Uitstekende score voor Vlindertuin bij verkiezing Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

De uitslag van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit is bekend. De Vlindertuin de Zindering in Tiel behaalde een geweldig resultaat: een eervolle derde plek van de deskundigen jury en winnaar van de publieksprijs. Om dit met alle vrijwilligers te vieren was er zaterdagmorgen een bijeenkomst in de bibliotheek. En natuurlijk mocht iedereen op de foto in de in wintertooi gehulde Vlindertuin.

Fotoalbum onder de tekst.

Winnaar van de publieksprijs en een derde plaats van de deskundigenjury. Dat is het fraaie resultaat van de deelname van de Vlindertuin aan de tweejaarlijkse verkiezing van projecten die als voorbeeld kunnen dienen om de leefbaarheid in de provincie Gelderland te verbeteren. Dat resultaat is zeker een felicitatie waard. Maandag 19 december maakte gedeputeerde Peter Kerris de publieksprijs bekend. Maar liefst 25 % van alle stemmen op de vijftien geselecteerde projecten bleek op de Vlindertuin te zijn uitgebracht. Daarmee was de publieksprijs, waaraan een bedrag van 10.000 euro verbonden is, binnen.

Ook bij de prijs die door de vakjury werd toegekend, gooide de Vlindertuin hoge ogen. Uit het uitgebreide juryverslag blijkt dat de Vlindertuin direct al gekozen was als een van de drie topprojecten van Gelderland op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. Het maken van een keuze voor de uiteindelijke winnaar vond de jury heel lastig. Er is veel gewikt en gewogen om uiteindelijk te kiezen voor Landgoederenzone Baakse Beek in de Achterhoek als winnaar en Avenue 1895 als tweede. Niettemin kan het team dat de Vlindertuin ontworpen en aangelegd heeft de vele donateurs en vrijwilligers die de tuin nu onderhouden trots zijn op het oordeel van de vakjury, dat wij hieronder in zijn geheel overnemen. Het juryrapport steekt ook de raad en het college van de gemeente Tiel een pluim op de hoed. Zij hebben het aangedurfd om zonder veel bemoeienis een vrijwilligersorganisatie de gelegenheid te bieden om midden in het centrum een tuin aan te leggen.

Juryrapport

Vlindertuin de Zindering & Zadenbibliotheek Tiel.

Vlindertuin de Zindering doet zijn naam eer aan. Het project zindert aan alle kanten, van de bevlogen vrijwilligers, tot de zorgvuldige aanleg en de combinatie van functies. De meeste participatietuinen liggen ergens achteraf in een woonbuurt, of bij het spoor. In Tiel durfden ze het aan om een groot terrein in het centrum, direct bij de stadspoort, over te dragen aan de bewoners. Stichting TielCentrumXL begon 10 jaar geleden met de aanleg van geveltuintjes, maar groeide uit tot een bewonersorganisatie met meer dan 100 vrijwilligers die met de nodige expertise een hoogwaardige natuurtuin kunnen aanleggen en beheren. Het enthousiasme van de initiatiefnemers is aanstekelijk. Ondertussen is de Vlindertuin een centrum van natuureducatie en stedelijke recreatie. Met de zadenbibliotheek spreidt de biodiversiteit zich als een olievlek over de stad uit. Als elke stad in Nederland een Vlindertuin van dit kaliber zou hebben, zou de impact niet te meten zijn. Daar is de jury van overtuigd.

Blijdschap in Tiel

Het spreekt voor zich, dat de vrijwilligers enorm blij waren met dit resultaat. Zaterdag 24 december kwamen ze samen in de bibliotheek om na te genieten. Wethouder Groen toonde zijn waardering, trots en dankbaarheid jegens de vrijwilligers voor het behalen van de prijs in een videoverbinding.

Projectleider Gera van der Leun zette de hele verkiezingsprocedure op een rij en verklapte dat het weinig gescheeld had of ook de juryprijs was naar Tiel gekomen. Zij bedankte alle vrijwilligers en met name Edwin Barendrecht, de ontwerper van de tuin en nog steeds een belangrijk adviseur en initiatiefnemer Maureen Klijn en de vele sponsors, die de aanleg mogelijk gemaakt hadden. Gera stelde ook trots de twee nieuwe en jongste vrijwilligers voor: Evi van Vlaanderen (10 jaar) en Yenthe van Ekeren (11 jaar). De beide jongedames zijn enthousiast en hebben al flink wat onkruid verwijderd. Zij mochten de feesttaart aansnijden. Voor de besteding van de geldprijs is ook al een bestemming gevonden. Gera: “Een deel gebruiken we voor de kosten die we maken voor de tuin. We hebben al een tijdje toestemming om in de fietsenstalling van Zinder een gereedschapopslagplaats te maken. We hebben nu het geld om de benodigde materialen daarvoor te kopen. Wat resteert willen we benutten om elders in Tiel wat wij noemen kraamkamers voor vlinders aan te leggen. Daarvoor gaan we op zoek naar geschikte locaties en omstandigheden om die met zogenaamde waardplanten te beplanten. Gera benadrukte ook het belang van de Vlindertuin voor de ontwikkeling van het besef dat bio-diversiteit en duurzaamheid noodzakelijk zijn voor de toekomstige leefbaarheid op onze aarde.”

Na de toespraken was het tijd voor een groepsfoto in de tuin. Daarna kon het gezelschap genieten van de prachtige videofilm ter ondersteuning van de mondelinge toelichting aan de jury die Gert de Graaff onder meer met dronebeelden van Jan Bouwhuis, samenstelde. U kunt die film, waarin de tuin op zijn mooist is, zien via de link: https://vimeo.com/782847847

Fotoalbum. Klik op een foto en ‘swipe’

zie ook het item van de opening:  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/09/veel-enthousiasme-en-waardering-bij-officiele-opening-vlindertuin-de-zindering-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights