stelt Maurice. “Ik hoop dat we daarna weer zo’n mooie multifunctionele ruimte krijgen. We hebben nog veel plannen zoals werken aan thema’s en diverse activiteiten.” Door corona mag echter veel niet en vooral de activiteiten worden daarom uitgesteld. De burgemeester en wethouder genoten tijdens hun bezoek van de contacten met de jongeren, zichtbaar voor zover dat mogelijk was met de mondkapjes op.

Reacties zijn gesloten.