Nieuws uit Tiel, editie 30 juni 2023

In deze editie:

– Duiker Provinciale weg

– Ambulance post geopend

– Techniekwedstrijd

– Bedrijven nieuws Daalderop

Duiker hersteld

De duiker onder de Provinciale weg wordt hersteld. De oude betonnen elementen verzakken en door de voegen spoelde het zand weg. Een jaar geleden waren de eerste ramingen dat bij vervanging dit ongeveer 600.000,= euro zou gaan kosten. Er is een slimme en veel goedkopere oplossing gevonden door grote kunststof buizen in de betonnen elementen aan te brengen. Het doorgaand verkeer heeft er weinig last van maar de fietspaden aan beide zijden zijn afgesloten, er is een omleiding. De werkzaamheden duren waarschijnlijk nog tot 22 juli. (JB)

Ambulance post geopend

Aan de Laan van Westroijen / Perenboogerd is de nieuwe ambulancepost voor de Ambulancezorg Gelderland-Zuid in gebruik genomen. Donderdag was de officiële opening en vanaf maandag gaan de 4 ambulances en 1 rapid responder voertuig niet meer vanaf de oude locatie aan de Blomboogerd maar vanaf de nieuwe huisvesting vertrekken.

Het energie neutrale gebouw heeft een bijzondere buitengevel en bestaat uit 100% gerecycled pvc. (JB)

Prins Clausschool Tiel wint 18e editie van techniekwedstrijd

Dean, Badr, Sam en Roy zijn de makers van het winnende werkstuk van de techniekwedstrijd 2023 met het werkstuk Jungletown. De opdracht voor de 18e editie van de techniekwedstrijd luidde : Maak een pretparkattractie. Het winnende viertal van de Prins Clausschool koos voor een werkende zweefmolen in een fraai junglelandschap met verschillende groentinten. Zij ontvingen uit handen van burgemeester Hans Ostendorp van de gemeente Buren de bekers en het certificaat. Bovendien mogen zij met al hun klasgenoten op kosten van het Burger Weeshuis genieten van een geheel verzorgd uitje naar ‘De Ontdekfabriek’ in Eindhoven.

De techniekwedstrijd kende dit jaar weer een voor-corona aantal deelnemers. Rond de 550 leerlingen van 24 basisscholen maakten bijna 124 werkstukken in. Uit Tiel deden naast de Prins Clausschool ook de Molenwerf en de Prins Willem Alexanderschool mee. De prins Clausschool heeft aan alle edities van de Techniekwedstrijd meegedaan en won al meerdere keren de eerste prijs.

De afsluitingsmanifestatie was zoals altijd een groot feest. Zanger Rutger een vaste smaakmaker bij de slotmanifestatie wisselde het podium af met optredens van de deelnemende scholen en een techniekquiz voor de leerkrachten en natuurlijk de uitreiking van de diverse prijzen. Binnen konden de leerlingen en docenten niet alleen de werkstukken bewonderen maar ook allerlei technieken en bouwwerkzaamheden beoefenen. Daar was veel belangstelling voor.

Het Tielse Burgerweeshuis is een van de hoofdsponsors van het jaarlijkse evenement dat beoogd basisschool leerlingen te interesseren voor een baan in de techniek.

Bedrijfsnieuws

Itho-Daalderop

default

Itho- Daalderop, tegenwoordig fabrikant van warmtepompen en boilers op industrieterrein Medel heeft een nieuwe eigenaar. De investeringsmaatschappij Parcom en Smile Invest verkochten het bedrijf aan de veel grotere Zweedse branchegenoot Nibe Industrier voor 640 miljoen. Het FD schrijft dat de naar verhouding hoge overname prijs gerechtvaardigd is door de sterk groeiende vraag naar warmtepompen, maar ook door de winstgevendheid van Itho-Daalderop: “Het bedrijf mag dan een oldtimer zijn, onder de motorkap ziet het er piekfijn uit. De omzet is de laatste jaren gemiddeld met 16 % gegroeid.” In 2022 bedroeg de omzet 220 miljoen euro.

Steenfabrieken schroeven productie terug

Wienerberger een Oostenrijks concern met wereldwijd fabrieken voor dakpannen en bakstenen sluit voorlopig drie van de dertien fabrieken in Nederland. Een van die stilgelegde fabrieken is de steenfabriek in Echteld. De overige steenfabrieken, waaronder die in Zennewijnen (gemeente Tiel), moeten hun productie met 10 % terugschroeven. De reden is de sterk verminderde bouw van nieuwe woningen in Nederland maar ook elders in Europa . Medewerkers van de stilgelegde fabrieken kunnen aan het werk blijven bij de overige productievestigingen van het bedrijf. Bron: Cobouw, dagblad voor de bouwwereld.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights