Gymnasiumvaandel gerestaureerd

Door Jan Bouwhuis op woensdag 16 maart 2016, geplaatst in Historie, Foto.

TIEL Tot de oudste zaken op het Lingecollege behoort het originele vaandel van de Tielsche Gymnasiasten Club uit 1889. Dat vaandel is nu volledig hersteld en heeft een vaste plaats gekregen in het lokaal klassieke talen op de school.

Op dinsdag 15 maart – in klassieke termen de “idus van maart” – heeft locatiedirecteur Yvonne Admiraal van RSG Lingecollege, locatie Heiligestraat, samen met een aantal leerlingen,  het gerestaureerde vaandel onthuld. Daaraan voorafgaand hield Janny de Leeuw, vicevoorzitter van de Tielse Oud-Leerlingenvereniging (TOV), een korte inleiding, waarin zij benadrukte, hoe belangrijk betrokkenheid van oud-leerlingen voor de school is. Na de onthulling trad leraar klassieke talen Anton Simons in de rol van Julius Caesar, die juist op deze datum – nu 2059 jaar geleden – werd vermoord. Hij benadrukte de beschavende rol voor Tiel die de Romeinen speelden.

Het Stedelijk Gymnasium Tiel, dat voortkwam uit de vroegere Latijnse school, werd geopend in 1888 in een speciaal daarvoor gebouwd pand aan de Rechtbankstraat. Een jaar later vormden de leerlingen een eigen schoolclub, die dingen organiseerde die we nu buitenschoolse activiteiten noemen. Het ging in die tijd vooral om debat en toneel. Zoals dat hoorde kreeg de club een eigen vaandel en vrijwel alle gymnasiasten waren er lid van.

Het vaandel deed dienst tot het gymnasium in 1971 deel ging uitmaken van de Rijksscholengemeenschap. Bij die gelegenheid ging de gymnasiastenclub samen met de HBS-club en vaandels waren in die tijd niet meer in de mode. Jarenlang hing het gymnasiumvaandel in het lokaal klassieke talen, maar het werd er met de tijd niet beter op.

Enkele jaren geleden kwam uit de TOV het initiatief om geld bijeen te brengen voor het conserveren van oude zaken op het Lingecollege. Uit dat fonds is een volledige restauratie van het vaandel betaald. Deze restauratie is verricht door Josien Verdegaal uit Neerijnen. Om het weer een veilige plaats te geven in de school liet de TOV ook een vitrine maken door lijstenmaker Pepe uit Tiel.

Na de onthulling op de foto vlnr: Nathalie van Veen, Sjoerd Gunther, Rogier Buijsrogge, Iket Strake, Anton Simons, Emile Smit, Yvonne Admiraal en Janny de Leeuw.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights