Roer moet om

Door Huub van Heiningen op maandag 4 januari 2016, geplaatst in Opinie.

Vele Tielenaren hebben genoten van een prettige en rustige jaarwisseling. Maar dat geldt niet voor de 80 tot 100 inwoners, die op de eerste morgen van 2016 hun auto(otje) total loss of ernstig beschadigd terugvonden. Door de hele binnenstad en ook in enkele buitenwijken hebben groepjes vandalen rondgelopen die er lol in zagen banden lek te steken en auto’s te beschadigen. Het wordt tijd dat ons stadsbestuur in dit opzicht uit zijn lethargie ontwaakt en de stad door behoorlijk cameratoezicht veiliger maakt.

Persoonlijk heb ik niets met auto’s. Mijn rijbewijs heb ik al in 1953 teruggestuurd en in de familiekring wordt er soms hartelijk om gelachen als blijkt dat ik echt geen Mercedes van een Skoda of hoe ze ook mogen heten, kan onderscheiden. Maar als ik onze burgermeester al vroeg op de eerste morgen van 2016 zie twitteren “Dank aan onze inwoners en hulpdiensten voor hun bijdrage aan de rustige en daarmee vooral feestelijke jaarwisseling in Tiel” en dan buiten de deur een jonge vrouw huilend aantref naast haar nog maar drie maanden oude en zwaar beschadigde autootje, doet dat me wat. “Ik moet hem weg laten slepen en ben voor de gevolgen van baldadigheid niet verzekerd. Maar ik kan de auto niet missen voor mijn werk en breng er de kinderen mee naar school”. Ze was niet de eerste en ook ditmaal niet de enige – zeven beschadigde auto’s op een stukje van nauwelijks vijftig meter.

Natuurlijk is het prettig dat er geen doden zijn gevallen en laat er geen misverstand over bestaan – ik heb – evenals de burgemeester – alle mogelijke respect voor het optreden van politie en hulpdiensten. Maar die konden (simpelweg omdat ze niet overal tegelijk konden zijn) niet voorkomen dat er kort na de jaarwisseling groepjes half zatte of stoned jongelui rondliepen die zwaar vuurwerk onder auto’s of aan de ruiten bevestigden om dat dan te laten ontploffen en messen bij zich hadden om banden lek te steken. Dat soort charges moeten voorkomen kunnen worden en de daders mogen daarmee niet wegkomen. Dat is alleen maar mogelijk door behoorlijk cameratoezicht.

Daarover wordt in Tiel nu al ongeveer tien jaar gepraat en men is nog altijd niet verder gekomen dan de aanschaf van een dure lompe “mobile camera” die vandalen al op grote afstand waarschuwt uit de buurt te blijven. Weggegooid geld m.i  Nu de technische mogelijkheden om dat te doen voor het oprapen liggen zal de gemeenteraad m.i. eens echt serieus moeten gaan overwegen het mogelijk te maken ook de daders van dit soort vernielingen met de gevolgen van hun handelswijze te confronteren.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights