Kringloopwinkel Secunda in Tiel (her-)opent haar deuren

De winkels zijn weer open in Tiel. Kringloopwinkel Secunda, in de Spoorstraat in Tiel is een heel bijzondere winkel. Maak kennis met hen en zij laten graag zien wat voor maatregelen zij getroffen hebben om hun winkel corona-proof te maken.

Gelukkig is de kringloopwinkel weer open, maar nog niet helemaal. Er zijn namelijk nog aangepaste openingstijden en maandag en zaterdag blijft de deur voorlopig nog op slot. “Een weloverwogen keuze”, vertelt manager Robert Vreeswijk. “De maandagen en zaterdagen zijn namelijk de drukste dagen, dan is het hier echt een gekkenhuis, dat willen we natuurlijk voorkomen in deze corona-crisis.”

Gesloten
Een week nadat de intelligente lock-down door premier Rutte aangekondigd werd sloot de kringloopwinkel voorlopig haar deuren. “We konden de veiligheid van onze mensen niet meer garanderen”, zegt Robert, “en we hadden geen tijd om de nodige aanpassingen door te voeren.” Maar dat betekent niet dat ze thuis zaten en zich verveelden. “Intern hebben wij gewoon doorgewerkt. We hebben de winkel aangepast zodat we nu op een veilige manier weer open kunnen. We hebben alle vloerbedekking weggehaald, lijnen aangebracht voor een looproute, kunststof schotten geplaatst, onze paden zijn breder met uitwijkmogelijkheden, op de trap is er een één-richtingsverkeer mogelijk gemaakt en op de etages mogen maar acht personen tegelijk aanwezig zijn. Alle bezoekers moeten een mandje mee naar binnen nemen, dat doen we om het tellen mogelijk te maken. De mandjes worden ontsmet, er zijn handschoenen voor alle medewerkers en degenen die in de winkel lopen dragen een geel hesje. We zijn voorzien van alle preventieve maatregelen, we kunnen de veiligheid waarborgen.”

Openingstijden
Er gelden voorlopig nog wel aangepaste openingstijden. De winkel is open van 11.00 tot 17.00 uur.  “We beginnen wel gewoon om 08.30 uur”, vertelt Robert. “Dan vullen we de winkel. Er zijn ook bij ons mensen die voor alle veiligheid thuis blijven, we hebben gewoon nog geen mensen genoeg om de hele dag te draaien. We gaan om 11.00 uur open en voor die tijd vullen we de winkel.”

Opruimwoede
En er blijkt meer dan genoeg om te vullen te zijn. “De afgelopen weken zijn veel mensen gaan klussen en/of opruimen. Dat kunnen wij goed merken, de aanwas van goederen is enorm. Gewoonlijk kunnen de mensen hun verkoopbare of spullen om te recyclen hier bij ons afgegeven, toen we gesloten waren kon dat alleen bij de milieustraat van de Avri. De enorme wachtrijen die daar ontstonden heeft zelfs het nieuws gehaald. De Avri zorgde er voor dat alles bij ons terecht kwam. De mensen kunnen hun goederen nu weer bij ons brengen en zijn begonnen met ophalen. We komen alleen niet naar binnen, degene die iets kwijt wil zal het buiten moeten zetten.

Publiekstrekker
Secunda is een echte publiekstrekker. “Vorig jaar kwamen hier gemiddeld zo’n 800 mensen per dag en op zaterdagen en maandagen makkelijk het dubbele.” Deze week waren dat er ongeveer 400 à 500. “We laten ongeveer 50 bezoekers tegelijk in de winkel toe. Het is voor ons personeel goed dat we weer open zijn, het geeft afleiding. Maar ook voor onze clienten is het prettig. Hoewel veel mensen nog binnen blijven, is het toch voor hen die niet in quarantaine zijn heel fijn om even ergens anders naar toe te kunnen gaan. Er is weinig open en weinig te doen. Hier zijn is toch een soort van ontspanning.” In beperkte mate natuurlijk want de coffee-corner blijft voorlopig nog wel gesloten, er kan ook geen gebruik gemaakt worden van de toiletten. “Die moeten anders voortdurend helemaal schoongemaakt worden, daar heb ik gewoon geen mensen voor.”

Bijzonder bedrijf
Secunda is al ruim 15 jaar gevestigd in Tiel. Vanaf dit jaar zijn zij geen zelfstandige vestiging meer, maar zijn zij aangesloten bij een grote organisatie van kringloopwinkels die 2Switch heet. Dat was noodzakelijk om te overleven. Binnen de keten van 12 andere kringloopwinkels die 2Switch door het land heeft zijn ze nu een sterke schakel. Voormalig voorzitter Jan van de Sluis vertelde destijds het volgende over de overname: “Het zou mooi zijn als we kunnen groeien. Secunda was eigenlijk te klein om aan schaalvergroting te denken. Er kan nog veel meer geïnvesteerd worden in het milieu. We zijn in de loop der jaren enorm gegroeid maar toch nog klein gebleven.” Samen met 2Switch hopen zij de natuurlijk een inhaalslag te kunnen maken. Nodig, zeker nu na de corona-crisis. De recente bedrijfssluiting was ook een beleidsbeslissing van 2Switch, alle vestigingen sloten hun deuren, nu gaan ze gefaceerd weer open, eerste de grote, daar hoort Tiel bij, in een later stadium de andere. En met aangepaste werktijden.

Personeel
Het belang van de kringloopwinkel is groot voor Tiel én voor de regio. Naast een sociale functie en een milieutechnische is er ook een heel gevarieerd personeelsbestand. Er is een handjevol vaste medewerkers en daarnaast draait het bedrijf op gedetacheerden van Werkzaak en een enorm groot bestand van vrijwilligers. De laatste groep komt en gaat, vaak is hun vrijwilligerswerk een opstapje naar weer een échte baan, maar er zijn ook vrijwilligers die niets anders meer willen. Zoals Jan Bouwknegt, die 64 jaar is en hoopt dat hij tot zijn pensioen kan blijven. “Ik sta aan de prijstafel”, vertelt hij. “Ik ontvang goederen die al gesorteerd zijn en zorg dat er een prijs op komt aan de hand van een map met standaardprijzen. Er komt van alles binnen, van heel oud tot splinternieuw in de verpakking.” Hij werkte 43 jaar bij een bank op kantoor. Door een reorganisatie verviel zijn functie. “Ik ben echt nog te jong om thuis te zitten, maar op mijn leeftijd vind je echt niet zo gauw iets anders. Ik ben heel blij met mijn vrijwilligerswerk bij Secunda. Ik ben hier echt thuis. Vooral door het omgaan met mensen, collega’s, klanten. Er is hier veel ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Stage
Ageeth Buzink heeft als vrijwilliger gewerkt in de winkel van Secunda in de binnenstad. “Ik volgde een modeopleiding en deed praktijkervaring op bij Secunda. Ik voelde me daar helemaal op mijn plaats. Ik heb er veel geleerd en vond een vaste baan in een modewinkel. Ik ben nog lange tijd een dag in de week in de winkel van Secunda blijven helpen.” De winkel aan de promenade in de Tielse Waterstraat is er helaas niet meer. “Dat was nog niet eens een financieel plaatje”, vertelt Robert, “we konden er uiteindelijk gewoon geen mensen meer voor vinden. De economie trok aan er waren nauwelijks vrijwilligers.”

Kringloopfan
Nancy Wiemans is een echte kringloopfan. “Ik kom altijd in dit soort winkels om er lekker te speuren. Ik ben gek op kringloop en recycling. Ik ben al een paar jaar vrijwilliger bij Secunda. Het is een leuk team, iedereen heeft respect voor elkaar. Ik vind het belangrijk dat minder sterken in de samenleving een goede kans krijgen en daar draag ik nu aan bij. Bovendien zie ik als vrijwilliger als eerste de nieuwtjes in de winkel. Dan kan ik als eerste kijken of er wat voor mij bij zit! Josine van Vessem werkt intussen een jaar of 10 in vaste dienst. Ze benadrukt dat vrijwilligers echt nodig zijn en een belangrijke rol spelen. Volgens haar past iedereen er gewoon tussen en hebben ze een goed gevoel met elkaar.

Werkzaak
Ook Lena Vermazen en Pieter van Eeuwijk zijn reuze enthousiast over hun baan bij Secunda. Beiden zijn gedetacheerd via Werkzaak. Lena al 15 jaar, vanaf het begin en Pieter bijna vijf jaar. Werkzaak is voortgekomen uit Lander, Lena was daar de drijvende kracht in de kantine. Lander werd werkzaak en vertrok uit Tiel. “Ik wilde wel graag in Tiel blijven werken”, vertelt Lena. “Ongeveer toen werd precies Secunda opgericht. Ik doe hier het speelgoed en ik werk bij de kassa. Ik heb veel contact met de klanten, het is heel divers. Ik wil hier echt niet meer weg!”
Pieter is al van 2000 in dienst van Werkzaam en kwam een jaar of vijf geleden bij secuna terecht. “Ik ben de man die iedere morgen de muziek aanzet”, vertelt hij lachend. Maar hij rijdt ook heftruck, richt de meubelafdeling in, houdt het magazijn op orde en gaat mee met de thuisbezorging. Hij is lid van de klankbordgroep die ideeën bespreekt met de directie. In verband met de aangepaste openingstijden, nu, in de tijd van de corona-crisis, is hij degene die dagelijks omroept dat het alweer bijna sluitingstijd is. Hij doet het met veel plezier!

Goederenstroom
Niet alleen achter de schermen heeft de kringloopwinkel een sociale functie. Ook in de winkel zelf gaat het niet alleen om het kopen van goederen. Zoals eerder al gesteld heeft de kringloopwinkel een echte sociale functie. Ook voor de klanten. “We hebben natuurlijk betalende bezoekers”, vertelt Robert, “maar ook altijd kijkers. Maandag is altijd onze topdag geweest. Dan halen we namelijk de goederen die niet verkocht zijn uit de winkel volgens ons kleurensysteem. We hebben zeven terugkerende kleuren, per week komen er dagelijks goederen met een nieuwe kleursticker in de winkel, maar maandag het meest. De goederen houden vier weken hun vaste prijs, in week vijf en zes geldt dan voor een bepaalde kleur 50% korting. We kondigen dit in de winkel aan door overzichten met de kleuren erop. We verhandelen zo’n 35.000 tot 40.000 artikelen per maand.”

Nieuw leven
Stel je voor dat al die 35.000 tot 40.000 artikelen op de afvalberg zouden verdwijnen! Nu krijgen ze een tweede leven. Ze hanteren al meer dan 15 jaar vaste prijslijsten met dezelfde prijs. Er wordt natuurlijk wel rekening gehouden met het merk, de conditie en wat collega-kringloopbedrijven voor prijzen hanteren.
Robert vertelt dat het niet altijd makkelijk is. “We horen wel eens van klanten dat de Action bijvoorbeeld voordeliger is, én nieuw. Maar je kunt geen appels met peren vergelijken. Wij leggen dan uit dat een echt tupperware-bakje bij ons net zo veel kost als een merkloze bij de Action maar veel langer meegaat. We staan open voor commentaar hoor, als we verkeerd prijzen dan horen we het graag.” Alles wat de kringloopwinkel niet verkoopt gaat de recycling in. Alles wordt gesorteerd op grondstof, hout bij hout, glas bij glas enzovoorts. En dat geldt ook voor goederen die afgegeven worden die niet verkocht kunnen worden, bijvoorbeeld omdat ze stuk zijn.

Wachtrij
Bezoekers moeten nu buiten wachten tot er een schoon winkelmandje beschikbaar is. Men heeft het er graag voor over. De reacties zijn positief. Maar het is nog niet zo als vroeger. Met het sluiten van de coffee-corner valt een deel van de sociale functie weg. Terwijl er echt mensen zijn die gewoon voor de afleiding komen. Zoals Klaas van Baal uit Culemborg. “Ik ga iedere dag in Culemborg naar de kringloopwinkel en kom iedere dinsdag en vrijdag naar Tiel met de auto. Ik kom vooral voor d gezelligheid en om te kijken naar leuke spulletjes”, vertelt hij. Echtpaar Marinus en Marijke van Kuilenburg vertelt dat ze minstens één keer per week naar Secunda komen en altijd wel weer met wat leuks of nuttigs thuiskomen. Hopelijk wordt het spoedig weer allemaal net als ‘vroeger’.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights