‘Tielse Stonehenge’ maakt heel wat los

De ontdekking van de oudste Nederlandse zonnekalender op Medel heeft in Nederland en in het verre buitenland veel aandacht getrokken. Vrijwel alle Nederlandse media maar ook veel buitenlandse besteedden er uitgebreid aandacht aan. Ter illustratie hierbij een kopie van een bijdrage uit een Engelstalige krant die in China uitgegeven wordt.

In Tiel kwamen acties op gang om het gemeentebestuur te bewegen de vindplaats niet te bebouwen maar om te toveren tot een archeologisch museumpark. Meer dan 4600 inwoners tekenden in enkele dagen de belangrijkste petitie van die strekking. Https://stonehengetiel.petities.nl/. Vaak wordt daarbij het APX (Archeologische Park Xanten) als voorbeeld genoemd. Dat park, niet ver over de grens in Duitland ter hoogte van Nijmegen, trekt jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers, die er meerdere uren verblijven.

Bestuur Oudheidkamer bereid tot bijdrage

Ook de Oudheidkamer werd bestookt met vragen, opmerkingen en suggesties om in actie te komen voor het blijvend zichtbaar maken van de vondst. Maandag 26 juni stond het onderwerp op de agenda van de bestuursvergadering van de vereniging.

Voor het bestuur van de Oudheidkamer is het duidelijk dat het reconstrueren van de prehistorische situatie precies op de vindplaats onmogelijk is. Het bestuur vindt het wel wenselijk dat er in Tiel of de naaste omgeving een blijvende herinnering aan deze historisch zeer belangrijke vondst komt. Het bestuur nodigt daarvoor het gemeentebestuur uit voor nader overleg. De Oudheidkamer spreekt daarbij bij voorbaat uit dat zij de uitvoering (financieel) wil steunen.

Wethouder Groen sloot tijdens de perspresentatie van de zonnewijzer een herinneringsplek aan de rand van het vindgebied niet bij voorbaat uit.

Passewaaij

Jaren terug werden er al plannen gemaakt om het opmerkelijke resultaat van de opgravingen in Passewaaij een plek te geven in een park(je) in buurt zeven. Een van de toenmalige leden van Bato, de archeologische werkgroep van de Oudheidkamer, Dirk Oomen, maakte hiervoor toen een modelkopie van een Bataafse boerderij. Tot uitvoering is het nooit gekomen.

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2023/06/opgraving-puzzelstukjes-vallen-samen-openluchtheiligdom-op-medel-tiel/

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights