Oude Bekenden 15: een groot acteur woonde vier hoog in een Tielse flat

Fedja van Huêt is in 1973 geboren in Den Haag, maar de acteur groeide op in Tiel en volgde het Lingecollege alvorens naar de toneelschool te gaan.

Vanaf hun balkon aan de flat op nummer 31 aan de Burgemeester De Manstraat kon zijn moeder, Roos Nijholt, hem in de gaten houden. Ze keek namelijk direct op het schoolplein van de Ireneschool aan het eind van de straat. De jonge acteur deed in Tiel voor het eerst van zich spreken toen hij als veertienjarige scholier van het Lingecollege de rol van Kleine Peter kreeg in de verfilming van het boek Terug naar Oegstgeest van Jan Wolkers, gemaakt door regisseur Theo van Gogh. Hij staat nog op de titelrol als Fedja Nijholt, want van moederskant is hij verwant aan de acteur en musicalspeler Willem Nijholt.

Tien jaar later schitterde Van Huêt in de film Karakter van Mike van Diem, die een Oscar zou winnen voor beste niet-Engelstalige film, en nog een Gouden Kalf kreeg ook. Tot grote trots van zijn oma Mies Nijholt, balletlerares in Tiel.

De acteur ontving zijn eerste eigen Gouden Kalf voor zijn dubbele hoofdrol in Amnesia.  Vele rollen zouden volgen, ook in het buitenland, bijvoorbeeld een bijrol in de film van Heinrich Breloer uit 2008 over de teloorgang van de familie Buddenbrook in de overgang naar de moderne tijd.

Maar meer nog dan een indrukwekkende aanwezigheid op film, gesteund door een fraaie fysiek, is van Huêt een gelauwerd toneelacteur. Hij was onder meer verbonden aan de Toneelgroep Amsterdam. Daarvoor trainde hij hard om de fysiek veeleisende rol in het stuk Rocco en zijn broers te kunnen spelen. Hij is al jaren een veelgevraagd acteur, een van de sterren van zijn generatie, met optredens in binnen- en buitenland.

Toen zijn moeder nog in de Kerkstraat woonde, zag je hem aan de achterzijde wel eens in het tuintje zijn teksten leren.

Inmiddels is hij al lang getrouwd en heeft een dochter. Maar de band met de Betuwe is gebleven, getuige interviews die hij lokaal wel gaf. Dan vertelt hij over zijn schooltijd en de weidse uiterwaarden die hij zag wanneer hij onderweg was naar een vriend in Ophemert. Of over de zomers aan het Paardenwater, lekker buiten. Want veel tuin had hij vierhoog natuurlijk niet.

2012 Fedja van Huêt bij de filmvoorstelling Nono in de Agnietenhof.

2013  Acteur Fedja van Huêt is onderscheiden met de Mary Dresselhuys Prijs. Na afloop van de voorstelling Macbeth van Toneelgroep Amsterdam in Schouwburg Agnietenhof kreeg hoofdrolspeler Van Huêt de toneelprijs overhandigd.

Ook een Flipje van burgemeester Hans Beenakker

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights