Oude Bekenden 5: Mary Dresselhuys had een appeltje voor de dorst

Mary Dresselhuys (1907-2004) kon doen wat ze leuk vond. En dat was acteren. Haar ouderlijk huis aan het Hoogeinde staat er nog, al is dat opgedeeld in vele woningen tegenwoordig. Begin 20ste eeuw woonde de tabaksfabrikant D.W. Dresselhuys er met zijn gezin. Schuin tegenover, bijna op de hoek van de Ambtmanstraat en de 1ste Achterstraat, stonden de fabrieksgebouwen.

Mary’s moeder was een Tydeman, dus onderdeel van de uitgebreide familie die samen met de eveneens verwante Reuchlins heel lang de stad bestuurden, kamerlid of minister waren of minimaal deel uitmaakten van de notabelen. Toneelspelen kwam in die kring niet voor als beroep, maar Mary kreeg op het Tiels gymnasium de smaak te pakken. Mary’s dochters Petra en Merel, geboren uit haar huwelijk met acteur Cees Laseur, kwamen in december 2006 het Regionaal Archief Rivierenland een koffer aanbieden. Die was opgedoken in de nalatenschap van hun moeder en bevatte de akten en beschrijvingen van de bezittingen van de familie Tydeman, alles van hun oma’s kant dus.

En oma Christine Tydeman had heel wat geërfd, zo blijkt bij een kijkje in het voorbeeldig uitgewerkte inventaris van de stukken. Mary was grootgrondbezitster, en dat wisten beide dochters eigenlijk ook niet. Totdat de nalatenschap werd geregeld. Hun moeder had er nooit mee te koop gelopen. En haar woonboot in Vinkeveen, vlakbij een door haar derde man Jons Viruly verbouwde en bewoonde bunker, was zeker geen graadmeter voor de onroerende goederen die Mary, haar zus en twee broers erfden. In de bezittingen zaten onder meer landgoed Lede en Oudewaard bij Kesteren, landerijen bij Lienden, op Passewaaij, in Drumpt en in Ingen. Maar ook in Hekelingen, een buurtschap bij Brielle, en in Wageningen had de familie weiland. Mary werd in 1926 uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Tiel met als bestemming Amsterdam. Ze slaagde aan de toneelschool in 1929 en kreeg al snel rollen toebedeeld. Haar ster rees. Mary keerde voor speciale gelegenheden nog wel terug in Tiel. Vooral om er op te treden in theater Agnietenhof.

Mary Dresselhuys bij haar bronzen “kop” welke haar op 24-2-77 door de gemeente Tiel is aangeboden en staat in de Tielse schouwburg de “Agnietenhof”.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights