‘Gelderland Stemt’ vanuit Tiel

TIEL  In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bezoekt Omroep Gelderland de gemeenten in de provincie met een speciale verkiezingsbus. Vrijdag 16 februari was hij in Tiel. Van daaruit werden items voor de radio-uitzendingen van die dag uitgezonden. In de namiddag was er een TV-uitzending vanuit De Agnietenhof. Hieronder een kort verslag.

Er komt heel wat kijken voor een rechtstreekse uitzending van ruim een half uur. Bij de schouwburg staan naast de verkiezingsbus enkele auto’s van de omroep, een stroomgenerator en een vrachtauto van een transportbedrijf. In de foyer van de schouwburg treffen we grote verrijdbare TV-camera’s, mobiele camera’s, een enorme hoek met schakel- en andere technische apparatuur, geluidsapparatuur, tal van schijnwerpers, verslaggevers, technici, cameramensen en presentatoren.

Samen met een korte inleiding over Tielse politieke actualiteiten, wat verbindende en inleidende filmpjes en korte discussies over drie actuele streekthema’s weet de omroep er een aantrekkelijk programma van te maken. De thema’s zijn laaggeletterdheid met een prominente rol voor de Tielse volkszanger Frans Duijts, het huisvestingsprobleem van de Polen, die op agrarische bedrijven werken, en de angst dat personen met minder goede bedoelingen plaatsnemen in een gemeenteraad of raadsleden onder druk zetten om de besluitvorming voor hun eigen voordeel te beïnvloeden. Wouke van Scherrenburg fungeert hierbij als dominant aanwezige ‘site-kick’. De Partij van de Burgers krijgt gratis publiciteit. Hun promotievideo wordt helemaal uitgezonden. Terecht, want het filmpje waar de schoenen van de vorig jaar overleden oprichter van de partij, Pieter van den Burg en zijn weduwe Simone de hoofdrol in vervullen is, is knap gemaakt en erg grappig. Een fragment uit het filmpje haalde onlangs het programma Jinek.

Het publiek bestaat op vrijdag rond etenstijd vooral uit actieve leden van de politieke partijen uit Tiel en de regio. De ‘gewone’ inwoners zijn op de vingers van een hand te tellen. Hopelijk hebben zij wel massaal de uitzending bekeken of het programma later via ‘programma gemist’ alsnog gezien.

Ondertussen hebben in alle gemeenten de partijen die mee doen aan de verkiezingen zich gemeld en zijn de kandidatenlijsten door de gemeenten gecontroleerd en vastgesteld.

In Tiel zullen we OD 16, Sociaal Tiel en de fractie Aliskan niet meer terugzien. ProTiel, dat tijdens de lopende raadsperiode beide vertegenwoordigers onder een andere dan de ProTiel-vlag zag doorgaan gaat opnieuw proberen een of meer raadszetels te veroveren. Nieuw is ‘Krachtig Tiel’ met horecaman Teus Verduin als voortrekker. In totaal gaan negen partijen of groeperingen met elkaar de strijd aan om een of meer van de 27 raadzetels te verwerven. Dat zijn in alfabetische volgorde met tussen de haakjes het aantal bij de verkiezingen van 2014 behaalde zetels: CDA (3), ChristenUnie (1), D66 (bij verkiezingen 5, nu 3 door de afsplitsing van twee raadsleden), GroenLinks (1), Krachtig Tiel(nieuw; nu geen zetels), Partij van de Burgers (4 en nu 5 door overstap van raadslid van ProTiel), ProTiel 2 en nu 0 door vertrek met behoud van zetel van beide raadsleden), PvdA (5) en VVD (5).

uitzending terugzien:

https://www.omroepgelderland.nl/tv/programma/285145649/Gelderland-Stemt/aflevering/32566

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights