Woorden van de tijd Tiel

Sinds 2016 ziet de voorbijganger in de Weerstraat tegels met voor de meeste volwassenen onbegrijpelijke woorden. Dat zijn de ‘woorden van de tijd’. Jaarlijks wordt aan jongeren gevraagd om woorden die zij gebruiken en die dus onder de jeugd gangbaar zijn op te schrijven. Daaruit wordt een keuze gemaakt. Dan mogen de jongeren het woord op een bijzondere manier opschrijven of tekenen. Vervolgens maakt Van Luijn Natuursteen er een mooie tegel van. Het hele proces van maken vindt plaats op het Lingecollege Lyceum onder leiding van CKV-lerares Geertje Lambermont. Dit jaar waren het drie havoleerlingen die in de prijzen vielen.

Bij de onthulling van de stenen voor 2022 door wethouder Dave Verbeek waren de bedenkers van de woorden helaas niet aanwezig, maar enkele jongeren wisten precies te vertellen waar de woorden voor stonden.

Allereerst kwam Amir Addou met het woord ‘Daggoe’. Aan dat woord is goed te zien dat dergelijke woorden vaak vanuit een andere taal naar Nederland zijn gekomen. Nagenoeg iedereen kent het Engelse woord ‘dog’. Daggoe is dan ook een verbastering van het woord voor hond. Het woord kan – net als hond of hondje – als scheldwoord worden gebruikt, maar evengoed als kooswoord. Dat hangt duidelijk van de context af.

Ala Ibrahim meldde het woord ‘Slay’. Het is een woord dat jongeren op sociale media veel gebruiken en het betekent dat iemand iets goed heeft gedaan of er goed uitziet. Het lijkt daarmee een soort modewoord zoals dat ooit ‘mieters’ of ‘cool’ was

Bij de vraag naar de betekenis van het woord ‘Bunda’, dat van Daj van Doorn kwam, was de uitleg wat timide. Het betekent ‘billen’ en zelfs anno 2023 is het kennelijk wat minder gepast om daarover in het openbaar te spreken. De betekenis van dit woord is daarentegen juist wel heel mooi op de tegel tot uiting gekomen.

In het verleden stond in een etalage wat de diverse woorden betekenen. Helaas is dat na de sluiting van de betreffende zaak weg. Het komt naar beloofd is wel terug. Zonder uitleg komt niemand die ouder is dan 25 jaar op de betekenis van de meeste woorden in het plaveisel. Inmiddels liggen er 21 woorden en alleen ‘corona’ en ‘boomer’ lijken ruimer dan onder jongerengroepen te worden gebruikt.

Fotoalbum.

Foto’s Emile Smit

 

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2022/03/drie-nieuwe-woorden-van-de-tijd-tegels-in-weerstraat-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights