Veel enthousiasme en waardering bij officiële opening Vlindertuin de Zindering Tiel

Tielenaren dragen de vlindertuin een warm hart toe. Dat bleek uit de grote belangstelling bij de feestelijke opening op zaterdag 4 september. Het bleek ook uit het aantal mensen dat op enigerlei wijze had bijgedragen aan de totstandkoming van de tuin. Gera van der Leun, die leiding gaf aan de uitvoering van het project, telde maar liefst 400 namen. Het toont aan dat met organisatietalent, doorzettingsvermogen, geduld, tact en soms een beetje vrijmoedigheid veel mogelijk is. Over het resultaat was iedere aanwezige het eens. De vlindertuin is niet alleen uit het oogpunt van biodiversiteit van belang maar ook een aantrekkelijke en verrassende toevoeging aan het culturele hart van Tiel.

Video:

Fotoalbum onder de tekst

Vlinders centraal

Bij de openingsbijeenkomst, die op het terras John van Burenenplein plaatsvond vormden de vlinders, hoe kan het ook anders, de rode draad. Wethouder Groen noemde Gera van der Leun Rupsje Nooitgenoeg, omdat zij enkele malen overigens met succes om meer meters voor de tuin vroeg. Tielenaar Willem Beekman, bioloog en schrijver van onder meer het recent verschenen boek ‘Openbaar Geheim’, gaf een boeiende beschrijving van de levensloop van vlinders. Kinderen van Zinder dansgroepen presenteerden een vlinderdans op romantische Weense klanken. Tot slot werden er in de vlindertuin ruim 100 speciaal gekweekte dagpauwogen en koolwitjes losgelaten om als eerste generatie vlinders de vlindertuin in bezit te nemen.

De vlindertuin

Het idee om een vlindertuin aan te leggen komt van raadslid Maureen Klijn. Zij vond in 2018 het grasveld boven de parkeergarage maar saai. Die plek in het hart van Tiel en het culturele centrum schreeuwde om mooier groen. De vlindertuin die de bekende tuinarchitect Piet Oudolf voor Utrecht ontworpen heeft, bracht haar op de gedachte om het dak van de parkeer garage te verrijken met een vlindertuin. Dat zou niet alleen een aanwinst voor Tiel zijn maar ook goed voor de biodiversiteit in de stad. Zij besprak het idee met Gera van der Leun van de stichting TielcentrumXL. Die was direct enthousiast en samen ging het tweetal aan de slag om toestemming van de gemeente te krijgen en toen die er was, fondsen te werven. Dat liep gesmeerd en in 2020 kon begonnen worden met de aanleg. Ondertussen nam Gera de verdere organisatie en coördinatie voor haar rekening.

Edwin Barendrecht, die ook betrokken was bij de aanleg van de vlindertuin in Utrecht tekende voor het ontwerp. Dat was geen kleinigheid. Want niet alleen moesten de kleuren kloppen en moest de tuin de hele zomer een aantrekkelijke uitstraling hebben. Er moest ook het hele seizoen voldoende te eten zijn voor de vlinders en later de rupsen. Dat het ontwerp geslaagd is, bleek zaterdag uit de vele complimenten voor de ontwerper.

De aanleg werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen in geld en natura van diverse bedrijven en inwoners. Zo’n 70 inwoners hebben geholpen bij het inplanten van de tuin. Daarbij ging het om bijna 15.000 planten in 240 verschillende soorten. Nu zorgt een wat kleinere maar hechte groep op zaterdagochtend voor het onderhoud. Ook op andere dagdelen van de week kunt u vrijwilligers wel aan het werk zien. Dat leidt vaak tot leuke contacten en informatie-uitwisseling.

Extra elementen

Sinds de aanleg zijn er nog diverse elementen aan de 2300 m2 grote tuin toegevoegd. Zo is een groot brok metselwerk, volgens deskundigen een stuk van de eeuwenoude stadsmuur nabij de Westluidense poort in een betonnen omlijsting geplaatst. Ook staat er sinds enkele maanden een fraaie picknickbank, waar druk gebruik van gemaakt wordt. Op de openingsdag kwam daar nog een informatiebord over de vlindertuin bij. Gewerkt wordt aan de plaatsing van enkele extra banken zodat je heerlijk kunt genieten van alles wat daar groeit en bloeit. Gera zelf werkt nog aan de toevoeging van kunstzinnige elementen, die aangeven waar op dat moment de planten onder de grond van water voorzien worden.

Veel belangstelling

Ondertussen trekt de vlindertuin ook veel belangstelling van buiten Tiel. Fietsers en wandelaars zijn aangenaam verrast wanneer ze vanaf de Ophemertsedijk plotseling de prachtige tuin aantreffen. Naast toevallige passanten komen er ook steeds vaker groepen speciaal voor de tuin naar Tiel. Na afspraak krijgen zij een ontvangst in de bibliotheek waar een presentatie over de tuin en de zadenbibliotheek gehouden wordt, waarnaar een rondleiding onder leiding van een gids plaatsvindt. Natuur en milieueducatie Tiel werkt aan de ontwikkeling van lessen en een speciale leskist voor de scholen. Ook rondleidingen in de tuin en de zadenbibliotheek gaan daar deel van uit maken.

Meer informatie over de vlindertuin treft u aan op de vlindertuin-tiel.nl. Daar vindt u ook een knop voor een individuele rondleiding met vlinders als thema. Andere rondleidingen voor ieder van de vier jaargetijden zijn in ontwikkeling.

Fotoalbum.Klik op een foto voor een vergroting.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights