Mary Dresselhuys had een appeltje voor de dorst

Door Walter Post op zondag 31 januari 2016, geplaatst in Historie. In november 2012 is in het Ambtmanshuis de inventaris (archiefbeschrijving) gepresenteerd van het familie-archief Tydeman aan burgemeester Beenakker en de zusters Laseur (dochters van Mary Dresselhuys, en tweede en vierde van links). In november 2012 is in het Ambtmanshuis de inventaris (archiefbeschrijving) gepresenteerd van het familie-archief Tydeman aan burgemeester Beenakker en de zusters Laseur (dochters van Mary Dresselhuys, en tweede en vierde van links). TIEL Mary Dresselhuys (1907-2004) kon doen wat ze leuk vond. En dat was acteren. Haar ouderlijk huis aan het Hoogeinde staat er nog, al is dat opgedeeld in vele woningen tegenwoordig. Begin 20ste eeuw woonde de tabaksfabrikant D.W. Dresselhuys er met zijn gezin. Schuin tegenover, op de hoek van de Ambtmanstraat en de 1ste Achterstraat, stonden de fabrieksgebouwen. Het familiearchief is nu in het Regionaal Archief Rivierenland te vinden. Mary’s moeder was een Tydeman, dus onderdeel van de uitgebreide familie die samen met de eveneens verwante Reuchlins heel lang de stad bestuurden, kamerlid waren of minimaal deel uitmaakten van de notabelen. Toneelspelen kwam in die kring niet voor al beroep, maar Mary kreeg op het Tiels gymnasium de smaak te pakken. Ze ging naar Amsterdam en zo werd een van de grootste comédiennes van Nederland geboren.Mary’s dochters Petra en Merel, geboren uit haar huwelijk met acteur Cees Laseur, kwamen in december 2006 het Regionaal Archief Rivierenland een koffer aanbieden. Ze kregen de door het RAR gemaakte inventaris ervan later te zien in het Ambtmanshuis, de plek waar ze als kinderen nog hadden gespeeld.Die koffer met documenten was opgedoken in de nalatenschap van hun moeder en bevatte de akten en beschrijvingen van de bezittingen van de familie Tydeman, alles van hun oma’s kant dus. En oma Christine Tydeman had heel wat geërfd, zo blijkt bij een kijkje in het voorbeeldig uitgewerkte inventaris van de stukken. Mary was grootgrondbezitster, en dat wisten beide dochters eigenlijk ook niet. Totdat de nalatenschap werd geregeld.Hun moeder had er nooit mee te koop gelopen. En haar woonboot in Vinkeveen, vlakbij een door haar derde man Jons Viruly verbouwde en bewoonde bunker, was zeker geen graadmeter voor de onroerende goederen die Mary, haar zus en twee broers erfden. In de bezittingen zaten onder meer landgoed Lede en Oudewaard bij Kesteren, landerijen bij Lienden, op Passewaaij, in Drumpt en in Ingen. Maar ook in Hekelingen, een buurtschap bij Brielle en in Wageningen had de familie weiland. Mary werd in 1926 uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Tiel met als bestemming Amsterdam. Ze slaagde aan de toneelschool in 1929 en kreeg al snel rollen toebedeeld. Mary keerde voor speciale gelegenheden nog wel terug in Tiel. Vooral om er op te treden in theater Agnietenhof. De beschrijving van het archief werd in november 2012 officieel aangeboden aan het gemeentebestuur en het RAR.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights