Geslaagde Monumentendag in Tiel

Zondag 12 september was het weer tijd voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Voor de vierde keer werd dit organiseerd door het comitée Tiel, zij kunnen gelukkig weer terugkijken op een geslaagd geheel, waarbij het ook meezat dat het uitstekend weer was!

Net zoals alle eerdere jaren werd het startsein gegeven door de zoete klanken van het Tielse Carillon, en net zoals in 2020 koos de organisatie dit jaar weer voor wandelingen en rondleidingen, maar er was nu ook een fietstocht. Door corona is het helaas nog niet mogelijk om alle monumenten daadwerkelijk ‘open’ te stellen. Vooral particuliere monument-eigenaren zijn, terecht, nog erg voorzichtig. Dit jaar waren wel een aantal openbare gebouwen weer te bezichtigen en daar werden onder andere optredens gehouden, waar veel belangstelling voor was. In de Dominicuskerk trad trio 3MA op, in de Sint Maartenskerk en even later in de Caeciliakapel was het Tiels Madrigaal koor te beluisteren, alle optredens waren drukbezocht en leverden zeer positieve reacties op. (Met niet in de laatste plaats natuurlijk blije bezoekers die eindelijk weer eens naar een optreden konden gaan…). In de grote kerk kregen bezoekers ook nog weer een keer de gelegenheid om hun Jumbo-plaatjesboek van Oud Tiel vol maken.

De georganiseerde historische wandelingen met gidsen en ook de wandeling over de Willemspolder waren redelijk vol en er waren veel deelnemers bij de fietstocht door Drumpt. De stichting Ter Navolging is nooit gestopt met haar acitiviteiten op de Open Monumenten Dag, dit in tegenstelling tot de overige monumenten, die besloten lange tijd anders omdat het erg druk in Tiel was. Juist in het weekend van de landelijke dag georganiseerd werd namelijk ook Appelpop en het Fruitcorso gehouden. Daar was dit jaar natuurlijk geen sprake van, bovendien werden de twee evenementen een aantal jaar geleden verdeeld over de maand september waardoor er weer ruimte voor een ander evenement kwam. Er was weer enorm veel belangstelling voor de monumentale begraafplaatsen. De stichting ter Navolging gaf ook dit jaar weer rondleidingen op begraafplaats aan de Lingedijk en ook op de Joodse en de Katholieke begraafplaats, bovendien waren er prachtige optredens van Gregoriaans Koor Schola Cantorum en werden ook door hen wandelingen gehouden zoals door Joods Tiel.

De spil van de Open Monumentendag is traditioneel de kleine kiosk aan de Veemarkt, dat was namelijk ooit het VVV-gebouwtje van Tiel. Het is de uitgelezen plaats om informatie over het dag-programma te krijgen, ook werden hier de fraaie programmaboekjes uitgedeeld en kwamen een aantal gezinnen de historische familie-speurtocht ophalen om zelf, met de kinderen, te gaan wandelen. Corry van de kleine kiosk (met de naam Corry’s Coffee Corner) doet graag mee aan promotie voor Tiel. Omdat zij (alweer) zo’n geweldige gastvrouw bleek werd zij aan het einde van de dag verrast met een mooie bos bloemen!

Dat was niet de enige verrassing, ook varend monument Waalschokker de Neeltje Jantje kon blij gemaakt worden. Het historisch vaartuig was weer te bezoeken tijdens de open monumentendag, net zoals voormalig voetveer, de Hendrikus. Het bestuur van de Waalschokker werd verrast met een cheque van 5.000 euro! De oudheidkamer maakte van de gelegenheid gebruik dit op deze bijzondere dag te overhandigen. Het schip wordt volledig bemand en onderhouden door vrijwilligers en die weten uiteraard hoe belangrijk het is dat er vrijwilligers zijn! Zij kwamen daarom met een tegenprestatie: de vrijwilligers die mee hielpen de open monumentendag geslaagd te maken mogen volgend voorjaar, als het weer wat warmer is, een vaartochtje maken met de Waalschokker. De Oudheidkamer doet er nog een schepje bovenop en trakteert ze dan op een hapje en een drankje, als dank voor hun inzet. Dit is niet alleen bedoeld voor de organiserende vrijwilligers maar juist ook voor degenen die de hele zondagmiddag een monument beheren en informatie geven aan de bezoekers.

Al met al is het een goede dag geweest, op naar de vijfde editie van de ‘nieuwe’ Open Monumentendag in 2022!

fotoalbum. Klik op een foto voor een vergroting.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights