3 tegels met woorden van de jeugd in Weerstraat Tiel

Door Jan Bouwhuis op maandag 12 december 2016, geplaatst in Openbare ruimte, Nieuws, Foto.

TIEL  De onthulling van de tegels gemaakt door de 3 winnaars van het project Woorden van de Tijd. Zo’n 200 leerlingen van 4 Havo van het RSG Lingecollege te Tiel hebben tijdens de lessen van CKV (Cultureel Kunstzinnige Vorming) de straattaal onderzocht en mochten daarna hun

woord van het jaar kiezen. De 3 meest populaire woorden van de Tielse jeugd werden daarna vormgegeven en door een onafhankelijke jury beoordeeld.

Naast de vormgeving van het woord Dab van Nizam, werden ook de woorden Kill van Fleur van de Bergh (H4D) en Bae van Dominique de Vries (H4C) gekozen. Deze drie woorden zijn dmv van grit in een tegel gestraald bij Steenhouwerij van Luijn te Tiel.

Maar wat zeggen die pubers nu eigenlijk als ze het over Dab, Bae of Kill hebben.

Kill klinkt in het engels best heftig, maar hiermee wordt eigenlijk gewoon “iemand” bedoeld. Als je googled kom je op de vertaling ventje of kerel. Het lijkt wel een beetje op Kjael (het Tiels voor kerel). Maar meiden spreken elkaar ook met kill aan.

Bae wordt heel veel gebruikt op social media en staat voor Before Anyone Else. In Denemarken betekent Bae trouwens poep. Maar hier wordt toch echt babe of schatje bedoeld.

Dab is eigenlijk een move, een dansje uit de hiphop scene en werd echt populair doordat voetballers het gingen gebruiken na het maken van een goal. De beweging, die dan wordt gemaakt, lijkt een beetje op het niezen in de binnenkant van je elleboog terwijl je de andere arm naar achteren strekt.

Dus als uw kleinkind morgen vraagt:” Hé opa, doe eens de Dab, dan kunt U heel hip overkomen door gelijk in de juiste positie te springen.

Deze straattaal – Dab, Bae en Kill – komt letterlijk op straat te liggen. Elk jaar komen er drie tegels bij en zo krijgt Tiel een plek met woorden van de tijd. Waarmee we een stukje nu vast houden voor later. Maandagmiddag onthulde Wethouder Corry van Rhee-Oud Ammerveld samen met de winnaars de tegels. Woorden van de tijd is een van de 40 ideeën van het plan SubTiel, een initiatief van Hart van Tiel.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights