Hoogtepunten in de Betuwe

Door Walter Post op zaterdag 26 september 2015, geplaatst in Opinie, Openbare ruimte. FotomontageFotomontage

TIEL Hoe weet je dat je bij Tiel bent op de A15? Vroeger door de rokende schoorsteen van Maasglas, sinds kort ook door de casinotoren, maar al een paar jaar door de windmolens langs de snelweg. Aan de oostkant. Nu komen er drie windmolens bij de vuilstort van de Avri bij. Hoogtepunten aan de westzijde van de gemeente.

Geldermalsen heeft het principeverzoek al binnen, de gemeenteraad gaat er in oktober over praten. Komend jaar al wordt op de nu afgedekte vuilstort begonnen met de aanleg van een groot park vol met 37.000 zonnepanelen. De stort wordt een energiefabriek en Wadenoijen gaat dat merken.

Er is voor de plaatsing van de molens aan weerszijden van de stort geen milieu-effectrapportage nodig. Ook de gevolgen voor grondwater worden niet voorzien. Er zijn drie ontwikkelaars bezig met het verzoek, Winvast, Yard Energy en de Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen. Die hoopt voor het plan 8 ton op te halen bij zijn leden, en iedereen kan van die club lid worden en delen in de opbrengst. Bijelkaar wordt voor het plan een opbrengst van zo’n 300.000 euro in het vooruitzicht gesteld, waarmee omwonenden worden gecompenseerd en waarmee er ‘maatschappelijke projecten in de omgeving’ worden uitgevoerd.

Wat voor molens er komen, valt uit de aanvraag niet op te maken, de opbrengst verschilt per type. Gerekend wordt met stroom voor tussen de 4500 en de 8700 huishoudens. Dat scheelt een hoop uitstoot van kooldioxide, dik 9 ton per jaar. De maximale hoogte bedraag 137 meter, aldus de aanvraag. Het gemeentebestuur van Tiel houdt de ontwikkeling in de gaten: inwoners van Wadenoijen krijgen mogelijk met gevolgen te maken.

Het zijn trouwens niet de enige windmolens die nieuwe hoogtepunten van de Betuwe gaan vormen: langs de A2 bij Deil worden er 8 tot 11 gebouwd, de komend jaren. Ook daar is al een aanvraag voor ontvangen bij de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights