Lot Gerechtsgebouw onzeker

Door Britt van den Elshout op dinsdag 31 januari 2017, geplaatst in Openbare ruimte.

Het Rijksgoedvastbedrijf heeft het gerechtsgebouw in Tiel afgelopen november in de verkoop gedaan. Sinds het vertrek van het kantongerecht enkele jaren geleden, staat het rijksmonument grotendeels leeg. Volgens de gemeente is nu een snelle oplossing belangrijk om verval van het gebouw te voorkomen.

De locatie en de uitstraling van het statige pand aan de Nieuwe Tielseweg kunnen geen belemmering vormen voor de verkoop van het gebouw. Het gerechtsgebouw ligt vlak bij de Waal en het toekomstige cultuurcentrum, tevens de nieuwe stadsentree van Tiel. “Het is één van de mooiste monumenten van Tiel en van grote waarde voor de stad”, vertelt een medewerker van de gemeente Tiel. Toch heeft de gemeente besloten het gebouw niet over te nemen van het Rijksvastgoedbedrijf. “We hebben simpelweg geen functies waar we ruimte voor nodig hebben. Dat zou dan zonde zijn van de gemeentelijke uitgaven.”

Het huidige bestemmingsplan stamt uit de tijd dat het gerechtsgebouw nog een rechtbank was, waardoor het pand de bestemming maatschappelijk heeft. Dit mogen diverse functies zijn waaronder overheidsfuncties, onderwijs, een bibliotheek of een kinderdagopvang. De gemeente sluit echter niet uit dat de bestemming gewijzigd kan worden wanneer er een goed plan op tafel ligt. “We hebben een onderzoek gedaan naar welke niet-maatschappelijke functies wel en niet in het pand mogen. Bedrijven, zoals industriële bedrijven of aannemersbedrijven, en detailhandel kunnen het gebouw niet kopen. Functies die wel in het gebouw mogen, zijn dienstverlenende bedrijven, horeca, kantoren, woningen of een hotel.”

Aan deze functies zitten echter nog wel wat haken en ogen. In de stad is er al veel kantorenleegstand, dus kantoren zijn markttechnisch gezien geen sterk plan. Wanneer er woningen in het pand zouden komen, moet er volgens de gemeente eerst goed gekeken worden naar de geluidsoverlast en de parkeerruimte. “Het pand heeft geen parkeerplaatsen en het perceel is heel klein dus er zullen ook nooit parkeerplaatsen bij komen.” Een functie die de gemeente toch kansrijker inschat, is een hotel. “Voor een hotel is meer dan voldoende marktruimte in Tiel, aangezien het enige hotel Van der Valk is en dit hotel vrij ver van de stad ligt. Voor alle plannen zal echter eerst nog nader onderzoek moeten worden gedaan door de initiatiefnemer. Bij een hotel kan bijvoorbeeld de geringe parkeerruimte ook problemen geven.”

Volgens makelaar Jay Lelie van DTZ Zadelhoff hebben al enkele geïnteresseerden zich gemeld, maar hij kan nog niets vertellen over de plannen die zij hebben. Lelie denkt dat het dan ook geen groot probleem is om het gebouw binnen een jaar te verkopen, de tijdsperiode die het Rijksvastgoedbedrijf heeft ingecalculeerd voor de verkoop. “Het is een geweldig mooi gebouw, al moet je wel een goed plan hebben. Het is geen handig pand als je er veel aan wil veranderen gezien de monumentale status.” Daarnaast heeft het pand een oppervlakte van ruim drieduizend vierkante meter. “Die grootte kan een belemmering vormen, maar als je kijkt naar het oppervlak dat gebruikt kan worden dan zit je nog maar op de helft.” Lelie doet zelf nog geen uitspraak over een functie die hij geschikt acht voor het pand

Iemand die wel een nieuwe functie voor ogen heeft, is Gerard Volmer van de Tielse Binnenstad Vereniging. Hij wil van het pand een toeristische trekpleister maken door het Flipje en Streekmuseum te verplaatsen naar het gerechtsgebouw. “Toen ik met dit idee aankwam, bleek dat deze optie al was onderzocht en dat de kosten hiervoor te hoog waren. Toch ben ik verder gegaan met mijn actie en ik heb nu twee ideeën uitgewerkt. Het is zo’n mooi pand waardoor het voor de Tielse bewoners belangrijk is dat het goed in stand wordt gehouden. Het zou zonde zijn als er een organisatie in komt die het helemaal wil veranderen.”

Het Flipje en Streekmuseum kan volgens Volmer op twee manieren in het gerechtsgebouw komen. “De gemeente zou het pand alsnog kunnen kopen, maar dan mede gefinancierd door derden om de kosten van de koop en het onderhoud een stuk lager te maken.  Ik heb dit idee voorgelegd aan de gemeente en zij zijn bereid hierover te praten als er inderdaad voldoende geld is.” Het andere idee van Volmer is dat één ondernemer het gebouw koopt en het vervolgens deels verhuurt aan het Flipje en Streekmuseum en deels aan andere organisaties uit Tiel. “Ik ken wel wat mensen die interesse hebben in het kopen van het pand en aangezien we al potentiële huurders hebben, staat de koper sterk bij de bank. “

Volmer heeft veel vertrouwen in zijn plannen, maar hij zal wel rekening moeten houden met verschillende aspecten. Allereerst zijn er dus meerdere geïnteresseerden en daarnaast heeft Volmer voor één van zijn plannen medewerking van de gemeente nodig. De gemeente was op dit moment echter enthousiaster over niet-maatschappelijke functies zoals een hotel. De tweede optie met meerdere verhuurders is hierdoor misschien kansrijker, aangezien hij daarbij geen medewerking van de gemeente nodig heeft. De gemeente is ook van mening dat het combineren van verschillende functies in het algemeen een prima plan zou zijn. Volmer laat er in ieder geval geen gras over groeien en vindt dat er snel gehandeld moet worden. “In februari beginnen de eerste vergaderingen en vanaf daar kijken we weer verder.”

De monumentale rechtszaal is zeer geschikt voor culturele evenementenDe monumentale rechtszaal is zeer geschikt voor culturele evenementen

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights