Nieuws van en over de gemeente Tiel: editie 8 april 2020

Het Coronavirus houdt ook Tiel in zijn greep

Het Coronavirus blijft Tiel in de ban houden. Winkels hebben maatregelen genomen om hun eigen personeel en klanten te beschermen. Klanten mogen in de supermarkten mondjesmaat naar binnen om het houden van voldoende onderlinge afstand mogelijk te maken. Er zijn extra schoonmaakacties en de handvaten van de winkelwagens worden regelmatig ontsmet. Albert Heijn heeft een speciaal winkeluur (van 7.00 – 8.00 uur ’s ochtends) ingesteld voor senioren en mensen in de zorg.

Musici en zangers verzorgen openluchtoptredens en alom is er waardering voor de medewerkers van ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuizen en de gehandicaptenzorg.

Zondag 5 april bleken motorrijders zich weinig aan te trekken van het verzoek en advies om er niet op uit te gaan. Honderden motorrijders, die meestal in groepen reden, zorgden op de Waaldijk van Tiel naar Waardenburg een vrijwel ononderbroken stroom van veel lawaai makende tweewielers. Sommigen leken te proberen door de geluidsbarrière te breken. Dit probleem werd in veel andere delen van het land ook gesignaleerd.

De meeste mensen zien echter de noodzaak van de voorgeschreven gedragsregels in. Zij gaan niet in groepen op pad en houden zich aan de afstandsregels van 1,5 meter.

Kerken houden ook in Tiel in de Goede Week (=week voor Pasen) en tijdens de Paasdagen de deuren dicht.

Eerder berichtten wij dat het bestuur van de stichting Vierstromenland besloten heeft om het Fruitcorso dit jaar niet door te laten gaan. Op Open Monumentendag na zijn nu alle grote evenementen voor dit jaar afgelast. Of Open Monumentendag dit jaar door zal gaan is op dit moment trouwens ook nog niet zeker. Ook alle festiviteiten rond het herdenken van het einde van de oorlog en het vieren van 75 jaar vrijheid op vier en vijf mei gaan niet door. Veel evenementen en herdenkingen zullen later dit jaar of volgend jaar rond vier of vijf mei alsnog plaatsvinden. Toegezegde subsidies door overheidsinstellingen blijven veelal beschikbaar.

Ondertussen heeft ook het organisatiecomité van de jaarlijkse Dag van de Ouderen in het Betuwe restaurant besloten dit evenement dit jaar niet door te laten gaan. Het bestuur wil nu geen beroep doen op de sponsors, die deze dag mogelijk maken. Ook de onzekerheid over het verdere verloop van de ziekte speelt bij dit besluit een rol. Men wil iedere kans op besmetting van deelnemers, organisatoren en alle anderen zoals muzikanten die zich voor deze dag uitsluiten.

Mozaiek heeft hulppagina voor problemen door Corona op website

Hulp of een luisterend oor nodig in verband met de maatregelen tegen het Coronavirus? Welzijnsorganisatie Mozaiek heeft op zijn website www.mozaiekwelzijn.nl een uitgebreide pagina met algemene adressen en adressen in Tiel, Buren, Neder-Betuwe en West-Betuwe waar u terecht kunt met uw vragen, zorgen en /of praktische problemen zoals boodschappen halen.

Familiemusical ‘De nacht van Flipje’ op paaszondag op TV

In december 2019 werd het 50-jarig jubileum van Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof groots gevierd met de familiemusical ‘De Nacht van Flipje’. De musical trok maar liefst 3000 bezoekers. Zondag 12 april, eerste paasdag, kan iedereen die de voorstelling gemist heeft alsnog genieten van deze bijzondere eigen productie van het jubilerende theater. Om 15.00 uur zendt Omroep Gelderland de volledige productie uit op onder meer KPN kanaal 506 of 756 (HD) en ZIGGO kanaal 30 of 705. De Tielenaar wijdde eerder twee artikelen aan deze musical. Hieronder vindt u de links.

https://detielenaar.nl/nieuws/2019/12/musical-de-nacht-van-flipje-ivm-50-jaar-agnietenhof/

https://detielenaar.nl/nieuws/2019/12/van-bessensap-word-je-superheld-bij-50-jaar-agnietenhof/

Zorgen over Waalkade

De partij van de Burgers, PvdB maakt zich zorgen over de voortgang van de reparatie van de kademuur en het omtoveren van de drie kades in een fraaie wandelboulevard.

De partij stelt daarover schriftelijke vragen aan de burgemeester.

De partij wil weten hoeveel de extra kosten bedragen, wanneer de kade klaar is en wat er nog moet gebeuren. Het is de partij opgevallen dat er de laatste weken weinig voortgang te zien is en wil weten hoe de verdere planning er uit ziet. Tot slot heeft de PvdB vragen over de risicoverdeling tussen gemeente en de aannemer. Horen de kosten van het hoge water eerder dit jaar en de hardheid van de grond niet onder het normale bedrijfsrisico van de aannemer te vallen, is daarbij de vraag.

In februari vertelde wethouder Melissen de leden van de commissie dat de Waalkade eind april klaar zou zijn. Hij hield daarbij wel een slag om de arm. Het hoge water en boorproblemen vanwege de hardheid van de grond nabij de aansluiting met de Echteldsedijk konden nog voor verdere vertraging en extra kosten zorgen.

Bodemonderzoek maart 2017 en januari 2019

Peter Elferink raadslid van de week

Iedere week zet de Nederlandse vereniging van raadsleden een lid in het zonnetje. Vorige week was dat ons Tielse raadslid Peter Elferink (proTiel). In een bijbehorend artikel beantwoordt Peter een aantal vragen. Wilt u zijn antwoorden lezen? Kijk dan op https://www.raadsleden.nl/actueel/raadslid-van-de-week/peter-elferink daarin vertelt hij onder meer dat hij opnieuw beschikbaar is voor een nieuwe raadsperiode. Een belangrijk item voor hem is het bevorderen dat gemeenteraden in de regio meer samenwerken om sturing te geven aan het beleid en de uitvoering van de verschillende gemeentelijke regelingen zoals Avri en Werkzaak. Hij is een van de raadsleden die in een werkgroep bekijken hoe die invloed en betrokkenheid vergroot kan worden. Peter zegt tot slot ook dat de gemeente voldoende ruimte moet geven aan initiatieven van de inwoners.

Pasen: digitaal paaseitjes zoeken op website Tiel Beweegt

Ook met Pasen is het heel belangrijk om thuis te blijven. Maar hoe doen we dat dan met paaseitjes zoeken, vroeg burgemeester Hans Beenakker zich af. Daarom bedacht hij iets leuks. Van donderdag 9 tot en met maandag 13 april kun je digitaal paaseitjes zoeken op de website www.tielbeweegt.nl. Als je raadt hoeveel paaseitjes Flipje heeft verstopt, maak je kans op een grote paashaas van chocolade. Uit alle goede inzendingen verloot de burgemeester er vijf!

Comments
Loading...