Samen aan tafel

Door Huub van Heiningen op maandag 7 maart 2016, geplaatst in Openbare ruimte, Historie.

Het idee om regelmatig “burgermaaltijden” te organiseren kwam kort na de Bevrijding van burgemeester Cambier van Nooten. Die was verslaafd aan de Tielse geschiedenis en liet zich inspireren door de (alleen voor “burgers” toegankelijke) gildemaaltijden uit de 18e eeuw. Iedere Tielse burger kon bij zijn burgermaaltijden aanschuiven aan de lange tafels op het Korenbeursplein – vooral om te getuigen van de saamhorigheid in de Tielse gemeenschap.

Die saamhorigheid was van groot belang in die jaren. De stad was ernstig verwoest en er was mede daardoor een groot gebrek aan woon- en winkelruimte. Vanwege het enorme tekort aan bouwmaterialen deelde de centrale overheid mondjesmaat “contigenten” uit voor woningbouw en golden ook voor de wederopbouw van zakenpanden allerlei beperkingen. Om de wederopbouw nog wat extra te kunnen stimuleren schreef het gemeentebestuur ook “burgerzinleningen” uit en in het kader daarvan pasten de “burgermaaltijden”.

Omdat de Tielse gilden de vergaderingen waarin nieuwe bestuurders werden gekozen en over publieke zaken werd meegepraat, belegden in de Sint Maartenskerk, zou Cambier van Nooten zo mogelijk ook daar burgermaaltijden hebben georganiseerd ware het niet, dat ook die kerk zwaar was beschadigd en pas jaren nadien werd gerestaureerd.

De foto van de Tielenaren op het Korenbeursplein is genomen op 5 mei 1955. Oudere Tielenaren zullen daarop bekenden kunnen herkennen als b.v. pastoor Leijgraaf, de wethouders Arie van den Berg en Wim inden Bosch, de journalist Niek Lathouwers e.a. 

Tiel had veel te vieren en te gedenken in die laatste dagen van april en begin mei 1955 – Koninginnedag, 1 Meidag, de Dodenherdenking en bovenal; Tiel was tien jaar bevrijd. Behalve de al bijna traditionele burgermaaltijd waren er dan ook verschillende optochten, een aubade van het gerechtsgebouw, kinderspelen, feestelijke bijeenkomsten etc etc

De Tielse Courant kwam op 5 mei 1955 met een specialeDe Tielse Courant kwam op 5 mei 1955 met een speciale

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights