Eerste mijlpaal voor Sociaal Plein 2 Tiel

Het kon niet uitblijven, na het succes van het Sociaal Plein in de voormalig gereformeerde kerk aan de Tielse Schaepmansstraat, is het realiseren van Sociaal Plein 2 thans in volle gang.

27 mei 2022

Een Sociaal Plein is een verzamelgebouw waar meerdere organisaties zonder commerciële grondslag hun huisvesting vinden, tegelijkertijd elkaar versterken en waar mogelijk kosten delen. Hetzelfde bestuur als van Sociaal Plein 1 wist weer een leegstaand gebouw met een, van oorsprong, sociale functie te bemachtigen. Hierbij werden zij opnieuw ter zijde gestaan door de Stichting Van den Heer Hoogendijk van Domselaar. De locatie van Sociaal Plein 2 is de voormalige Ds. van ’t Hof Mavo, de christelijke mavo tot zomer 1997, aan de Medelsestraat in Tiel.

Complimenten
Het gebouw wordt op dit moment nog volop verbouwd en gerenoveerd. Eén nieuwe bewoner is echter al aan het verhuizen. Vanaf maandag 30 mei 2022 wordt één van de ‘vleugels’ op de begane grond van het gebouw volledig bezet door KLESTEO (Kleding en Speelgoedbank Tiel en Omstreken). Peter Dikker, voorzitter van de Stichting Sociaal Plein is zelf ook weer druk in de weer. “Mijn complimenten voor de dames van KLESTEO, ze doen alles zelf en verzetten bergen met werk, schilderen, sauzen, plafonds leggen, kasten plaatsen en inrichten.” Peter geeft een rondleiding door het gebouw waar naast KLESTEO ook de Voedselbank beneden een eigen ‘winkel’ krijgt en op de bovenverdieping komen de stichting Leergeld en de Tielse Schuldhulpmaatjes. “Er is boven nog een ruimte over van ongeveer 150 m2, het mooiste zou zijn als hier ook een anbi-gerelateerde stichting zou komen”, stelt Peter. “De maatjes en leergeld op de eerste etage zijn er niet dagelijks. Het is de bedoeling dat die ruimtes onderverhuurd worden zodat er straks wel dagelijks bezetting is en de gebruikers zo voor weinig geld kunnen huren. ” ANBI-stichtingen die interesse hebben in deze ruimte kunnen informatie opvragen bij Sociaal Plein Tiel (info@sociaalpleintiel.nl, zie ook website: www.sociaalpleintiel.nl).

Duurzaamheid

27 mei 2022
De kleding- en speelgoedbank Klesteo
27 mei 2022
Verbouw werkzaamheden voor de Voedselbank

In het gebouw zijn de schoollokalen nog wel herkenbaar. Dit worden de ‘winkeltjes en opslagruimtes’, alle gebruikers krijgen een eigen toiletgroep en er zijn diverse kantineruimtes met keukens. Er is zelfs al rekening gehouden met inpandige koel- en vriescellen voor de voorraad van de voedselbank. Het pand is zo duurzaam mogelijk verbouwd. Alle ruimten zijn voorzien van een moderne milieuvriendelijke manier van verwarmen, namelijk met infra-rood panelen. De gebruikerskosten worden zo laag mogelijk gehouden, er wordt geen gas meer gebruikt en op het dak komen 50 zonnepanelen. Hoewel er nog volop verbouwd wordt en lang niet alles gereed is kun je al merken dat het er straks netjes uit gaat zien. Dat geldt niet alleen voor het gebouw maar ook voor het voormalige schoolplein. “We gaan zorgen voor een nette omgeving voor de buurt”, vertelt Peter.

“Het schoolplein wordt op dit moment opgeknapt, gesponsord door de firma GMB uit Opheusden die op hun beurt de firma Van der Heijden weer de opdracht gaf. Het verzamelgebouw beschikt straks over 22 tot 24 parkeerplaatsen op eigen terrein en een eigen fietsenstalling. De tuin moet nog aangeplant worden, onder de struiken is door de hovenier een slang geplaatst als systeem voor permanente bewatering. De omgeving van ‘ons’ Sociaal Plein 2 wordt ook nog verder opgeknapt”, aldus Peter, “aan de kant van de Medelsestraat wordt wat aan de stoep gedaan, het trafo-huisje hiernaast wordt afgebroken en het kinderspeeltuintje wordt opgeknapt.”

Doelgroep
De voedselbank verzamelt de hele week voedsel dat iedere vrijdagmiddag tussen 13.15 en 15.00 uur opgehaald kan worden door degenen die ervoor in aanmerking komen. Bij KLESTEO kan op doordeweekse dagen goederen afgegeven worden tussen 09.00 en 15.00 uur en zaterdag tussen 11 en 12 uur. Kleding en/of speelgoed ophalen kan uitsluitend op afspraak. Beide organisaties draaien volledig op vrijwilligers en het is overigens niet zo dat iedereen er zomaar terecht kan. De doelgroep is mensen die onder de armoedegrens leven, zij komen in aanmerking voor een voedselbankpas, met deze pas kunnen zij ook bij KLESTEO terecht, verder worden zij ook doorverwezen door hulpverleners zoals maatschappelijk werk, huisartsen, diaconie enzovoorts. Na de zomer volgt er nog een officiele opening van Sociaal Plein 2. “Dan is iedereen welkom een kijkje te komen nemen”, aldus Peter.

fotoalbum. Klik op een foto voor een vergroting.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights