Nieuws uit Tiel, editie 21 november 2022

In deze editie:

– Huisvesting Oekraïners

– Phoenix lening

– Boomfeestdag

Cirtex textiel
Burgerweeshuis Sint

– Sloop Kwelkade / Aldi

– 8000,= euro van Boekenlegger naar Tanzania

Oekraïners nemen bezit van woonunits bij Lingecollege en schoolgebouw aan Hooibeestje.

De tijdelijke noodwoningen naast het sportveld van het Lingecollege zijn bewoond. Er kunnen daar 30 mensen wonen. De woningen waren al enkele maanden beschikbaar, maar door gebrek aan capaciteit bij de bedrijven die voor de nutsaansluitingen moesten zorgen, konden de woningen pas kort geleden in gebruik genomen worden.

Op 17 oktober hebben de eerste Oekraïense vluchtelingen hun intrek genomen in de locatie Hooibeestje. De vroegere school is daarvoor geschikt gemaakt. Er zijn daar nu dertien kamers en een gemeenschapsruimte voor de vluchtelingen. In totaal kunnen er 50 a 60 mensen een tijdelijk verblijf vinden. De tijdelijk aangepaste omgevingsvergunning maakt een gebruik van twee jaar voor de opvang van de vluchtelingen mogelijk.
Omdat er nog geen uitzicht is op een snelle terugkeer van Oekraïners, heeft het bestuur van Ziekenhuis Rivierenland in overleg met de gemeente besloten de vleugel waar nu zo’n 80 mensen verblijven tot eind juni 2023 beschikbaar te blijven stellen voor de vluchtelingen.
Wanneer we ook de ongeveer 50 Oekraïners die bij particulieren ondergebracht zijn meetellen dan kunnen er in de huidige locaties zo’n 220 mensen opgevangen worden. Het ziet er nog niet naar uit dat deze mensen snel kunnen terugkeren.

Gemeente helpt Scouting Phoenix met lening

Door de enorme prijsstijging van bouwmaterialen kwam de afbouw van het nieuwe clubgebouw van Scouting Phoenix in gevaar. De gemeente reikt nu met een lening van 50.000 euro de helpende hand. De Stichting Waarborgfonds Sport staat gedurende 15 jaar garant voor de terugbetaling volgens schema. De laatste vijf jaar van de 20-jarige looptijd van de lening draagt de gemeente zelf het risico over het restant. Om de bouw mogelijk te maken ontving Scouting Phoenix eerder aanzienlijke bedragen van het Spoorenbergfonds en het Burger Weeshuis. De bouw van het nieuwe clubhuis is ondertussen al flink gevorderd.

Boomfeestdag

Tijdens Nationale Boomfeestdag op 16 november hebben kinderen uit groep 7/8 van Basisschool de Regenboog samen met wethouder Frank Groen 31 nieuwe bomen op de Vijverberg geplant. De eerder geplante bomen zijn vorig jaar door droogte verloren gegaan. Nu zijn er extra voorzieningen getroffen en komt er als proef een zak met 80 liter waar druppelsgewijs water uit komt.

De volgende boomsoorten staan er nu: veldesdoorn, perenbomen, meelbes en twee soorten lindes. De gemeente doet al sinds 1969 mee aan de viering van de Nationale Boomfeestdag. Het doel is om kinderen en hun ouders op een positieve manier te wijzen op de noodzaak om de natuur te respecteren en te onderhouden.

Fotoalbum

Proef met verwerken textiel slaagt, Cirtex wordt coöperatie

In januari 2022 startten AVRI, Werkzaak en kringloopwinkel 2-Switch een proef met het inzamelen, sorteren en het verkopen van nog bruikbare kleding en het verwerken van de reststoffen tot herbruikbare grondstoffen. Dat gebeurde in een bedrijfspand aan de Voltastraat 8. De nog bruikbare kleding gaat naar kringloopwinkels in het Rivierengebied. De herwonnen grondstoffen gaan naar twee bedrijven in de regio. Die maken daar garens voor nieuwe kleding van of met wat toevoeging van ingezameld plastic granuliet waarmee je allerlei producten kunt maken zoals telefoonhouders, buitenmeubilair, schuttingen en rijplaten. De proef is geslaagd. Op 17 november hebben de algemeen besturen van Avri, Werkzaak en stichting 2Switch de handtekeningen gezet onder het gezamenlijke besluit voor de oprichting de Coöperatie Circulair Textiel Rivierenland. De overeenkomst geldt voorlopig voor vier jaar. Naast winst voor het milieu en kostenbesparing voor Avri levert de nieuwe activiteit ook arbeidsplaatsen op voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Cirtex startte in januari met zeven medewerkers. Dat is ondertussen uitgegroeid naar 14 betaalde banen en 10 ontwikkelplekken. In januari werd gestart met 1500 kg per week en inmiddels verwerkt het textielsorteercentrum 5000 kg per week. De kwaliteit van het ingezamelde textiel in Rivierenland blijkt goed en is beter dat wat je gemiddeld elders aantreft.

Fotoalbum

Burgerweeshuis speelt voor Sint

Steeds meer mensen hebben moeite om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Een inventarisatie op verzoek van het bestuur van het Burgerweeshuis leerde dat maar liefst 225 Tielse kinderen de kans lopen dat Sint hen geen cadeautje komt brengen. Dat mag niet gebeuren vond het bestuur van de stichting en stelde twee honderd speelgoedcadeaubonnen met een waarde van 25 euro ter beschikking. Edwin Meijers van speelgoedwinkel Intertoys deed er spontaan nog 25 bonnen met eenzelfde bedrag bij. Medewerkers van de sociale wijkteams zullen de bonnen de komende dagen verspreiden. Daardoor blijft de anonimiteit van de ontvangers gewaarborgd.

Voormalige Kwelkade / Aldi nu echt gesloopt

“Het voormalige winkelcentrum Kwelkade / Aldi verdwijnt de komende weken samen met de bijbehorende twee woningen onder de sloophamer”, schreven wij op 16 maart van dit jaar. Dat bericht bleek niet juist. Nadat het asbest uit het gebouw verwijderd was, stopten de sloopwerkzaamheden. Inmiddels zijn die weer voortvarend hervat. Het onbebouwde terrein zal er beter uitzien dan de troosteloze aanblik van het vervallen terrein tussen de Ophemertsedijk en de Kwelkade. Eigenaar Bun Projectontwikkeling uit Almere werkt aan een plan om op het terrein woningen te bouwen

Fotoalbum

Boekenlegger maakt 8000 euro over voor kinderopvanghuis in Tanzania
De boekenlegger in de Vleesstraat heeft ondanks Corona een goed jaar achter de rug. De boekenlegger verkoopt steeds meer boeken via de website boekwinkeltjes. De stijgende omzet is vooral te danken aan het bijzondere aanbod dat gevormd wordt door particulieren die hun overbodige boeken om niet aan de goede-doelen-boekwinkel aanbieden. Evenals vorig jaar kunt u in de week voor sinterklaas uit het hele assortiment kiezen met een korting van 50 %.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights