Terugblik 2022: Het jaar van de waarheid voor Margo van de Souvenirwinkel

Waar moet een toerist nu Flipjes kopen? Wie wordt het nieuwe toeristen-informatie-punt als straks de souvenirwinkel aan het Hoogeinde er niet meer is? En dat zijn dan nog maar twee functies van de winkel van Margo die eind 2022 gaat sluiten. Een terugblik op haar jaar:

Het eerste kwartaal
Tijdens corona mocht haar winkeltje open blijven, ze verkocht immers levensmiddelen, voeding en drank en streekproducten waren ‘hot’. Na de laatste lockdown hoopte ze dat het tij zou keren en dat haar leuke winkel vol Tielse souvenirs en streekproducten het zou redden, het is echter niet gelukt. “Het eerste kwartaal van ieder jaar is altijd wat rustiger, al mijn collega-ondernemers uit de binnenstad bevestigen dat. De mensen zijn voorzichtig met uitgaven na de dure feestmaanden”, aldus Margo Hendriks van de Souvenirwinkel aan het Hoogeinde, het begin van de Tielse winkelpromenade. Januari en februari 2022 sukkelde ze door, ondanks de lockdown. “Tijdens corona had ik wel recht op TOZO, een financiële regeling voor ondernemers.”
In maart 2022 vierde ze haar 67ste verjaardag. “Ik was toen al meer dan een half jaar ‘met pensioen’ maar wilde niet achter de geraniums zitten.” Dat deed ze dus ook niet, de Souvenirwinkel werd haar kindje.

Kunstenaars
Hoewel Souvenirwinkel eigenlijk kort door de bocht bleek. Natuurlijk verkocht Margo alles van Tiels Flipje, en met succes. Zij was ook het middelpunt van Tiel wat betreft alle streekproducten, maar fungeerde ook als podium voor regionale kunstenaars, zij verkocht hun handgemaakte objecten in haar winkel. “Om lokale kunstenaars te promoten”, vertelt ze, “ze mochten allemaal hier iets neerzetten, het werd erg gewaardeerd. Ik heb veel serveerplanken van Winnifred Sierdsema en schilderijtjes met vogels van Jolanda Nijhof. Ik had gehaakte Flipjes in de winkel, dat verkocht ook leuk. Het verdwijnt nu allemaal.” Maar Margo was ook het openbaar toilet aan ‘haar’ kant van de Tielse binnenstad. “Hoe vaak ik niet aan de gemeente verteld heb dat één openbaar toilet bij de fietsenstalling aan de Havendijk te weinig is.” Daarnaast was ze verdeelpunt van het Kontakt en andere Tielse informatieve uitgaven. “Zoals de ‘Uit inTiel’ en diverse flyers van stichtingen, ik verstrek ook toeristische informatie, ook van de regio, en ben uitgiftepunt van het mantelzorgcompliment.”

Het tweede kwartaal
Margo hoopte in het tweede kwartaal van dit jaar een slag te kunnen slaan. “Maar toen begon de oorlog in de Oekraïne. Ik merkte in mijn winkel dat er veel angst was onder de mensen voor stroomuitval, er werd toch nog nog wel wat gekocht en cash betaald. Men had blijkbaar het geld opgenomen voor als de pin het niet meer deed. Ik deed er alles aan om via social media mijn producten onder de aandacht te brengen.” In april en mei waren er wel dagjes-mensen, maar dat gaf helaas niet de ‘boost’ waar ze op gehoopt had. “Ik verkoop kwaliteitsproducten, dat is logisch wat duurder dan in de supermarkt, ik hoopte dat de bewustwording van het belang van streekproducten en de natuur aan zou blijven na de laatste lockdown. Maar ja, nu is er ook nog de crisis!”

Zomer
De zomer was eigenlijk best goed voor Margo. “Er waren wel opvallend weinig buitenlandse toeristen in Tiel. En na de vakantie zag ik het weer teruglopen.” De handel zakte weer in. Ze besloot toch maar te stoppen. “In september 2022 heb ik advies ingewonnen bij de Kamer van Koophandel. Echt zo van: help, wat moet ik doen?. Het is prettig dat zij zo goed helpen. Er kwam een adviseur van hen langs en die heeft gekeken naar mijn omzet, naar de cijfers enzovoorts. Het advies van de KVK was om er maar mee te stoppen. Ik heb nog contact opgenomen met de Gemeente Tiel, maar er is geen voorziening voor noodlijdende ondernemers.” Jammer, want Margo heeft met haar werk voor ‘toeristisch Tiel’ en regio, haar toilet en haar kunstenaarspodium haar nut echt wel bewezen.

Herfst
In oktober 2022 heeft ze haar huurbaas op de hoogte gebracht. Haar pand staat thans weer te huur. “Tot mijn verbazing zag in op de website van de makelaar dat de verhuurder nu E. 300,– gezakt is in de huurprijs. Echt jammer dat hij nooit met mij contact opgenomen heeft voor een voorstel. Ik had het immers dan nog kunnen overwegen.” In november 2022 kwam, na drie jaar en toch wel vrij onverwacht, het bericht Margo haar leuke winkel ging sluiten. In december was het tijd voor de uitverkoop van haar winkelinventaris en de laatste voorraden. “Aankopen voor Sinterklaas waren duidelijk minder dan vorige jaren, dat is algemeen bekend. Ik kan de huur van de winkel niet meer terugverdienen. Iedereen wacht af met aankopen. Ik geef ze geen ongelijk, maar kan helaas niet meer ondernemen.”

Kerst
Het is niets voor Margo om bij de pakken neer te gaan zitten. “Nee hoor, ik ga gewoon door, maar dan vanuit huis en met de focus op de streekproducten. Ik heb al een deel van de inventaris verkocht en na de kerst gaat alles de winkel uit en ik sla het thuis op, in de logeerkamer. Ik blijf gewoon bereikbaar en mensen kunnen via e-mail, app of telefonisch een bestelling plaatsen. Alles staat op mijn website www.souvenirshoptiel.nl, ik bezorg het gratis in Tiel. Een echte webwinkel is in de maak. Ik denk dat ik de naam verander in ‘defruitstreek.nl’ maar zover is het nog niet.”

Jammer
“Ik hoor nu heel vaak dat het jammer is dat ik wegga, ik krijg veel leuke reacties. Ik heb het toch drie jaar hier gered”, stelt ze. Een zo is er straks weer een lege winkel in de binnenstad. “Ik hoop echt dat de Gemeente iets gaat doen. In Tiel wordt alles minder. Evenementen zoals het piratenfestival en Woodstock aan de Waal zijn er al niet meer. En wat dacht je van Dickens? Het trok toch allemaal mensen naar Tiel en naar de binnenstad, dat was goed voor de omzet. Evenementen zijn te duur geworden, er moet EHBO en bewaking bij, de organisaties kunnen dat niet betalen, iemand moet toch dat geld ter beschikking gaan stellen. Dickens kon wel in Geldermalsen terecht, echt jammer. Er moet nodig gezorgd worden voor meer mensen in de stad, er is terugloop en minder bezoekers betekent minder winkels. Het wordt zo een dooie boel hier. Tiel is nu nog wel viel, maar dat duurt zo niet lang meer.” Helaas, en voorlopig zijn Flipje souvenirs dan weer alleen nog in het streekmuseum te koop.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights