Kapel-Avezaath bouwt aan vitaal dorp

Door Walter Post op vrijdag 8 januari 2016, geplaatst in Openbare ruimte, Nieuws.

KAPEL-AVEZAATH  In Huize Poelzicht kwamen vele inwoners van Kapel-Avezaath donderdag 7 januari bijeen om het glas te heffen op het nieuwe jaar, maar vooral om de plannen van de dorpsraad en de werkgroep voor het dorpsontwikkelingsplan aan te horen. Plannen die breed worden gedeeld, zo bleek: de dorps-enquête hierover bleek door 60 procent van de inwoners van het dorp ingevuld.

In juni verwacht de werkgroep het dorpsontwikkelingsplan in een definitieve versie te kunnen presenteren aan de inwoners en aan de gemeenten. Na een introductie werd in kleine groepen gesproken over thema’s als zorg en welzijn, economie, veiligheid, wonen, school en cultuur, sport en recreatie, jeugd, verkeer en openbaar vervoer. Ook de door velen ervaren geluidsoverlast van de A15 kwam aan bod.

Uit de gesprekken bleek dat er onder meer behoefte is aan een zorgpunt voor ouderen waar een combinatie van zorg geleverd kan worden door huisarts en fysiotherapeut, maar waar ook burenhulp en mantelzorg een vaste plek hebben. Er werd ook gekeken naar wat de inwoners zelf kunnen betekenen om leefbaarheid van het dorp op peil te houden of te verbeteren door zelf meer gebruik te maken van bijvoorbeeld voorzieningen als de winkels en horeca. De winkels, de kerk en de horeca zijn echt een onderdeel van Kapel-Avezaath en behoud ervan staat of valt met het gebruik. Doen dus, was de conclusie.

Het gebrek aan jongerenwoningen, seniorenwoningen en doorstroomwoningen zorgt er volgens de inwoners voor dat jonge gezinnen een woning buiten Kapel-Avezaath moeten zoeken. De dorpsraad wil dan ook in gesprek met woningcorporaties en het gemeentebestuur.

Een dorp zonder kwalitatief goed onderwijs is ondenkbaar voor de inwoners. Dit betekent dan ook meer samenwerking met scholen in de regio. Er is verder ook gesproken over de kerk en de mogelijkheden waarvoor het kerkgebouw nu nog niet wordt benut. Ook het drukke verkeer, veilige fietsroutes van en naar school, wandelroutes en een betere promotie van de mooie plekjes in en bij het dorp passeerden de revue.

zie ook:  http://detielenaar.nl/nieuws/bewoners-van-kapel-avezaath-maken-eigen-dor…

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights