OUDE BEKENDEN De uitvinder van de slavink

Door Walter Post op zondag 6 december 2015, geplaatst in Historie. Januari 1962Januari 1962

De na de oorlog herbouwde winkel met bovenliggend woonhuis van keurslager Sal Manassen (1908-1988) is onherkenbaar. Geen wonder, want in de jaren zestig blies een enorme explosie de gevel eruit. Nu zit er een kantoor in. Ver voor de oorlog al was er op deze plek een slagerij van de familie Manassen. Maar een voltreffer vernielde die hele hoek, zo ook het oude stadhuis van Tiel aan de Vleesstraat, dat eraan grensde.
De familie Manassen was joods, en is zo onverbrekelijk verbonden met de jodenvervolging in Tiel, die door politie en gemeente uitermate efficiënt werd uitgevoerd. In november 1942 werd de eerste razzia gehouden, de Manassens kregen een doktersattest en mochten blijven. De toenmalige commissaris van politie, S. de Jong, had ontslag genomen: zijn geweten verbood hem mee te werken aan deportatie. Eind maart 1943 doken Sal Manassen, zijn vrouw Son en hun zoon Benjamin onder in Zuid-Limburg. Een week later werden de laatste joden in Tiel opgehaald. Een groot deel van de familie Manassen kwam om in Auschwitz.
Manassen keerde terug in Tiel en met reparatie-uitkeringen van de staat kon hij zijn bedrijf weer starten. In november 1945, je kunt het lezen in het Regionaal Archief Rivierenland, kreeg hij van een rijksinstantie een briefje dat er ‘helaas nog geen meel beschikbaar was voor de productie van croquetten’. De winkel werd in 1947 herbouwd aan de Kerkstraat en in 1958 nog eens gemoderniseerd. Het was de eerste winkel met een vorm van zelfbediening in de wijde omtrek. Manassen had gevoel voor marketing en reclame en was mede-oprichter van de organisatie van keurslagers, bedenker van de saucijzenbanketletter en via de Vereniging voor Slagerij Reclame uitvinder van de slavink. In 1971 -er was geen opvolger onder de drie zoons- werd de zaak overgedaan en ging hij aan de Burg. Van Welderenstraat 15 wonen. Maar hij bleef betrokken bij zijn vak. Manassen had een vlotte pen en was tot zijn dood verbonden aan vakbladen voor slagers en de Keurslagersorganisatie.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights