Veel belangstelling voor open dag bij tweede Sociaal Plein

Zaterdag 19 november organiseerden de huurders van het tweede Sociale Plein in Tiel een open dag. Vele Tielenaren namen de gelegenheid te baat om een kijkje voor en achter de schermen van de liefdadigheidsorganisaties Kleding- en Speelgoedbank Klesteo, de Voedselbank, en het Schuldhulpmaatjesproject te nemen. Veel bezoekers waren verrast door de professionele organisatie, het enthousiasme van de vrijwilligers en de keurige inrichting.

Fotoalbum onder de tekst


Het is geen goed teken dat steeds meer mensen uit de regio gebruik
moeten maken van de drie organisaties. Maar meer dan ooit zijn ze keihard nodig. Wanneer je aankomt valt direct het keurig aangelegde en goed onderhouden buitenterrein op. De ingang van de vroegere Christelijke Mavo bevindt zich nu aan de Grotebrugse Grintweg en de uitrit aan de Medelsestraat. Dat is veilig en maakt de overlast voor omwonenden minimaal.

 

Klesteo
In het gebouw word ik welkom geheten door Margreet, die spontaan aanbiedt me wat meer te vertellen over Klesteo en me rond te leiden. Het ziet er allemaal keurig uit. Het ruime aanbod voor kinderen en volwassenen hangt verdeeld over verschillende vroegere klaslokalen, keurig op soort en maat in rekken. Er is daarnaast veel speelgoed. Maar er zijn ook schoenen, sieraden, linnengoed en andere accessoires en klein spul wat je bij het voeren van een huishouden nodig hebt. Bij het winkelen speelt privacy een belangrijke rol. Margreet vertelt: “iedereen die tot de doelgroep behoort kan hier twee maal per jaar
wat halen. Alles is gratis. We maken met iedere cliënt een afspraak, waardoor er steeds maar een klant of gezin in de winkelruimten aanwezig is. Mensen vinden dat fijn. Cliënten die voor het eerst binnenkomen vinden dat best spannend. Maar vrijwel iedereen gaat met een goed gevoel naar huis. Alle kleding kun je hier passen en wij kunnen natuurlijk advies geven. Mensen met een geldig pasje voor de voedselbank kunnen zonder formaliteiten tweemaal per jaar bij ons spullen uitzoeken. Anderen hebben een verwijzing van de gemeente of een maatschappelijke organisatie nodig. Op onze website, kledingbanktiel-eo.nl, staat precies hoe dat werkt.”

De Voedselbank
Naast de ruimtes die Klesteo gebruikt bevinden zich de winkelruimten en werk- en opslagruimten van de voedselbank. Hier is het Huib,die mij rondleidt en vertelt over de gang van zaken. Huib: “We zijn erg blij met deze plek, die we in ieder geval tien jaar kunnen huren. We moesten de afgelopen jaren verschillende keren verhuizen. Dat heeft veel tijd en energie gekost. De ruimte hier is niet veel groter dan we hiervoor hadden, maar we hebben wel een veel praktischer indeling. We zijn dik tevreden. Ons werkgebied is groter dan de gemeente Tiel. In Tiel is de hoofdvestiging, maar we hebben ook steunpunten in Geldermalsen, Culemborg en Beneden-Leeuwen. Ons doel is het verzachten van armoede en daardoor ook het tegengaan van verspilling van voedsel. In totaal maken we op dit moment 135 gezinnen, samen 350 personen, iedere week blij met een gratis gevarieerd voedselpakket. In Tiel waar de meeste mensen vrijdags hun voedsel komen ophalen werken we niet met kant-en-klare pakketten, maar kunnen onze cliënten zelf winkelen.”Huib laat de winkel zien, die veel weg heeft van een kleine supermarkt met allerlei houdbare artikelen. In plaats van prijzen in euro’s vindt je aan de schappen kaartjes met het aantal punten dat een artikel kost. Meestal is dat een of twee punten. Afhankelijk van de gezinsgrootte krijgen de cliënten wekelijks een aantal punten, waarmee ze de zelf geselecteerde producten kunnen ‘betalen’. Daarnaast krijgt iedereen opnieuw op basis van gezinsgrootte nog een portie groenten, fruit en vlees. Huib: “Tot nog toe lukt het best goed om voldoende producten van goede kwaliteit te verzamelen. Particulieren en bedrijven komen zelf spullen brengen, de kerken zamelen tijdens de wekelijkse diensten artikelen in en we hebben een flink aantal supermarkten en groothandels waar we wekelijks langs mogen komen. We werken met een team van zo’n veertig vrijwilligers die het leuk en dankbaar werk vinden.”

SchuldHulpMaatje
Op de eerste verdieping treffen we Alice van de Pol, penningmeester van het bestuur van de Stichting SchuldHulpMaatje, die voor de inwoners van de gemeente Tiel het schuldhulpmaatjesproject aanstuurt. Ook zij vertelt uitgebreid over het doel van de schuldhulpmaatjes en de noodzaak van deze organisatie. Over dit project maken we binnenkort een aparte bijdrage.
Alle maatschappelijke organisaties die nu gebruik maken van de vroegere school zijn blij en dankbaar voor het initiatief van de Stichting Sociaal Plein Tiel om de vroegere school aan te kopen. Deze is met hulp van veel zelfwerkzaamheid en tal van sponsoren door de stichting opgeknapt en geschikt gemaakt voor de drie organisaties. Deze huren de ruimten voor een zeer vriendelijke prijs. Meer info over de Stichting Sociaal Plein Tiel vindt u op sociaalpleintiel.nl.

Fotoalbum:

Zie ook het item van in gebruik name: https://detielenaar.nl/nieuws/2022/05/eerste-mijlpaal-voor-sociaal-plein-2-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights