Nationale archeologiedagen in Tiel

Op 16 en 17 juni nam BATO, de archeologische werkgroep van de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken, deel aan de nationale archeologiedagen. Dat deed men op twee locaties.

Op vrijdag 16 juni werd samen met de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) een presentatie verzorgd in de werkruimte van BATO aan de Buitenbulkweg 12. Daar gaf een archeoloog van de ODR een introductie over hoe het archeologische proces eigenlijk in elkaar zit. Daarna konden bezoekers met de vrijwilligers aan de gang om vondsten te zien en aan te raken om ze daarna ook te leren determineren.

Op zaterdag 17 juni presenteerde BATO zich in en bij de Archeohotspot in het Tielse museum. Een deel van de activiteiten was buiten, maar door de hitte viel de belangstelling ook daar wat tegen.

De eigenlijke archeohotspot bevindt zich sinds 25 april opzij van het Flipje- en Streekmuseum Tiel. In de ruimte waar tot kort de entree van het museum zich bevond, staat een werktafel en staan ook een groot aantal dozen met scherven uit de Bleekveldopgraving. Daar bevonden zich overzichten van vormen en kleuren van de diverse soorten aardewerk. Hier konden belangstellenden dan ook te weten komen, hoe archeologen na een opgraving de vondsten sorteren en beschrijven. In een bijzonder geval kan dat ook leiden tot restauratie van een pot of schaal.

In de tuin van het museum was een fictieve vindplaats gecreëerd. Dat was een zandstrook, waar een aantal metalen voorwerpjes was begraven. Met name kinderen konden ontdekken, hoe men tegenwoordig met behulp van een metaaldetector te weten komt, waar iets te vinden is. Deelnemende kinderen toonden hier tevreden hun vondsten.

Heel bijzonder was het dat op deze warme dag een demonstratie vuur maken plaats vond. Dat moest in de prehistorie gewoon door te wrijven met droge stukken hout. Er komt echter meer aan te pas zoals een stuk huid. Het zien van de methode was niet alleen voor de bezoekers bijzonder, maar ook voor de leden van BATO zelf.

Qua opzet was het een bijzondere middag. Helaas was het bezoekersaantal niet heel groot. Een schrale troost was het dat dat ook gold voor de warenmarkt op het Plein. Net te warm om de stad in te gaan.

Fotoalbum

foto’s Emile Smit en Toine Bäcker

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2023/04/archeohotspot-geopend-naast-tiels-museum/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights