Steegjes in de Tielse binnenstad

Door Britt van den Elshout op zaterdag 18 maart 2017, geplaatst in Openbare ruimte.

In de ontwerp-structuurvisie voor de binnenstad stelt het college dat ze de steegjes tussen het plein en de Weerstraat weer open zouden willen. De steegjes zijn in de afgelopen tientallen jaren namelijk flink veranderend. Zo zijn er een aantal afgesloten of zelfs helemaal verdwenen. Johan van Wamel woont boven de beddenwinkel in de Weerstraat en maakt dagelijks gebruik van één van deze stegen.

“Vroeger waren deze steegjes gewoon open, maar op een gegeven moment hadden we teveel overlast van bijvoorbeeld jongeren die dingen vernielden of veel rotzooi achterlieten”, vertelt Van Wamel. “We hebben toen met de bewoners van deze steeg besloten om een hek te plaatsen, maar zelfs met het hek hebben we nog wel eens overlast.” De steeg naast Van Wamel is niet de enige die is afgesloten met een hek, de steeg naast restaurant Anadolu is bijvoorbeeld ook alleen bereikbaar voor bewoners. “Het is wel zonde dat mensen hier niet meer doorheen kunnen, maar voor ons was er geen andere optie.”

Naast de afgesloten steegjes zijn er ook steegjes compleet verdwenen door nieuwbouw. “Vroeger liep er bijvoorbeeld dwars op onze steeg tussen het plein en de Weerstraat nog een steeg die uitkwam op de Kleibergsestraat”, zegt Van Wamel. “Hier is nu niets meer van te zien doordat het helemaal is volgebouwd.” Van Wamel denkt dat het door de nieuwbouw en de overlast die er was met de open steegjes, geen optie is om de steegjes tussen het Plein en de Weerstraat weer helemaal open te stellen. “Op sommige plekken in de stad sluiten de steegjes alleen ’s avonds en ’s nachts de poort, maar wij kiezen er bewust voor om dit ook overdag te doen.”

Er zijn naast het huidige college nog meer mensen die vinden dat de Tielse steegjes toch weer open zouden moeten. Toen het vorige college juist vond dat de steegjes dicht moesten, hebben Waardevol Tiel en de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en omstreken een pamflet opgesteld: Tot Behoud van Historische Tielse Steegjes. (zie http://www.waardevoltiel.nl/tot_behoud_van_historische_tiels.htm).  Met dit pamflet wilden zij benadrukken dat de steegjes van grote historische waarde zijn voor de stad en daarom allemaal toegankelijk moeten zijn. De veiligheid moet volgens hen op andere manieren te waarborgen zijn. Het moet echter nog duidelijk worden of het college de stegen ook echt weer open gaat stellen en op welke manier ze dat dan willen doen.

Een andere actie omtrent de steegjes in de binnenstad dit jaar, was de aanleg van een aantal geveltuintjes. Stichting TielCentrumXL  ( https://www.tielcentrumxl.nl ) legt ieder jaar met vrijwilligers geveltuintjes aan en dit jaar zijn verschillende steegjes op 11 maart, de NL-Doet dag, opgeleukt met een aantal tuintjes. Het gaat hierbij om steegjes die wel toegankelijk zijn, zoals de Korte Nieuwsteeg. Kijk voor een impressie naar het filmpje hieronder van Gert de Graaff.

https://vimeo.com/208311784

Jodenstraatje gezien vanuit de WeerstraatJodenstraatje gezien vanuit de WeerstraatAanleg geveltuintjes in de Korte NieuwsteegAanleg geveltuintjes in de Korte NieuwsteegDe 90 cm smalle steeg tussen Weerstraat en PleinDe 90 cm smalle steeg tussen Weerstraat en PleinMolensteeg gezien vanaf KleibergsestraatMolensteeg gezien vanaf Kleibergsestraat

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights