57e Editie fruitcorso Tiel veelbelovend

Door Bert Leenders op woensdag 19 april 2017, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws.

Het wordt wederom een mooi corso, met diverse verrassende ontwerpen. Daar was iedere bezoeker het over eens. Overigens valt het niet mee om je voor te stellen hoe die witte ruwe en nog weinig gedetailleerde schaalmodellen er straks in het groot op het parcours uit zullen zien. De vijfhonderd bezoekers kregen weer een afwisselend programma voorgeschoteld. Dat programma bestond uit toespraken van voorzitter van de Stichting Vierstromenland en de burgemeester van Tiel, interviews en enkele door Jochum Schoots en Dennis Maitimo gemaakte prachtge videofilmpjes.  Anneliek van de Lugt praatte de verschillende onderdelen vlot aan elkaar.  Met de video’s  werd teruggekeken op het laatste corso en werden de verschillende ontwerpen gepresenteerd.

Bijzonder was een korte beeldimpressie van het werk van de jury. Oudjeugdjurylid Jobien Brand had hiervoor tijdens het laatste corso beeldopnamen gemaakt. “Goed dat er aandacht is voor het werk van de jury” zei bestuurslid Hans Melkert na afloop. Mensen hebben geen idee hoe zo’n jurering tot stand komt. George Brand, de man die de jury samenstelt: “Ieder jaar is er veel gemopper op de uitslag. Iedereen wil natuurlijk eerste worden. Deze videobijdrage laat zien dat de jurering heel zorgvuldig  op grond van vastgestelde criteria en met veel inhoudelijk onderling overleg tot stand komt. 

De toespraak van voorzitter Rian Verwoert werd wegens trieste omstandigheden uitgesproken door medebestuurslid Fred Eggink. Verwoert wijdde een groot deel van zijn toespraak aan de moeilijke financiele positie van het corso. Stichting Vierstromenland teert al enkele jaren in op zijn bescheiden reserves. “Dat kan zo niet doorgaan” stelde de voorzitter. “Aan onze gastheer, de gemeente Tiel ligt het niet. Die doet in alle opzichten veel om het corso en de bouw van de Tielse wagens mogelijk te maken. De meeste andere gemeenten steunen hun gemeentelijke corsoclubs ook naar vermogen. Onze stichting is blij met onze Gold, Silver en Bronspartners. Maar het is allemaal niet genoeg om het corso te kunnen organiseren.” Verwoert vindt het wenselijk maar ook redelijk dat de Tielse ondernemers, die van de corsoweek profiteren een financiële bijdrage gaan leveren. Fred Eggink vertelt dat ook het publiek best wat dieper in zijn buidel mag tasten om het corso in stand te houden. “Veel bezoekers genieten er geweldig van en dan is een kleine bijdrage toch niet te veel gevraagd. We gaan in ieder geval dit jaar de collecte tijdens het corso en de tentoonstellingsdagen anders organiseren. Wanneer iedere bezoeker een euro zou geven, waren  onze financiële problemen belangrijk kleiner”. Fred is blij met de suggestie van burgemeester Beenakker. Die stelde voor om een club van Vrienden van het Fruitcorso op te richten. “Wordt vriendjes voor twee tientjes” was de wervende slogan die de burgemeester bedacht. Voorzitter Verwoert is blij met de toegezegde financiële steun van regio Fruitdelta Rivierenland.  Het fruitcorso wordt door de regio ingezet om het belang van tuinbouw en toerisme te dienen. Verwoert: “Wij hopen dat we er de komende jaren in zullen slagen om ons prachtige evenement de vlaggetjesdag van de tuinbouw en fruitteeltsector te maken. Het corso is uniek in de wereld en mag niet verloren gaan. 

Meestal zijn er bij het corso wel een of meer jubilea te vieren. Dat is dit jaar niet het geval. Nieuw is dat het parcours door geen gebruik te maken van de Nieuwe Tielseweg dit jaar iets korter wordt. De binnenstad en de parkeergarage blijft daardoor tijdens het corso vanuit het westen bereikbaar en het scheelt de gemeente een deel van de kosten van het afzetten van het parcours.

Los van de financiële somberheid genoten de ruim 500 aanwezigen van het zaalprogramma en het bekijken van de opgestelde maquettes. De vele blijken van herkenning en de belangstelling voor elkaars ontwerpen onderstrepen de eensgezindheid en de samenwerkingsbereidheid van ontwerpers en bouwers. Het corso levert een belangrijke bijdrage aan de cohesie tussen de inwoners in de verschillende plaatsen en geeft veel mensen een zinvolle en creatieve tijdsbesteding. Alleen daarom al moet het fruitcorso lijven bestaan. 

Op: http://detielenaar.nl/kunst-cultuur/presentatiavond-fruitcorso-2017 vindt u sfeerfoto’s van de presentatieavond, beelden van de ontwerpen en diverse links naar de op de presentatieavond vertoonde videoproducties. 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights