Wateroverlast

Door Walter Post op maandag 14 september 2015, geplaatst in Openbare ruimte. 1958 Wateroverlast op de Varkensmarkt / Plein1958 Wateroverlast op de Varkensmarkt / Plein

Een berichtje in de krant trok mijn aandacht: mensen die in ons gebied langs de dijken wonen bestoken het waterschap met brieven om gecompenseerd te worden voor de overlast als gevolg van de stortbuien die we onlangs hadden. Dat zal nog een hele worsteling worden, waterschappen zijn alleen maar snel wanneer het in hun eigen voordeel is. Kijk maar naar de vaart die wordt gezet achter de publiekscampagne die ons murw moet krijgen om de dijkverzwaring van de komende jaren te accepteren. Films, een rijdende interviewploeg, filmpjes en meer van die middelen worden ingezet. Het mag wat kosten, geld zat daar in het gebouw aan de Blomboogerd.

Maar daarover wilde ik het niet hebben. Die flinke regenbuien deden me denken aan het Plein, de plek waar nu de horeca zijn  tengels naar het publiek uitsteekt. Die voormalige haven lag nabij de Vismarkt niet alleen laag, de riolering was er nog vooroorlogs. Dus tot ver in de jaren negentig van de vorige eeuw liep die plek onder water wanneer het weer eens fors regende. En dat deed het in mijn herinnering nogal eens. De jaren tachtig waren in Tiel in mijn herinnering koud, nat en guur.

Op de kop van de Varkensmarkt zat in die tijd nog café Normandië, het was een wat donkere kroeg met duister ogende bezoekers. In de volksmond heette het dat je daar aan bar kon leren hoe je moest inbreken. Dat soort kroegen hebben we niet meer, en de laatste, de Amstelhoek, heeft ook het loodje gelegd na wat enthousiast thuistuinieren met kruiden.

Maar hoorde je daar klachten wanneer de boel onder water stond en er weer gehoosd moest worden? Nee hoor. Laat staan dat er een brief om schadevergoeding op tafel kwam. Het weer is nu eenmaal het weer, dat had je te accepteren. Het gemeentebestuur heeft er intussen iets aan gedaan, de riolering in de stad functioneert feilloos. De gigantische overloopbassins ondergrond her en der doen goed werk.  In dezelfde krant zag ik foto’s van ondergelopen gebieden in Japan als gevolg van een tyfoon. Zo’n storm heb ik ooit ook meegemaakt, in het huis van een Nederlander op een eiland aan de zuidkust daar. In een oogewenk was de weg een bruine rivier, geen houden aan. Toen na een paar uur het geweld afnam, maakt niemand zich boos; iedereen ging aan de slag. Even later kwam de vrijwillige brandweer met een wagentje manschappen en werd de weg ontdaan van rotsblokken; de omwonenden hielpen vlot mee. De weg was snel weer te gebruiken, zij het met enig voorzichtigheid. Niks claims vanwege een buitje, het weer is het weer. Dat is voor allen een loterij. Niet zo flauw doen dus.

1968 Wateroverlast in de Molenstraat1968 Wateroverlast in de Molenstraat1968 Wateroverlast Julianalaan1968 Wateroverlast Julianalaan

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights