Nieuws uit Tiel, editie 28 mei 2022

In deze bijdrage:

– Plan voor nieuw kringloopbedrijf in Tiel

– Avri: Geen bonnen maar voorlichting

Wegens succes verlengd… de Wisselmarktkraam!

– Veiling eerste kistjes Betuwse kersen in Wadenoijen

 

Plan voor nieuw kringloopbedrijf in Tiel

Avri, Werkzaak en 2-Switch hebben een plan ontwikkeld om in Tiel een textielsorteercentrum op te richten. Als dat centrum, dat dan de naam Cirtex krijgt, er komt – en daar ziet het wel naar uit – zal er een flinke stap gezet worden op het pad van de regionale circulaire economie. Bovendien wordt er CO2 uitstoot mee bespaard. Het centrum zal volgens de planning op jaarbasis 30 betaalde banen en zestig leerplekken opleveren. Het is ook een financieel aantrekkelijk plan omdat het bedrijf volgens berekeningen al na vier jaar winstgevend zal kunnen zijn.

Per inwoner wordt er nu ieder jaar 8 kilogram afgedankte kleding in de 120 afvalbakken voor kleding van Avri gegooid. In totaal is dat voor de gehele regio 1,8 miljoen kilo. Van die kleding wordt nu 10 % verkocht buiten de regio en 90 % gaat naar Afrika. Wat er daar mee gebeurt is onduidelijk. De opbrengsten nu zijn voor Avri laag en wisselen sterk in de tijd. Met het nieuwe bedrijf, dat als rechtsvorm een coöperatie wordt, blijft het textiel in de eigen regio waar het goede goed via de kringloopwinkels in het gebied verkocht kan worden en het restant verwerkt tot nieuwe grondstof voor de textielindustrie. Avri krijgt voor de inzameling een vaste vergoeding. De gemeenten besparen op sociale uitkeringen.

Het plan is goed ontvangen bij de provincie en wellicht leidt dit tot een provinciale startsubsidie en mogelijk zelfs een EEG subsidie. Avri en Werkzaak lenen het nieuwe bedrijf ieder 350.000 euro als bijdrage in de opstartkosten en om een nadelig saldo in de eerste jaren af te dekken.

 

Avri: Geen bonnen maar voorlichting

Avri kreeg veel kritiek op het uitdelen van boetes bij het verkeerd aanbieden van afval. Dat leverde veel kritiek op. Dat moeten we anders doen was de mening van bestuur en directie. Daarom zijn er nu onder meer drie afvalcoaches benoemd.

De afvalcoaches gaan aan de slag met verschillende taken. Ze gaan in gesprek met inwoners, voorlichting geven aan scholen en presentaties geven bij dorpshuizen. Ook gaan ze op onderzoek uit in gebieden waar het niet zo lekker loopt met de inzameling en afvalscheiding en waar veel afval rond de containers ligt. Hun focus ligt hierbij altijd op verbinden en ondersteunen.

De afvalcoaches zijn op straat te herkennen aan hun groene kleding. De komende weken draaien ze mee met de ophaaldiensten en lopen ze mee op verschillende plaatsen in de organisatie. Ze gaan kennis maken met alle betrokken partijen en met de collega’s.

 

Wegens succes verlengd… de Wisselmarktkraam!

Op de Tielse zaterdagmarkt is de hele zomer weer een wisselmarktkraam aanwezig.

Dit was in 2021 een initiatief van de Tielse Stadsfabriek, om de stad en de markt op te vrolijken en de laatstgenoemde nieuw leven in te blazen.

Ondernemers, stichtingen en verenigingen kunnen zo een plekje op de zaterdagmarkt reserveren en de multifunctionele marktkraam voor diverse doeleinden gebruiken. Vorig jaar werden er bijvoorbeeld presentaties gegeven, leden geworven, lootjes voor het goede doel verkocht en natuurlijk ook ‘gewone’ marktwaar aan de man gebracht, veelal door startende ondernemers of mensen met (eigenlijk) een webshop.

Zaterdag 21 mei was het de beurt aan Label78, een online concept store en 28 mei stond Marina Brink met haar verkoop van Chilli producten onder de naam ‘uPelePele’. De wisselmarktkraam bevindt zich in de buurt van het Flipje- en Streekmuseum. Wekelijks zal er in de kraam een andere bezetting zijn. (ML)

Veiling eerste kistjes Betuwse kersen in Wadenoijen

Vrijdag 27 mei 2022, zijn de eerste kistjes Betuwse kersen door kersenteler Aart Blom geveild. Met deze veiling werd het officiële startschot gegeven voor een nieuw Betuws kersenseizoen. De veiling vond plaats in bij Streeckerij de Betuwe in Wadenoijen.

Veiling eerste kistjes Betuwse kersen

Dit jaar werd een oude traditie weer eer aan gedaan, vergelijkbaar met het traditionele eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. Het eerste kistje kersen leverde een bedrag op van € 3000,- en ging naar dhr. Gerrit van Leeuwen, die het hoogste bod uit bracht. Daarna werden nog enkele kistjes geveild. De opbrengst van alle kistjes was in totaal € 12.000,-

Goed doel

Dit bedrag komt geheel ten goede aan de Stichting Tess. Deze stichting zamelt geldt in voor kinderen met een beperking van 4 t/m 18 jaar voor dolfijnondersteunende therapie bij Curaçao Dolphin Therapy & Research Center (CDTC). Het CDTC biedt een uniek en effectief behandelingsprogramma in een Caribische setting. Dhr. Hans Vermeulen, penningmeester van Stichtind Tess: “De afgelopen twee jaren is er door corona een lange wachtlijst ontstaan. Wij zijn erg blij met dit grote bedrag en kunnen nu weer extra kinderen helpen. Erg veel dank daarvoor”.

Voor meer informatie kijk op

Website www.streeckerijdebetuwe.nl

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights