Avondparkeren in Tiel

Door Huub van Heiningen op dinsdag 24 januari 2017, geplaatst in Opinie, Openbare ruimte.

Dinsdag 31 januari komt in de raadscommissie Ruimte het plan aan de orde om de parkeertarieven te verhogen en ook ‘savonds parkeerbelasting te gaan heffen. Vooral dat laatste is bij veel Tielenaren verkeerd gevallen. De Tielse Binnenstads Vereniging roept de leden op dinsdagavond naar het stadhuis te gaan en ook op de sociale media wordt gesuggereerd dat 300 belanghebbende winkeliers gaan beluisteren “hoe in Tiel de democratie werkt”.

Het gaat om een oud voorstel, waarmee het vorige college van B&W “over zijn graf heen regeerde” en dat tot stand kwam zonder de steun van twee oppositie-partijen: PvdB en ProTiel.  In februari 2010 besloot de raadsmeerderheid om bij het gereedkomen van de parkeergarage Westluidense Poort ook ‘savonds parkeergeld te gaan heffen en de tarieven verder aan te passen om de exploitatie van de nieuwe ondergrondse garage sluitend te maken.

De Tielenaren die zich nu roeren stellen dat het besluit destijds genomen is zonder enig overleg met de ondernemers en andere bewoners van de binnenstad, die nu onevenredig opdraaien voor de tekorten op de exploitatie van het WLP-project. Sinds de raad het omstreden besluit nam zijn daarenboven de omstandigheden ingrijpend gewijzigd. Er is veel leegstand in de binnenstad en de horeca, die grote nadelen verwacht van het ook ’s avonds heffen van parkeergeld, “heeft geen vlees meer op de botten”.

De lezing van het college van B&W wijkt enigszins af van die van de bezwaarden. “Wij hebben overleg gehad met de Agnietenhof en een aantal horeca-ondernemers en zijn gezamenlijk uitgekomen op een bedrag van 3.50 euro voor de avond. Hiermee is ook de business-case doorgerekend en dit lijkt voorlopig passend”, aldus het voorstel.

Als motief om tégen te zijn voert de TBV o.a. aan dat de sociale cohesie eronder zal lijden omdat minder mensen ’s avonds bezoek zullen ontvangen als er voor het parkeren van een auto betaald moet worden. De horeca-ondernemer Teus Verduin, die op zijn eigen site het voorstel bestrijdt – oogst daarop veel bijval. De Gelderlander vroeg zijn lezers of het een crazy gedachte was door parkeerheffing in de avonduren tekorten van de parkeergarage te bestrijden. Daarop kwamen ruim 1000 reacties binnen, waarvan 88% de stelling onderschreef.

Voor méér digitale informatie:

https://raad.tiel.nl/vergaderingen/agenda?agendaId=895d120e-f10e-4795-956d-83f4618cbc57

http://www.gelderlander.nl/tiel/tiel-doet-nog-niets-met-protest-tegen-avondtarief~a35d07a0/

https://www.facebook.com/teus.verduin.564?fref=nf&pnref=story

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights