Van bessensap word je superheld bij 50 jaar Agnietenhof

Het wordt ongetwijfeld een kleurig spektakel, de musical Nacht van Flipje die ter gelegenheid van 50 jaar Agnietenhof inelkaar is gezet. Hij is te zien van vrijdag 20 december tot en met zondag 29 december (wanneer er ook een doventolk is).

Video:

Maar hoe doe je dat, een musical samenstellen op basis van de historische figuur Flipje, wereldberoemd in Tiel. Dat werd deze week uitgelegd door directeur Ruud van Zuilen, plus een deel van de cast van de voorstelling. Je probeert natuurlijk een eigentijdse draai aan de kwestie te geven. Omdat het eenmalig is, zijn schrijver Dick van den Heuvel en de acteurs Alexandra Alphenaar en Theun Plantinga ingevlogen. De kern is dus beroeps. Techniek van de kant van het theater zelf zit altijd wel snor en het rivierengebied telt voldoende enthousiaste (en soms ook ervaren) amateurs om een koor, volwassen acteurs en twee groepen kinderen die de voorstellingen spelen bijeen te brengen.

De pr-machine werd aangeslingerd, want het is natuurlijk de bedoeling zoveel mogelijk mensen naar de voorstellingen te krijgen. Immers, zo stelde Ruud van Zuilen, er is veel geld in de productie gestopt. Het was de bedoeling er tegelijkertijd een boekje bij uit te brengen met een kort historisch overzicht van het in 1969 geopende gebouw, maar dat wordt januari, stelde hij.

Het thema van de musical wordt trouwens begeleid door een aardig initiatief: basisschoolkinderen krijgen les over zaken die in bijvoorbeeld tal te maken hebben met fruit uit de regio, en worden gewezen op het feit dat deze regio groot is in die gezonde lekkernijen. Dat gebeurt op video, maar ook in een gastles in de klassen.

Het belangrijkste verkoopargument voor een musical is natuurlijk het verhaal en de muziek. Om vast even te vertellen: het draait om bessensap, war lang geleden al mee werd geëxperimenteerd tot de uitvinder en zijn knecht met een klap het tijdelijke voor het eeuwige verwisselden. Naar het heden: ook nu nog wordt er bessensap gemaakt, maar de mensen kopen het niet meer, hoezeer vader Anton en zijn zoon Flip ook hun best doen. Dat weer is koren op de molen van deurwaarder Grommer, die een dochter heeft die wat we tegenwoordig noemen een nerd is. Allemaal tienen op school. Ook dat biedt dramaturgische perspectieven.

Om kort te gaan: met elektrisch geladen bessensap (de link met ingestraald water door Jomanda is mogelijk toeval) krijg je de eigenschappen van een superheld. En dan maar zien hoe dát afloopt, dat spektakelstuk dat door Van Zuilen werd aangemerkt als ‘het hoogtepunt van de viering van 50 jaar Agnietenhof’.

zie ook: https://magazine.agnietenhof.nl/denachtvanflipje/1/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights