Wim Veerman bij Ridders van Gelre op TV Gelderland

Door Jan Bouwhuis op zondag 4 december 2016, geplaatst in Historie, Foto.

TIEL Maandagavond 5 december zit in de TV Gelderland uitzending ‘Ridders van Gelre’ oa een onderwerp over Sinterklaas. Wim Veerman, oud streekarchivaris, spreekt met ridder Bas over de 17e eeuwse ‘verrader’ Jacob Mom, hoe het komt dat Maas en Waal nog sterk RK- en Neder-Betuwe protestants georienteerd is. In de studiezaal van het Regionaal Archief komt het nooit ingetrokken sinterklaasverbod uit 1618 aan de orde. Dit is te lezen in het notulenboek van de magistraat van Tiel, aanwezig bij RAR. Wim Veerman werd daar benoemd tot ‘Ridder van Gelre’ met een prachtige plastic onderscheiding.

Jacob Mom (1565-1641) was Geldersch edelman, ambtman in Maas en Waal maar woonde in Tiel aan de Achterweg waar nu het Weeshuis staat. De opname over Jacob Mom was zowel op de krib, met gebruikmaking van een drone, als in de St. Maartenskerk, waar zijn onthoofding als verrader in een dank en bededienst gevierd werd!
Maandag 5 december vanaf 17:20 bij TVG, ieder uur herhaald.
 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights