Toch ‘Woorden van de Tijd’ in de Weerstraat Tiel

Ondanks dat de weg opgebroken is en de tegels niet geplaatst worden, voorlopig althans niet, was er vrijdag 5 april toch wel aandacht voor nieuwe ‘Woorden van de Tijd’ in de Tielse Weerstraat.

Het idee is begonnen in 2016 en is bedacht door Caro Agterberg en Gert-Jan van Ingen, binnenstadmanager bij ondernemersvereniging Hart van Tiel. De bedoeling was de binnenstad wat ‘op te leuken’ (project ‘SubTiel). ‘Woorden van de Tijd’ is nu het langst lopende en ook meteen het langste kunstobject van Tiel, het bestrijkt namelijk de hele Weerstraat! Het is een samenwerking tussen Hart van Tiel, Van Luijn Natuursteen, gemeente Tiel en het Lingecollege. Elk jaar komen er een paar nieuwe ‘woorden van de tijd’ bij.

De Tielse binnenstad is opengebroken in verband met rioolwerkzaamheden. Uit de Weerstraat zijn daarom alle eerder geplaatste tegels met ‘oudere’ woorden van de tijd weggehaald. Ze worden allemaal bewaard bij Van Luijn, ook de nieuwste van 2023. Na afronding van de renovatie komen ze allemaal weer terug, de oude netjes hersteld. Als alles volgens planning loopt dan zal over ongeveer een half jaar zijn.

Woorden van de tijd zijn ‘hippe woorden’, woorden die er voorheen niet waren en dan ineens helemaal ‘in’ zijn. De vierde klas van havo & vwo van het Tielse Lingecollege Lyceum krijgt een opdracht typologie van CKV docent Geertje Lambermont, ze moeten een woord kiezen dat ‘in’ is en daar dan een extra lading aan geven. Een deskundige jury bekijkt alle ‘kunst’ van de leerlingen en de fraaiste, origineelste en/of meest pakkende ontwerpen worden doorgegeven aan Van Luijn Natuursteen die er een tegel mee maakt. De leerlingen mogen overigens bij Van Luijn zelf meewerken aan hun creatie. Van Luijn laat ook zijn tienerdochter en een jonge stagiair meekijken bij de jurering, de jeugd heeft immers meer kijk op wat ‘in’ is (en kijkt meer tiktok).

De winnende woorden van 2023 zijn: Heerlie de Peerlie (HDP), Rizz en Gyat.
Marit van den Berk bedacht ‘Heerlie de Peerlie’, een uitroep voor als je iets heel leuk of fantastisch vind. Isa Stronks gebruikte ‘Rizz’ en legde uit dat het woord de opening is van een zin om te ‘charmeren’. Overigens heeft de BBC op Twitter gezet dat ‘Rizz’ het woord van het jaar is. Amira Wahid kwam met ‘Gyat’ wat een uitroep is vergelijkbaar aan ‘wauw’. De dames blijken de woorden niet zelf te gebruiken. Omdat bij alle drie de inspiratie van fenomeen ‘Tiktok’ bleek te komen noemde wethouder Dave Verbeek de Weerstraat ‘het Tiktok-straatje’ als grap.

“Jullie handtekening staat straks hier in de straat”, sprak wethouder Verbeek. Woorden van de tijd zijn doorgaans binnen een jaar of 10 weer verdwenen, maar niet in Tiel, daar blijven ze zichtbaar, in de Weerstraat! Na afloop kregen de drie leerlingen met de winnende tegels als presentje nog een kunststof exemplaar van hun tegel mee naar huis. “Voor op hun kamer”, aldus Rose van den Berg, evenementenmanager van Hart van Tiel.

Fotoalbum:

 

Zie het verslag van de eerste tegels in 2016: https://detielenaar.nl/openbare-ruimte/2016/12/3-tegels-met-woorden-van-de-jeugd-weerstraat-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights