Nieuwe dienstregeling NS iets minder ongunstig

Door Bert Leenders op woensdag 8 november 2017, geplaatst in Openbare ruimte, Nieuws.

NS wil vooral in de Randstad af van het spoorboekje. Treinen moeten op drukke lijnen zo vaak rijden dat je nooit lang op een trein hoeft te wachten. Op 10 december, wanneer de nieuwe dienstregeling voor 2018 ingaat, start de railvervoerder met een eerste traject. Van Amsterdam via Utrecht naar Eindhoven gaat er overdag elke tien minuten een intercity rijden. Dat kan van Amsterdam naar het station Houten Castellum zonder problemen. Op dat traject zijn er gescheiden sporen voor de snelle intercitytreinen en de stoptreinen, de zogenaamde sprinters. Problematischer wordt het van Houten Castellum via Geldermalsen naar ’s Hertogenbosch. Daar moeten sprinters en intercities een spoor delen. Dat had volgens de aanvankelijke plannen erg vervelende gevolgen voor veel treinreizigers in het Rivierengebied. Protesten van belangenorganisaties, bestuurders en politieke partijen hebben er voor gezorgd dat het ergste pijnpunt, de lange wachttijd in Geldermalsen voor reizigers vanuit Tiel naar ’s Hertogenbosch, is weggenomen. De overstaptijd is in de nieuwe dienstregeling zelfs een stuk korter geworden dan tot nu toe gebruikelijk. Dat is mooi maar het is dan ook meteen het enige winstpunt. De aangekondigde lange overstaptijd in Tiel van reizigers vanuit Arnhem richting Utrecht blijft bestaan en ook de reistijd tussen Utrecht en Tiel vv. gaat meer tijd kosten. Decennia lang was in het tracé Geldermalsen – Utrecht het station Culemborg de enige stop. In de loop der tijd zijn daar achtereenvolgens de stations Houten, Utrecht Lunetten, Houten Castellum en Vaartsche Rijn bijgekomen. Dat heeft geleid tot een iets langere reis van Tiel naar Utrecht. Nu komt daar door de nieuwe dienstregeling nog wat extra tijd bij. De nieuwe dienstregeling gaat in op 10 december 2017.

Hieronder geven wij u de details zoals die in een recente mail van NS over de nieuwe dienstregeling vermeld zijn.
Tiel – Geldermalsen. In Tiel 19 minuten langere overstap van de Arriva-trein uit Arnhem op de Sprinter naar Geldermalsen (18 minuten langer in de omgekeerde richting). De reistijd Utrecht Centraal naar Tiel en Tiel Passewaaij neemt 6 minuten toe. In de andere richting neemt deze 5 minuten toe.

In Geldermalsen wordt de overstap uit Tiel richting ’s-Hertogenbosch 16 minuten korter en in omgekeerde richting 15 minuten korter. De overstap van Gorinchem richting Tiel in Geldermalsen wordt 18 minuten korter en in andere richting 15 minuten langer.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights