Nieuwe cultuurgebouw in Tiel gaat Zinder heten

Door Bert Leenders op dinsdag 18 april 2017, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws.

Het nieuwe cultuurgebouw krijgt de naam Zinder. Met hulp van een deskundig bureau hebben medewerkers van bibliotheek, Agnietenhof, Plantage, Bibliotheek en ambtenaren van de gemeente Tiel passende namen bedacht en vervolgens in enkele sessies de beste er uit gekozen. Uiteindelijk bleef Zinder over als meest aansprekende maar ook bruikbare naam .

Zinder heeft verschillende betekenissen. Synoniemen voor zinderen zijn gloeien, sprankelen en trillen. Betekenissen die passen bij een veelzijdig cultuurgebouw en een spannende verrassende en nieuwsgierigmakende lading hebben en daardoor bij het gebouw passen. Ruud van Zuijlen verteld dat ook de voor de hand liggende naam Westluidense Poort uitvoerig besproken is. Die naam is echter te lang om in combinatie met de namen van de instellingen of activiteiten te gebruiken. Door andere namen moest een streep gehaald worden, omdat die elders reeds zodanig in gebruik is of geclaimd is dat  juridische problemen zouden dreigden. De parkeergarage krijgt wel de naam Westluidense Poort. Zinder leent zich door het compacte van de naam goed voor gebruik bij een logo of beeldmerk. Dat beeldmerk moet overigens nu de naam vast staat nog ontworpen worden. De naam is ook uitstekend geschikt om in combinatie met andere functies en activiteiten van en in het gebouw te gebruiken. Denk aan poppodium Zinder, Zinder exposities, café Zinder en dergelijke. Tijdens de zoektocht naar de naam bleek dat in Zaltbommel een popkoor met de naam Zinder bestaat. De leiding van dat koor vond het geen probleem, zelfs een eer dat het Tielse cultuurcentrum dezelfde naam gaat dragen. Men verbond er wel de voorwaarde aan dat het koor een keer mag optreden in het nieuwe gebouw. Dat gaat gebeuren.

Tijdens het bekendmaken van de naam vertelde wethouder Melissen dat de afwerking van het gebouw goed op schema ligt. Een concrete datum valt nu nog niet te noemen, maar de ingebruikname zal niet lang na de zomervakantie liggen. Bij de parkeergarage bleek, bij een veiligheidscontrole dat de luchtafzuiging bij calamiteiten niet optimaal te werkte. Ook daar zijn stappen gezet om dit zo snel mogelijk te verhelpen.   

Ruud van Zuijlen tijdens de presentatie van de naam.               Foto: Bert LeendersRuud van Zuijlen tijdens de presentatie van de naam. Foto: Bert Leenders

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights